Homs veu les noves eleccions espanyoles com una «oportunitat per a Catalunya»

El cap de Democràcia i Llibertat fa responsables a PSOE i Podem de la incapacitat de formar un govern | El 21 de juliol s’elegirà la nova direcció de Convergència

Francesc Homs i Francesc Sànchez, aquest dilluns
Francesc Homs i Francesc Sànchez, aquest dilluns | ACN
11 d'abril del 2016
Actualitzat a les 14:29h
Francesc Homs i Francesc Sánchez han comparegut aquest dilluns a la seu de CDC després de la reunió que ha tingut lloc del secretariat permanent de la formació. Francesc Homs, cap del grup de Democràcia i Llibertat al Congrés, ha manifestat que “nosaltres preferiríem que no hi hagués eleccions” i que la seva formació s’havia fixat dos objectius: foragitar el PP del govern i exigir un referèndum per donar sortida a la situació política a Catalunya. Homs ha afirmat que “si al final hi ha eleccions, seran un fracàs del sistema polític espanyol”. “I una oportunitat per Catalunya”, ha afegit. “És una oportunitat perquè és evident que l’estat espanyol és el nostre adversari, i l’hem d’aprofitar”.

Homs ha apel·lat al PSOE i Podem perquè es posin d’acord i els ha considerat els únics responsables que no hi hagi un govern: “No seran el PP ni Ciutadans els responsables, seran ells”. També ha mostrat el seu suport al Govern català per la seva decisió de plantar cara al ministre Cristóbal Montoro i les seves exigències de compliment del dèficit, suport que ha fet extensiu a tots els governs de les comunitats que també han expressat el seu rebuig als dictats de Montoro.   

A una pregunta dels periodistes sobre l’aparició del nom del ministre José Manuel Soria en els "papers de Panamà", Homs ha insistit en què és fonamental que PSOE i Podem posin fi a aquesta etapa de poder del PP i que el govern espanyol doni totes les explicacions, especialment el ministre Montoro, “que ho sap tot”.

Sobre les declaracions de Pablo Iglesias, que ha parlat que el PSOE està tancat en una gàbia per Ciutadans, Homs ha afegit que “tenint en compte que Podem té molts més diputats que Ciutadans, si són tan llestos tenint menys escons, alguna responsabilitat té Podem en aquesta situació”.

Procés congressual

Francesc Sánchez, com a responsable de règim interior del partit, ha informat de la continuació del debat intern que es viu de camí cap al congrés de refundació. La novetat d’aquesta segona fase són els debats d’àmbit: societat (“Un nou país més just”), territori (“Un nou país més equilibrat”) i economia i govern (“Un nou país més avançat”). El 4 de maig tindrà lloc el consell nacional, que convocarà per al 21 de maig el “Superdissabte”, quan la militància decidirà sobre si el congrés ha de suposar una renovació del partit o una refundació més àmplia.  Del 8 al 10 de juliol se celebrarà el congrés i el 23 de juliol s’elegiran els càrrecs de la nova direcció.