Les polítiques públiques, principal motiu de la pujada de la tarifa elèctrica

L'economista de la Universitat d'Oxford, David Robinson, explica perquè Espanya és l'estat on més ha crescut el preu de l'electricitat des de 2008 | Declara que les reformes en el mercat energètic les han de fer els experts i no polítics "des del plató de La Sexta"

Joan Ràfols, F. Xavier Mena, Anna Lluís Gavaldà i Virginia Guinda, avui al Col·legi d'Economistes de Catalunya
Joan Ràfols, F. Xavier Mena, Anna Lluís Gavaldà i Virginia Guinda, avui al Col·legi d'Economistes de Catalunya | Isaac Meler
07 d'abril del 2016
Actualitzat el 09 d'abril a les 12:56h
El principal motiu del creixement del preu de l'electricitat per als consumidors de l'estat espanyol i la Unió Europea (UE) és la "falca de les polítiques públiques". Aquesta ha estat una de les conclusions del debat que el Col·legi d'Economistes de Catalunya ha acollit avui després de la ponència de l'economista de la Universitat d'Oxford, David Robinson, "La Tarifa Elèctrica Espanyola. Perspectiva internacional".

Aquesta "falca" a la qual ha fet referència Robinson consisteix en "impostos no recuperables i altres costos de polítiques públiques que s'afegeixen al cost del subministrament d'electricitat, conduint d'aquesta manera a un augment en el seu preu final". En el cas de l'estat espanyol, aquest concepte suposa "un 46% del preu de l'electricitat residencial", situació que ha relacionat amb el fet que a Espanya es pagui la quarta electricitat més cara de la UE.
 
"Entre el segon trimestre de 2008 i el mateix període de 2014, el cost de l'electricitat a Espanya ha augmentat en 0,081 euros/quilowatt hora, el doble que els 0,042 euros/quilowatt hora d'increment mitjà a la resta de la Unió Europea", ha detallat Robinson. Amb tot, les conseqüències d'aquesta evolució de preus passen per la distorsió dels mercats, la reducció del poder adquisitiu de famílies, el deteriorament de la competitivitat de les empreses, i ha afegit que "és inconsistent amb la política europea sobre el canvi climàtic".
 

David Robinson, al Col·legi d'Economistes de Catalunya Foto: Isaac Meler


Reforma fiscal feta per experts 

Una de les principals recomanacions que David Robinson ha llençat a l'auditori ha estat endegar una reforma fiscal "seguint exemples com el dels Estats Units, França o Portugal" de manera que "alguns costos de la política pública que ara es cobreixen amb la tarifa elèctrica" es paguin mitjançant els pressupostos generals o impostos de carboni. També ha destacat la necessitat de "reforçar la influència dels mercats i reduir la influència del govern".
 
Ja en el marc del debat final que ha clausurat la conferència, Robison ha apostat perquè les reformes siguin pensades per "experts en la matèria" com succeeix en altres estats i no per polítics "des del plató de La Sexta", ha ironitzat.
 
L'acte al Col·legi d'Economistes de Catalunya també ha comptat amb l'exconseller d'Empresa i Ocupació, F. Xavier Mena, qui ha recordat que l'augment del preu de l'electricitat per al consumidor "ha estat especialment dolorós perquè ha coincidit amb una devolució interna dels salaris". D'altra banda ha destacat la importància d'interconnectar les xarxes a nivell internacional perquè actualment el mercat elèctric a Espanya i a Catalunya "és una illa".
 
Per la seva banda, Virginia Guinda, presidenta del Fòrum Energia Empresa, ha explicat que segons una enquesta realitzada entre 100 empreses, "el 80% de la indústria considera que l'eficiència energètica és clau per a la seva competitivitat futura, mentre que un 60% preveu un canvi tecnològic en aquesta línia". També ha subratllat la necessitat de "continuar avançant cap a un mercat únic energètic i recuperar la seguretat jurídica des del punt de vista de l'estabilitat normativa".
Arxivat a