Quaranta anys de l’assassinat d’Oriol Solé Sugranyes, membre del MIL

El company de militància llibertària de Puig Antich, que va ser mort per la Guàrdia Civil durant la fugida de la presó de Segòvia, tindrà un homenatge aquest dimecres a Barcelona

05 d'abril del 2016
Actualitzat a les 14:48h
El 6 d’abril del 1976, Oriol Solé Sugranyes va veure truncada la seva carrera cap a la llibertat. Buscava la frontera francesa, però va trobar la mort per trets de la Guàrdia Civil. El dictador havia mort mesos abans però el seu sistema polític encara restava dempeus. Aquest dimecres, un especial homenatge recordarà aquest actiu militant llibertari que es va jugar la vida per combatre la dictadura i defensar els seus ideals llibertaris.

Membre del Sindicat Democràtic d’Estudiants, va entrar a militar en el Moviment Ibèric d’Alliberament (MIL), la mateixa organització a la qual va pertànyer Salvador Puig Antich. La seva participació activa en diferents moviments vaguístics el va obligar a exiliar-se a Tolosa de Llenguadoc, on va entrar en contacte amb els ambients anarquistes francesos. Tipògraf de formació, va editar diverses obres sobre temàtica obrera. Fou detingut i empresonat el 1971 a l’intentar tornar a l’Estat espanyol amb un cotxe robat. Va romandre a la presó més d’un any.

El setembre de 1973 va ser detingut per la policia espanyola després d’un atracament a una sucursal bancària. Va ser des de la presó que va viure el consell de guerra contra Puig Antich i la seva execució a garrot vil pel franquisme el març de 1974, uns fets que van immortalitzar per a la història l'existència d'un grup petit com va ser el MIL.


La figura de Solé Sugranyes està lligada a un dels episodis més èpics de la transició política: l’evasió de la presó de Segòvia, Aquest fet va ser dut al cine per Imanol Uribe amb “La fuga de Segovia”, en què Ovidi Montllor va donar vida al militant del MIL.

El 5 d’abril de 1976, 29 presos, la majoria membres d’ETA, més alguns activistes d’organitzacions clandestines com el FRAP, el FAC, el PCE (i) i el MIL (Solé Sugranyes i el seu company Josep Lluís Pons Llobet) van fugir del centre penitenciari pel clavegueram, després d’excavar un túnel durant mesos. La majoria –com Pons Llobet- van tornar a ser detinguts al Pirineu navarrès, a tocar de la frontera amb França.

Oriol Solé Sugranyes i la seva incansable lluita seran recordades aquest dimecres, dia 6, quan es compleixen els quaranta anys de la seva mort. (Teatre de l’ACIDH, sis de la tarda, carrer de Siracusa, xamfrà amb Milà i Fontanals, de Barcelona). En el transcurs de l’acte es farà la presentació de l’obra col·lectiva “Oriol Solé Sugranyes 40 anys després”, que ha coordinat un veterà del moviment llibertari català, Ricard de Vargas Golarons. I es passarà un audiovisual sobre l’activista realitzat per Gemma Serrahima i Felip Solé Sabaté. Hi haurà recital de poemes amb la participació, entre d’altres, de David Castillo i Enric Casasses.