Foment aprova unes normes de funcionament per «disciplinar» la Cecot

Antoni Abad, president de la patronal terrassenca, s’oposa a la normativa | Foment torna a expressar la seva discrepància amb la representativitat empresarial fixada per la Generalitat

04 d'abril del 2016
Actualitzat el 05 d'abril a les 7:51h
Aquest dilluns s’ha reunit la junta de Foment del Treball, la gran patronal catalana. La sessió de la cúpula empresarial, que presideix Joaquim Gay de Montellà, ha servit per aprovar unes normes de funcionament territorial que pretenen reforçar l’autoritat de l’organització central de Foment. Hi ha qui les ha vist com un intent de "disciplinar" corporacions com la Cecot, la patronal terrassenca que presideix Antoni Abad, i que manté un pols des de fa temps amb la direcció de Foment.

Des de la cúpula de la patronal es veu amb desconfiança les suposades ambicions de la Cecot per actuar depassant les seves atribucions i fer-ho més enllà del seu àmbit estrictament terrassenc. Les normes aprovades recorden que Foment té atribuïda la representació dels seus afiliats davant les administracions públiques i adverteix que “si una organització territorial té iniciatives o vol gestionar assumptes intersectorials d’àmbit català ho ha de plantejar en els òrgans directius de Foment”. També reconeix que en l’àmbit propi de cada organització, aquesta té plena autonomia d’acció.

En la reunió, el president de la Cecot, Antoni Abad, ha demanat la paraula per discrepar obertament del contingut de les normes. Però la seva posició ha estat minoritària. No s’ha parlat de l’expedient que la comissió de règim intern va obrir a la Cecot arran del darrer xoc amb Foment. D’alguna manera, l’expedient obert ha derivat en aquestes normes.

La junta patronal també ha expressat la seva discrepància amb la quota de representativitat patronal fixada per la Generalitat (33% per Foment, Fepime i Pimec) i defensa la que existia fins ara: el 60% per Foment, el 25% per Pimec i el 15% per Fepime. En aquest tema hi ha un xoc evident entre el Govern i Foment que s’arrossega des de fa mesos i que algunes veus atribueixen al distanciament polític entre la Generalitat i la gran patronal, refractària al procés sobiranista.