L'ICIJ perfecciona la seva fórmula d'investigació amb els «papers de Panamà»

Des del 2013, el Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació ha destapat altres casos mundials de corrupció i paradisos fiscals | "Estem convençuts que tindrà un impacte molt important a escala local", explica Marcos García Rey

04 d'abril del 2016
Actualitzat el 07 d'abril a les 7:48h
Comparativa de documents filtrats en diferents casos
Comparativa de documents filtrats en diferents casos | ICIJ
El Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICI) és una organització global que compta amb més de 190 periodistes repartits en més de  65 països. El cas dels papers de Panamà no és el primer dedicat als paradisos fiscals. A l'abril del 2013 van donar a conèixer la investigació OffshoreLeaks que va anomenar:"Secrecy for Sale" on posaven al descobert les transaccions milionàries d'una gran xarxa d'empreses, de polítics i celebritats que tenien societats a paradisos fiscals. En aquell moment, 86 periodistes de 46 països van participar en una macroinvestigació de més d'any i mig, per revisar i verificar una filtració de 2,5 milions de documents.

El cas dels "papers de Panamà" ha estat el més gran de tots els que havia manegat fins ara l'ICIJ. "Molt més gran que els casos Wikileaks, Offshore Leaks, LuxLeaks i SwissLeaks junts", afegeix García Rey. En col·laboració amb el diari alemany Süddeutsche Zeitungs'ha revelat un enorme entramat de personatges públics en l'àmbit mundial que tenien relació amb el bufet d'advocats Mossack Fonseca, un dels cinc primers del món en la creació de societats offshore. Són 11,5 milions de documents: correus-e, documents pdf, arxius fotogràfics i extractes d'una base de dades interna de l'empresa Mossack Fonseca. Tot plegat cobreix un període que va des de la dècada dels anys 70 fins a la primavera del 2016.

Comparativa de documents filtrats en diferents casos

Al llarg dels anys, l'ICIJ ha anat perfeccionant la fórmula de treball. Coordinar un gran equip de periodistes repartits per 80 països, que responen en 25 idiomes i que treballen a diferents hores és d'una complexitat enorme. "Hi ha un nucli dur de treball, molt ben coordinat, que dirigeix l'operació i va repartint el material al centenar llarg de mitjans de tot el món amb els que col·laborem", ha explicat el periodista d'investigació de l'ICIJ, Marcos García Rey a NacióDigital. La millora en el desplegament dels gràfics per interrelacionar a tots els personatges implicats, els enllaços a les històries publicades, o l'accés al making of del "Panama Papers" són algunes de les novetats respecte a casos anteriors.
 
Una altra de les característiques d'aquest consorci és l'excel·lent treball de periodisme de dades que realitzen des dels inicis. Bona part dels periodistes que formen part d'ell són els referents mundials del periodisme de dades, que consisteix a depurar, analitzar i verificar grans quantitats de documents basats en dades. La periodista Mar Cabra, actual Data Research Manager de l'ICIJ, n'és un d'aquests referents, que ha passat per Barcelona nombroses vegades com a coorganitzadora de les Jornades de Periodisme de Dades (JPD) celebrades durant anys a la ciutat comtal.

"Estem convençuts que els "papers de Panamà" tindran un impacte a escala local. Sobretot allà on els casos són molt clars com la implicació del primer ministre d'Islàndia, Sigumundur David Gunnlaugsson, o els fills involucrats del primer ministre del Pakistan Nawaz Sharif", ha afegit Marcos García Rey.  
Arxivat a