Montse Venturós, alcaldessa de Berga: «No aniré a fer un paper al jutjat»

La primera edil, que declararà aquest dimarts, descarta que la investigació per no voler retirar l'estelada acabi en una inhabilitació immediata

L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, davant l'Ajuntament amb l'estelada
L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, davant l'Ajuntament amb l'estelada | Pere Gendrau
04 d'abril del 2016
Actualitzat el 05 d'abril a les 8:36h
A la vigília de la seva citació judicial per un suposat delicte electoral per no treure l'estelada de l'Ajuntament de Berga, l'alcaldessa de la capital del Berguedà, Montse Venturós, manté la postura ferma i la veu alçada. "És el mandat popular", assegura, sense pors ni excuses en una entrevista a NacióDigital.

- Aquest proper dimarts vostè ha de comparèixer davant del jutge per un suposat delicte electoral al no treure l'estelada del balcó de l'Ajuntament de Berga durant les dues últimes eleccions. L'alcaldessa assumia que això podia passar?

- Sí, sí, era perfectament conscient de les conseqüències que hi podien haver a nivell judicial i sabíem que fer cas omís als requeriments de la Junta Electoral podien acabar sent un delicte electoral. De fet, ja s'advertia d'això en diferents actes de la Junta Electoral de zona. La primera que vam tenir va ser el 27 de setembre a instàncies d'una denúncia de Societat Civil Catalana, i el 20 de desembre, no hi va haver requeriment directe cap a l'Ajuntament de Berga perquè només es demanava que es tragués l'estelada del Parc de Bombers, però a les 16.30 hores va arribar un requeriment de la Junta Electoral. 

- Per tant, tenia clar que recauria específicament sobre vostè?

- Sí, el paper era directament de l'alcaldessa perquè el requeriment es feia a l'alcaldessa i la competència era meva. Jo ja sabia que això recauria a nivell personal, però crec que hi ha tot un conjunt de persones i de grups que estan donant suport a aquesta decisió. 

- De fet, l'Ajuntament de Berga havia aprovat una moció de l'ANC en què s'instava a no treure l'estelada del balcó fins a la independència. 

- Era una moció sota el lema de la campanya “Penja l'estelada i no la despengis fins el dia de la independència”. I a més, nosaltres tenim el mandat popular i creiem que, d'una votació per ple aprovada pels grups de la CUP i CiU, en què 11 regidors hi donaven suport, l'única cosa que havíem de fer era no despenjar-la. 

- No obstant això, l'estelada sí que s'havia tret abans que la CUP arribés al govern. 

- Això és una opció que CiU va prendre en el seu moment. Nosaltres vam creure convenient no fer-ho. No només perquè hi havia el mandat popular d'aquesta moció, sinó per una consciència clara que l'Ajuntament no és una seu electoral. A més, els seus representants són 15 regidors de 17 nítidament independentistes i, per tant, mantenim l'estelada aquí perquè creiem que no tergiversa, ni ha d'afectar una votació. 

- Aquest proper dimarts 5 d'abril ha d'anar a declarar. Quina serà l'actitud o què explicarà al jutge?

- Jo exposaré el que he dit a tot arreu, que l'únic que faig aquí és complir el mandat popular i era claríssim des del desembre del 2012. Ho aniré a explicar sent conscient i coherent amb el que ja vaig dir en el seu moment, i no aniré a fer un paper al jutjat. Entenc que el meu paper és el mateix aquí que serà al jutjat. 

- Què passaria si l'acabessin condemnant per un delicte electoral? I en cas d'inhabilitació?

- Hi ha lloc per a aquesta possibilitat, però val a dir que això només són vistes prèvies. Cal veure si aquest procés es judicialitza de debò. És una investigació i, si hi hagués indicis de delicte, ja es judicialitzaria a instàncies superiors. 

  -Es podria entrar en una guerra de tribunals fins al final de la legislatura?

-Sí, és una cosa que podria anar per llarg. De fet, no crec que hi pugui haver inhabilitació en els propers anys. En cas que n'hi hagi, ja veurem de quina manera ho agafem, de quina manera ho vestim tot plegat, perquè jo sóc partidària d'anar veient com es desenvolupa i anar-ho treballant de mica en mica. Veure una possible inhabilitació quan no sabem si serà un delicte o estarà tipificat com a delicte, no m'agrada. 

- Amb poc menys d'un any portant el timó de l'Ajuntament de Berga, considera que han estat més difícils els primers mesos o aquests darrers?

- Valoro molt més durs aquests últims mesos que els primers. En els primers, no ets conscient de la envergadura de tot plegat. Ara, cada vegada vaig sent més conscient de tots els problemes que tenim sobre la taula o les limitacions, sigui a través de la llei LRSAL, del procés de ruptura que tenim amb l'estat espanyol o de diferents problemàtiques que han anat sorgint amb el temps. Per a mi és molt més dur ara, tot i que al principi ho veiés amb vertigen. 

- El problema econòmic segueix sent el principal del consistori?

- Hi ha el problema econòmic, però quan ets aquí veus que hi ha molts altres problemes, com els que tenim a nivell urbanístic. Tenim un ampli ventall de contenciosos oberts, un total de 26. I molts en peces clau o en temes forts del desenvolupament de la ciutat. 

-Durant aquests mesos s'han pogut fer canvis interns dins de l'ajuntament...

-Si, molts canvis interns, sigui de personal, convenis, desenvolupament de les àrees i departaments... Hi ha hagut molta feina interna, molta, i no es veu des de fora, però acaba tenint una repercussió interna perquè, si no, l'Ajuntament no funciona. Si l'Ajuntament no pot vestir tots aquells serveis que ha de poder donar, directament queda circumscrit en la vida de les persones al carrer. I en això és en el que hem estat, i també molt en l'àmbit de les finances. 

-Per tant, aquest 2016 serà un any més còmode?

- No, el 2016 serà un any més complicat. Segurament, el més complicat de tota la legislatura perquè a l'agost començarem a pagar els crèdits ICO. Nosaltres som conscients que hi haurà set o vuit mesos que donaran dèficit absolut a l'Ajuntament, i això sense comptar totes les emergències o sentències. Si passem el 2016 més o menys bé, el pitjor de la legislatura a nivell de tresoreria ja haurà passat. I a partir de llavors, cal tenir en compte que tenim 26 judicialitzacions i altres coses que s'aniran posant sobre la taula. 

- La legislatura va començar un pèl tensa amb la resta de grups municipals. Fins i tot, s'havia arribat a parlar, extraoficialment, d'una possible moció de censura. Quina és la relació, ara?

- Amb CiU sí que és cert que al principi hi va haver una mica de tensió, però potser era generada per aquella mena de nervis que hi ha en una campanya electoral. Ara tenim una relació cordial amb tots els grups. És cert que hi ha discrepàncies, i d'aquí neix la diversitat d'un equip com el que hi ha, i això és positiu i per a nosaltres és enriquidor. Jo, si hi ha moció de censura o no, a mi no se m'ha comunicat mai formalment i, en tot cas, tampoc li veuria massa sentit ara. Però és una porta oberta en què no entro ni surto.