Les urgències de l'Hospital de Sabadell, absolutament col·lapsades

Metges i sanitaris afirmen que el servei "està al límit" i que no poden “garantir la seguretat dels pacients” | La direcció admet que la situació és "complicada" però assegura que es tracta “d’un pic puntual” | El comitè d’empresa denuncia la manca de recursos, que “s’agreujarà a l’estiu” quan no puguin derivar pacients a la Clínica del Vallès o l’Hospital General de Catalunya

Col·lapse a l'Hospital Taulí de Sabadell
Col·lapse a l'Hospital Taulí de Sabadell | Treballadors Hospital Taulí
30 de març del 2016
Actualitzat el 01 d'abril a les 18:37h
Passadissos d’urgències plens a vessar, pacients en cadires i ambulàncies a les portes de l’hospital que no poden deixar els malalts. Avui els metges i sanitaris del Servei d’Urgències de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell han dit prou. Fa sis anys, des que van començar les retallades, que denuncien la manca de recursos de l’hospital, però avui una saturació de malalts els ha fet perdre la paciència. Jorge Serrano, president del comitè d’empresa, afirma que els treballadors del Servei d’Urgències “estan al límit” i els preocupa que la situació s’agreugi a l’estiu, quan ja no puguin derivar més pacients als centres privats Clínica del Vallès i Hospital General de Catalunya, tal com va anunciar el conseller Toni Comín a principis de febrer.
 
Metges i sanitaris asseguren que ara mateix se’ls fa difícil, fins i tot, “garantir la seguretat dels pacients”. Segons dades a què ha tingut accés NacióDigital, ahir els 35 boxs d’urgències estaven plens, molts d'ells ocupats amb dos llits. Almenys 50 persones esperen a urgències. Les imatges que acompanyen aquest article les han fet arribar els propis treballadors del centre sanitari. D’aquestes 50 persones que s’esperen, unes 43 ja tenen demanat l’ingrés, però no poden ser ubicades en les plantes d'especialització per manca de llits. Els altres set pacients són atesos per rebre en breu un diagnòstic. A més, afirmen que no s’han pogut atendre les més de 13 ambulàncies que van arribar ahir de cop i volta a l’hospital.
 
La direcció de l’Hospital de Sabadell confirma que la situació “és complicada”, però afirmen que es tracta “d’un pic temporal” dels que acostumen a tenir “periòdicament, com la resta d’hospitals grans de la demarcació de Barcelona”. Asseguren que, “malgrat que la situació dificulta el confort dels pacients, l’atenció és adequada”.

De fet, per pal·liar la saturació, han pres un seguit de mesures. D’entrada, han posat a disposició 30 llits més d’altres zones de l’hospital perquè els pacients esperin ubicació amb condicions més confortables. També han posposat alguns dels ingressos que ja tenien programats i han obert durant més hores l’Hospital de Dia d’Hepatologia per descongestionar. El comitè d'empresa alerta, però, que d'aquests 30 llits de més, 20 són del Pla Integral d'Urgències de Catalunya, que finalitza el seu termini el 17 d'abril i, per tant, en breu hauran de tancar.
 

El passadís d'urgències, ple de llits. Foto: Treballadors de L'Hospital de Sabadell


La manca de llits i l’excés de pacients
 
Els problemes que arrossega l’Hospital Parc Taulí de Sabadell són diversos, segons denuncia el comitè d’empresa. D’entrada, la seva secretària tècnica, Puli Perea, explica que és un problema endèmic dels dos grans hospitals del Vallès, el de Sabadell i el de Terrassa, que “assumeixen una ràtio que no els correspon”. Així, l’Hospital de Sabadell ara no només té cura dels pacients del seu municipi sinó que, a més, ha d’atendre els de Barberà, Ripollet, Castellar del Vallès, Badia o Cerdanyola. “En algunes especialitzats, també hem d’assumir poblacions com Sant Quirze o Santa Perpètua”, afirmen des de la direcció de l’hospital, on confirmen que la ràtio és de 400.000 habitants.
 
A més, tal com denuncien el comitè d’empresa i alguns membres del sindicat CATAC/CTS-Iac, “els llits són insuficients”. Segons dades del comitè, l’hospital ha reduït 124 llits en cinc anys. Això suposa que l’Hospital Parc Taulí de Sabadell només ofereix 1,74 llits per cada mil habitants. La mitjana a la resta de l’estat espanyol és de 3,1 llits per cada mil habitants, una xifra superior. “Com que no tenim llits on derivar els nostres pacients d’urgències, s’han d’esperar als passadissos i és quan ens saturem. Quan això passa, hem d’assumir el doble de feina perquè la direcció no contracta més infermers i metges”, assegura un treballador que prefereix no donar el seu nom. "Volem més llits. No costaria gaire habilitar de nou l'antiga planta F de Santa Fe, d'on es podrien treure almenys 40 llits més", continua el president del comitè d'empresa, Jorge Serrano.
 
Davant d’aquesta situació, tant el comitè d’empresa com els membres del sindicat CATAC/CTS-Iac, tot i que estan a favor de les mesures del Departament de Salut per potenciar la sanitat pública i evitar les derivacions de pacients a la privada, es mostren preocupats. “Si les urgències de l’hospital, que ara ja estan saturades, no poden derivar pacients a la Clínica del Vallès, a partir de l’estiu com els atendrem? Quina és la estratègia del Departament de Salut? Tindrem més recursos?”, es pregunta Serrano. Per això, reclamen al Departament de Salut que “ja que ha fet un pas en la defensa de la sanitat pública, prengui ara les mesures adequades i iniciï un diàleg amb la direcció de l’Hospital”.
 

Carta del sindicat CATAC-CTS/IAC de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell al conseller Toni Comín (pdf)

Arxivat a