literatura

El món de l'horror futur

L'editorial Males Herbes publica el clàssic de la ciència ficció "Nosaltres", de l'escriptor rus Ievgueni Zamiatin

La novel·la és una distòpia que reflecteix un món mecànic, sòrdid i controlat per un govern macabre

Maksim Óssipov, un autor imprescindible de la literatura russa actual

Arxivat a: Cultura, literatura, Miquel Cabal, Males Herbes, distòpia, ciència-ficció, Valero Sanmartí
La distòpia, una oda a la imaginació i també com una eina de crítica social
Aquesta notícia es va publicar originalment el 23/03/2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Grans clàssics de la literatura universal són distòpies, o sigui, retrats de terribles mons que hauran d’arribar en el futur si no treballem de forma incansable perquè s’esdevingui el contrari. En aquest sentit, la ciència ficció es planteja no només com una oda a la imaginació, sinó també com una eina de crítica social o fins i tot d’advertència. Tals novel·les, doncs, ens avisen perquè no caiguem en errors o perquè lluitem contra la devastació.
 
Només cal que recordem dues obres mestres com 1984 de George Orwell o Un món feliç (Brave New World) d’Aldous Huxley, adorades, estudiades i imitades fins a la sacietat perquè varen saber canalitzar els pànics de l’època tot creant una escola de seguidors acèrrims. Però no cal anar tan lluny. Existeixen distòpies més properes al nostre abast. Són els casos d’Edén de Felipe Hernández (Seix Barral, 2000) o els més recents Los que sueñan d’Elio Quiroga (Ediciones Minotauro, 2015) i Michelíada d’Antoni Munné-Jordà (Males Herbes, 2015).
 
Ara bé, molt poca gent sap que una d’aquestes distòpies, font primordial originària de diverses inspiracions, fou la que ens va presentar l’escriptor rus Ievgueni Zamiatin (Leberdian, 1884 - París, 1937) amb el seu fundacional Nosaltres (Males Herbes, 2015). Escrit originàriament el 1921, arriba amb una esplèndida traducció de Miquel Cabal, que fa que el text flueixi amb ritme i delit: en cap cas perd ni una unça de validesa. Qualsevol treball d’aquest traductor imprescindible rima amb qualitat, i aquest títol perdurable encara més.
 
Papers trobats a la intempèrie
 

Coberta de «Nosaltres», d'Ievgueni Zamiatin Foto: Males Herbes


A través d’una estructura poc convencional que imita exemples epigramàtics de la literatura del segle XIX, en què el títol de cada capítol és en realitat l’índex de coses que tindran lloc a continuació, Nosaltres s’orquestra a partir del testimoni en forma de diari d’un ésser anomenat D-503, un enginyer fidel a l’Estat Únic. Aquesta criatura angelical i demoníaca alhora comprovarà com la calma que envolta el seu sistema s’ensorra a partir de l’entrada a escena d’una dona que escapa de totes les convencions. L’enfonsament successiu és una caiguda als inferns més malèvols d’un univers depriment i carcerari, aquest Estat Únic, una sàtira perversa del que va engendrar Stalin amb el seu terror frenètic.
 
El narrador en primera persona, doncs, és plenament conscient d’una contradicció: està escrivint per a uns destinataris impossibles, uns lectors inexistents que no formen part del seu món ni de la seva era. Sí, nosaltres. En aquest sentit, Zamiatin aprofita aquesta desubicació per crear un sentiment d’estranyesa maligna, de quelcom no resolt que orbita al voltant d’una claustrofòbia que a poc a poc va instaurant-se. Aquest despullament constant, imparable, és una mena d’exorcisme moral per mostrar la crueltat matemàtica de la dictadura soviètica.
 
La veu, per això, és delirant, al·lucinada, de sentits plenament alterats, com el que veiem en aquest fragment que ens fa pensar en el furor dels escrits místics: “Hi era. Llavors he vist una mata de donzell amarg i platejat als peus de la vella (el jardí de la Casa Antiga és del museu mateix, està conservat amb molta cura en el seu estat prehistòric). El donzell allargava una branca fins a la mà de la vella, que l’acariciava. A la falda hi tenia una franja groga de sol. I per un segon: jo, el sol, la vella, el donzell i els ulls grocs érem una sola cosa, estàvem lligats fermament per uns venes, i per aquestes venes hi corria una sang comuna, fogosa i esplèndida.”
 
De Kafka a Sanmartí, passant per Terry Gilliam

 
Tot i que el traç de Zamiatin recorda molt a l’estil fosforescent de Franz Kafka o a la pinzellada gruixuda a la manera de Pío Baroja (quatre trets per aconseguir descriure la complexitat d’un cosmos), pocs mots basten per mostrar la devastadora sobrietat d’un avenir que arriba amb tot el seu tremendisme col·lateral. L’escriptor rus és implacable amb les seves descripcions i encaixa molt bé dins d’una tradició que ha fet de l’existencialisme una manera de descriure la caiguda en el cor de la carronya humana. Els autors russos focalitzen bona part de la seva obra en aquesta qualitat canalla i tendra.
 
Dins d’aquest llibre especial, únic, hi ha instants de veritable geni poètic. Trobem recursos expressius d’ordre avantguardista, llenguatge trencat, dislocat, una llengua que conforma una revolucionària voluntat estètica que rebutja el classicisme per establir un ordre nou, més alliberat de cotilles. Les el·lipsis proliferen, esclaten les exclamacions com si estiguessin deixades a punt de morir en el trontoll, som testimonis d’un in crescendo narratiu que ens mena a una tensió radical, enigmàtica, suprema.
 

L'escriptor rus Ievgueni Zamiatin, en una imatge d'arxiu


Per tots aquests motius, l’impacte lingüístic i sensorial és de gran volada: no podem deixar d’evocar els mateixos salts brutals que ens han regalat Blai Bonet o Josep Maria Argemí, entre tants altres. No seria estrany pensar que el film Brazil de Terry Gilliam (1985) begués de les formes geomètriques obsessives i dels personatges grotescos que s’inclouen dins del Nosaltres de Zamiatin.
 
En una entrevista a l’autora Lucia Pietrelli, a qui ja vàrem poder llegir a NacióDigital, aquesta es declara fanàtica absoluta de Nosaltres de Zamiatin, així com de Kallocaína de Karin Boye (Gallo Negro, 2012). Totes dues obres s’acosten molt entre elles i connecten per la capacitat desaforada de construir arquitectures demencials a partir d’una parla plena de llum mesquina. De fet, recentment Males Herbes ha publicat també una altra distòpia, però en aquesta ocasió més ancorada en una literatura orgiàstica: Los del sud us matarem a tots de Valero Sanmartí (Males Herbes, 2016).
 

Coberta de «Los del sud us matarem a tots», de Valero Sanmartí Foto: Males Herbes


Dins de les pàgines d’aquest llibre acabat de sortir del forn es planteja com a l’any 2032, després de múltiples convulsions de tota mena, Catalunya viu subjugada al poder andorrà. En aquest escenari rocambolesc, la Catalunya Nova lluitarà aferrissadament contra la Catalunya Vella en un dels llibres més estrambòtics, divertidíssims i salvatges de la literatura recent. Per més afegitó, està escrit seguint el model de “Tria la teva aventura”, així cada lector pot seguir les seves pròpies decisions narratològiques.
 
Llibres que ataquen el conformisme
 
Ens trobem davant d’una literatura que no renuncia a la seva naturalesa lúdica, d’aventura i gaudi, però que eclosiona amb poder quan es transforma en una arma moral per combatre possibilitats remotes de profecia. És per això que aquesta literatura expansiva és insubornable en el seu poder sobirà, si seguim les anàlisis que ens va oferir Georges Bataille en el seu imperdible manual La literatura y el mal (Nortesur, 2000).
 
El que aconsegueix Zamiatin és molt difícil: supera les barreres de la irrealitat i converteix una història d’elevada alçada imaginativa en un positiu territori de versemblança. La ciència ficció, doncs, és una forma per erigir una moral de supervivència contra la crueltat de les societats del futur i de l’horror. I aquí la distòpia és, possiblement, una de les seves màximes victòries.
 
Carta a Stalin
 
 

L'escriptor rus Ievgueni Zamiatin Foto: Wikimedia Commons

Al final d’aquesta edició de Nosaltres, i a tall d’epíleg, es publica una carta desesperada d’Ievgueni Zamiatin a Ióssif Stalin. A partir de la lectura d’aquestes ratlles lúcides però també crítiques, menyspreables de tanta inhumanitat, es demostra amb fets i paraules de quina manera el règim de l’època va maltractar l’obra i la persona d’un dels més grans literats russos del moment.
 
Podem llegir llistes d’injustícies i de desgràcies com aquestes: “La publicació de les meves obres completes a l’editorial Federàtsia es va suspendre. Qualsevol editorial que provava de publicar les meves obres s’exposava a un foc immediat, com el que ja han hagut de suportar Federàtsia, Zemlià i Fàbrika i, sobretot, l’Editorial d’Escriptors de Leningrad. Durant un any, aquesta última encara va córrer el risc de tenir-me al Consell de Direcció i va gosar aprofitar la meva experiència literària per encarregar-me de la correcció estilística d’obres d’escriptors joves, entre els quals n’hi havia de comunistes. Aquesta primavera, la secció de Leningrad de l’Associació Russa d’Escriptors Proletaris va aconseguir que sortís del Consell de Direcció i que interrompés la meva feina. El diari de literatura (Literatúrnaia gazeta) en va informar amb un to triomfal, afegint-hi d’una manera absolutament inequívoca: '…cal conservar l’editorial, però no per als Zamiàtins'. L’última porta al lector s’havia tancat: s’havia publicat la sentència de mort a aquest autor.”
 
Al final de la lletra, Zamiatin demana, en un to de súplica que demostra la destrucció de la seva fe en la supervivència dins la seva terra, que li atorguin permís per poder anar una temporada a l’estranger, on haurà d’estrenar algunes obres seves i intentar superar una malaltia que l’acompanya des de fa temps. L’any 1932, gràcies a la intervenció de Maksim Gorki, se li permet abandonar el país, en efecte. Aconsegueix arribar a París, on mor cinc anys després.
 
L’era de Miquel Cabal
 

El traductor Miquel Cabal Foto: Escriptors.cat


Com ja hem comentat abans, aquesta més que excel·lent traducció de Nosaltres d’Ievgueni Zamiatin ha anat a càrrec de Miquel Cabal (Barcelona, 1977), un dels màxims especialistes en literatura russa, sorgit sota el mestratge d’una altra eminència com Ricard San Vicente, russòfil fonamental així com professor. A les seves aules s’han forjat altres experts en aquesta cultura talment Marta Rebón o Arnau Barios, traductor al català del volum El crit de l’ocell domèstic de Maksim Óssipov (Club Editor, 2016), que ja vàrem ressenyar en el seu moment a NacióDigital.
 
L’any passat va ser imparable per a Miquel Cabal i sembla que aquest també ho serà. Es tracta d’una sort: davant dels nostres ulls tenim un dels millors traductors, i escriptors, en llengua catalana. Llegir-lo és un autèntic plaer incomparable. De fet, durant aquest vitenc periple seu indeturable, s’ha responsabilitzat de traduccions com Les nits blanques de Fiódor Dostoievski (Angle Editorial, 2015), Hi havia una vegada una noia que va seduir el marit de la seva germana, i ell es va penjar d’un arbre. Històries d’amor de Liudmila Petruixévskaia (Periscopi, 2015), La muntanya de la festa d’Alissa Ganíeva (L’Altra Editorial, 2015), Djan d’Andrei Platónov (Edicions de 1984, 2015) o aquest Nosaltres d’Ievgueni Zamiatin (Males Herbes, 2015), que es pot entendre com la nota culminant de tot un gran procés que ara es regenera i continua i es perpetua.
 
En el poc que va d’enguany, Cabal ja s’ha encarregat de parir el nou títol imprescindible de Serguei Dovlàtov, La filial (LaBreu, 2016), que de ben segur tornarà a ser un èxit per als seguidors d’aquesta veu inconfusible.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te membre de SocNació per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i l'aplicació de l'article 155
 14:14 Rivera (C's): "Puigdemont menysprea la majoria dels catalans". 
 14:11 ÚLTIMA HORA Puigdemont assistirà a la manifestació d'aquesta tarda a Barcelona
 13:57 AMPLIACIÓ Rajoy suspèn l'autonomia: ordena destituir tot el Govern de Puigdemont i intervé el Parlament.
 13:52 Rajoy agraeix el suport del PSOE i de Ciutadans a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.
 13:49 Rajoy diu que els mitjans públics passaran a estar controlats pels gestors que rellevin el Govern. 
 13:48 Rajoy: "No se suspèn ni l'autonomia ni l'autogovern de Catalunya. Se cessen les persones".
 13:47 Rajoy: "La meva voluntat és convocar eleccions tan aviat com es recuperi la normalitat institucional".
 13:40 ÚLTIMA HORA Rajoy ordena destituir Puigdemont i tot el Govern amb el 155. Informa Irene Ramentol
 13:39 Rajoy: "Si Catalunya s'independitzés, abandonaria la Unió Europea".
 13:38 Rajoy: "Volem tornar a la legalitat, recuperar la convivència, continuar amb la recuperació econòmica i celebrar eleccions".
 13:35 Rajoy: "Hem hagut d'aplicar el 155. No era la nostra intenció ni tampoc el nostre desig".
 13:34 Rajoy: "Es va convidar el president de la Generalitat al Congrés. A la conferència de presidents. A parlar del finançament autonòmic. I no va voler".
 13:34 Rajoy: "Tinc la convicció que alguns volien que s'apliqués l'article 155".
 13:31 Rajoy: "Es va intentar fer un referèndum. I no tenia cap garantia democràtica"
 13:29 Rajoy: "El més antidemocràtic ha estat el que va passar al Parlament el 6 i 7 de setembre.
 13:28 Rajoy: "Hem arribat aquí per un procés unilateral i contrari a la llei que ha buscat l'enfrontament".
 13:26 Comença la compareixença de Rajoy per explicar com s'aplicarà el 155. 
 13:20 El govern de Rajoy en ple assisteix a la compareixença per explicar com s'aplicarà el 155.
 13:25 VÍDEO en DIRECTE Compareixença de Mariano Rajoy per informar dels acords sobre l'article 155.
 13:06 El PP demana que se suspengui el ple ordinari del Senat de la setmana que ve perquè tots els esforços se centrin en la sessió extraordinària de divendres. 
 12:59 Tot a punt per la compareixença de Rajoy, que ha d'exposar les línies generals de l'aplicació del 155 després del consell de ministres extraordinari.
 12:50 Iceta intenta «in extremis» que Puigdemont reculi els plans independentistes. El primer secretari del PSC es va reunir al Palau de la Generalitat amb el president a les portes de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.
 12:42 Pedro Sánchez, en un acte de partit, ha assegurat que el diàleg ha de ser sobre "com unir-se" i no "com dividir-se".
 12:42 Bartomeu, a l'ANC i Òmnium: «Ningú es pot apropiar del nostre escut ni de la nostra bandera». El president blaugrana veu "inadmissible" l'empresonament de Sànchez i Cuixart "per les seves ideologies polítiques".
 12:26 Mariano Rajoy compareixerà a partir de les 13.00 per informar sobre l'aprovació de l'article 155.
 12:24 ÚLTIMA HORA Acaba el consell de ministres per aprovar el 155 i suspendre l'autonomia de Catalunya.
 12:04 DOCUMENT El govern espanyol justifica el 155 en un argumentari per garantir «la llibertat, la seguretat i la pluralitat».
 11:40 ÚLTIMA HORA La Fiscalia confirma que presentarà una querella per rebel·lió contra Puigdemont si declara la independència.
 11:32 El govern espanyol justifica el 155 per la necessitat de garantir «la llibertat, la seguretat i la pluralitat». Assegura en un argumentari que el Govern ha desplegat un “discurs únic d’imposició de la independència”.
 11:18 VÍDEO «El diàleg és millor que el conflicte»: el discurs del president del Consell Europeu davant de Felip VI i Rajoy. Donald Tusk dedica unes paraules plenes de paral·lelismes amb el context polític actual als premis Princesa d'Astúries.
 11:08 Anonymous comença l'atac en defensa de Catalunya fent caure el web del TC. Els hacktivistes mantenen viva l'#OpCatalunya que van iniciar a mitjans de setembre i avisen de noves accions pel 21 d'octubre.
 10:05 Comença el consell de ministres extraordinari per aplicar l'article 155 i suspendre l'autonomia de Catalunya.
 10:04 ÚLTIMA HORA Primera acció d'Anonymous en defensa de les institucions catalanes: fan caure el web del Constitucional.
 09:57 Assemblees d'ERC proposen un Govern de concentració per fer front al 155. Els republicans valoren l'opció i podrien fer-li arribar a Puigdemont perquè la consideri.
 09:25 La Fiscalia ultima una querella contra Puigdemont per rebel·lió. El ministeri públic presentarà l'escrit davant del Suprem si el president de la Generalitat declara la independència, segons La Vanguardia.
 07:57 El clam per la llibertat de Sànchez i Cuixart torna aquest dissabte a la tarda al carrer. La Taula de la Democràcia preveu una nova manifestació massiva de caràcter transversal per plantar cara a la repressió de l'Estat. La marxa transcorrerà des de la cruïlla entre Passeig de Gràcia i el carrer Aragó fins a l'encreuament amb la Gran Via.
 07:56 La Guàrdia Civil cita ara a declarar el propietari d'un restaurant de Calella pel missatge en una pissarra: "No servim a les forces d’ordre públic no autonòmiques".
 07:28 El PDECat convocarà una assemblea per decidir si trenca l'acord amb el PSC a Terrassa. El portaveu del grup municipal assegura que estan "ofegats" per les decisions del PSOE i dels socialistes catalans en vers Catalunya.
 07:20 PORTADES Les mesures del 155 contra Catalunya, a les portades de la premsa espanyola.
 07:20 L'Estat, a punt per controlar el nucli de l'autonomia per frenar el procés; per Oriol March. PP, PSOE i Ciutadans pacten convocar eleccions, monitoritzar els Mossos d'Esquadra i intervenir TV3 a través d'un article 155 que aprova avui el consell de ministres. El Senat validarà la intervenció divendres vinent mentre el Parlament ja es prepara per declarar la independència.
 00:46 ÚLTIMA HORA Rajoy destituirà Puigdemont i tot el Govern amb l'article 155, segons «El País». L’estratègia del president del govern espanyol implicaria cessar tot el govern català en bloc i nomenar un representant que en centralitzi les tasques de coordinació.
 22:47 OPINIÓ «La força de la gent», l'article de Carme Porta. 
 22:47 OPINIÓ «I tot, per no permetre votar», l'article de Jordi Bianciotto.
 22:46 OPINIÓ «Resistir», l'article d'Aleix Sarri. 
 22:45 LA VEU DE NACIÓ «El cop d'estat», l'article de Ferran Casas.
 21:56 El PSC del Bages contradiu Pedro Sánchez i considera que el 155 «no és la solució». Els socialistes del Consell Comarcal rebutgen que l'anunci d'aplicació de l'article 155 "hagi substituït la petició no corresposta del President de la Generalitat de mantenir una reunió per parlar-ne".
 21:55 Quan el PSOE se'n reia del PP i assegurava que no aplicarien el 155. Rajoy i Sánchez han fet oficial aquest divendres l'acord per intervenir l'autonomia de Catalunya, però mesos enrere els socialistes presumien de tot just el contrari.
 21:25 VÍDEO Estudiants de la UAB desmunten les mentides d'«Espejo Público» sobre el procés català. Una desena d'alumnes de la Facultat de Ciències de la Comunicació defensen la pluralitat lingüística i ideològica que hi ha a les aules de la universitat.
 20:59 L'exministre Joan Majó es dona de baixa del PSC. "No vull recolzar de cap manera, ni directa ni indirecta, la política del PP, tal com diu i sembla que està fent el PSOE", sentencia en la carta que ha enviat a Miquel Iceta.
 20:45 Un exambaixador britànic, sobre el 155: «És feixisme». Craig Murray ha carregat amb duresa contra l'acord entre PP, PSOE i Ciutadans per convocar eleccions a Catalunya.
Entrades anteriors »
Mariano Rajoy anunciant la suspensió de l'autonomia | La Moncloa
Irene Ramentol
01/01/1970
El consell de ministres aprova la suspensió de l'autonomia que inclou també la intervenció del Parlament i intentar convocar eleccions en un termini màxim de sis mesos
Josep Maria Bartomeu, a l'Assemblea General del Barça | EP
01/01/1970
El president blaugrana veu "inadmissible" l'empresonament de Sànchez i Cuixart "per les seves ideologies polítiques"
Un dels balls de la Fira de la Transhumància, a Santa Margarida i els Monjos. | Aj.Santa Margarida i els Monjos
Esteve Plantada
01/01/1970
NacióDigital recomana la Fira de la Transhumància, el Festival Protesta, la Festa del Modernisme de la Colònia Güell, el Filmets de Badalona, i l'UtopiaMarkets Il·lustració
El programa «Filiprim» | TV3
Toni Vall | 2 comentaris
01/01/1970
«Pel que pugui ser, com que m'acompanya una bona memòria televisiva, em ve de gust fer-li un homenatge a aquella que coneixem com La Nostra»
El catedràtic de dret constitucional, Xavier Arbós, en una imatge d'arxiu | ACN
Pep Martí | 18 comentaris
01/01/1970
El catedràtic de Dret Constitucional de la UB respon als interrogants que genera una mesura que "pot incrementar la tensió i no hi ha cap garantia que les seves instruccions es compleixin"
Marta Rovira i Oriol Junqueras, abans d'un consell nacional d'ERC. | ACN
Roger Tugas | 24 comentaris
01/01/1970
Els republicans han informat els seus quadres sobre com reaccionar per preservar l'organització i la logística del partit | El pla s'ha elaborat arran de l'aparició de Tardà i Rufián en els informes que han servit per empresonar Sànchez i Cuixart