El Centre Artesà Tradicionàrius estrena el documental «Jaume Arnella, el joglar»

El film, obra d'Agustí Coromines, traça un recorregut per la trajectòria de Jaume Arnella amb la intenció d'aproximar la figura i la seva obra al gran públic

Jaume Arnella, en una imatge del documental d'Agustí Coromines
Jaume Arnella, en una imatge del documental d'Agustí Coromines
16 de març del 2016
Actualitzat el 17 de març a les 18:17h

"Em dic Jaume i em dedico a cantar històries, romanços i cançons". Així es presenta Jaume Arnella, amb els ulls vius i un somriure sorneguer, abans d'una actuació inclosa al documental Jaume Arnella, el joglar, del realitzador Agustí Coromines. L'obra es presenta aquest dijous 17 de març al Centre Artesà Tradicionàrius (CAT), en un acte que començarà a dos quarts de deu amb la benvinguda musical de Ferran Martínez, Toni Oró i Rafel Sala, i amb la participació de Jordi Fàbregas, Agustí Corominas i Joan Soler Amigó.

El documental traça un recorregut per la trajectòria de Jaume Arnella amb la intenció d'aproximar la figura i la seva obra al gran públic. Arnella és un joglar del nostres temps que fa el seu camí tot cercant històries, llenguatges, romanços i cançons, "mantenint fidel l’essència del seu treball: compartir-ho amb la gent", tal com afirmen els responsables de la productora Metròpoli Vídeo Films. Ell i la seva guitarra no s'han cansat de passejar arreu dels Països Catalans amb missatges diversos i còmplices, fent proper l'art de "trobar", tal com ho feren a l'antigor versaires, joglars i trobadors d'esperit lliure.

Un "cap i cua" de la seva obra

Agafant com a motiu un dels discs clàssics del repertori d'Arnella, aquest document fílmic vol ser un "cap i cua", el testimoni on es reflecteixi una trajectòria llarga, entesa com a un símbol de les diverses aportacions que el romancer ha fet a la cultura catalana a través d'un treball de recerca del llenguatge més popular. "El documental reflectirà també la seva passió per comunicar-se amb la gent i tot aquest legat cultural-popular català", asseguren la productora.

Des del punt de vista narratiu, Jaume Arnella, el joglar mostra les vivències, els pensaments i les actuacions d'Arnella, "una persona que passa i ha passat la vida com un cercador de històries i de llenguatges". A l'obra, "la facilitat, gràcia, ironia i connexió que en Jaume té amb el públic permet substituir part de les entrevistes tradicionals per les explicacions que fa de les seves històries, romanços i cançons en directe", fent que tinguin un lloc preeminent els espais i llocs que han estat importants en la seva vida: Barcelona, Beget, Cornudella, Camp de Tarragona o Santa Eulàlia de Ronçana.
 

Jaume Arnella, en un concert Foto: Viquipèdia