Els militants de CDC es consideren de centre, laics i «nacionalistes ferms»

Els primers 505 militants de CDC que han participat en el debat intern a CDC se situen, de mitjana, en el 4,99 entre el 0 (esquerra) i el 10 (dreta) | Només un 27% dels qui han contestat volen mantenir el nom sencer del partit

Marta Pascal, portaveu de CDC, aquest dilluns al migdia
Marta Pascal, portaveu de CDC, aquest dilluns al migdia | ACN
14 de març del 2016
Actualitzat a les 14:17h
La portaveu de CDC, Marta Pascal, ha aportat avui les primeres dades de la consulta a la militància i els simpatitzants de cara al congrés que la formació celebrarà el juny vinent. De moment, han arribat a la seu del partit les primeres 505 respostes a l’enquesta de vuitanta preguntes que ha estat l’inici del debat intern. En una escala ideològica de 0 (esquerra) a 10 (dreta), la mitjana de les primeres respostes és de 4,99, quasi una posició de centre exacte. És només un tast del que serà l’opinió de tota la militància, però aporta dades significatives.
Una clara majoria opta per un posicionament de centre ampli, amb un 54% a favor que CDC sigui un ampli espai de confluència, un 28% es posicionen en pro d’uns continguts més socialdemòcrates i un 10,9% voldrien un partit més clarament liberal. Més del 90% dels primers enquestats creu que la religió no ha de tenir cap paper en la política.

En l’escala 0 a 10 en l’eix nacional, sent 0 una posició espanyolista radical i 10 nacionalista radical, la mitjana ha estat del 9,1. Més del 80% d’aquestes primeres respostes es posicionen a favor que Catalunya sigui un estat integrant en el projecte de la Unió Europea. Un 80% es decanta a favor d’una segona volta en les eleccions. Un 90% propugna un increment del salari mínim i un 73% defensa que les persones que estiguin imputades no han de formar part de cap llista electoral..  

Qüestió de noms

Sobre el nom que ha de tenir la nova Convergència, hi ha un 27% dels qui han contestat que creu que el nom del partit no ha de canviar, un 35% creu que en les noves sigles cal mantenir el terme “Convergència”, un 10% aposten per un nom del tot nou, i un 14% fa propostes alternatives.

Sobre el procés congressual obert a Convergència, Pascal ha recordat que l’anomenat Torn obert amb la militància i els simpatitzants culminarà en un document de síntesi. En aquest mes de març hi ha programades més de 260 sessions, amb la participació d’unes 10.000 persones. La portaveu ha tingut interès a subratllar que no es tracta tan sols de fer una consulta puntual, sinó de conèixer què pensa la gent de Convergència sobre el futur de la formació i de construcció de la nova CDC de baix a dalt.

Sobre la reunió prevista per demà entre el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, Pascal no ha sortit del guió oficial del partit, tot insistint en què “el referèndum és una condició sine qua non” per poder arribar a acords amb el líder socialista.