El mal temps agreuja la situació límit dels refugiats a la frontera de Grècia i Macedònia

La pluja omple de fang una zona on s'acumulen 15.000 persones | El tancament de la frontera ha convertit Idomeni en el més calent de la crisi dels refugiats | Els problemes de salubritat i higiene comencen a notar-se ja des de fa dies

Boira i fang al camp de refugiats d'Idomeni
Boira i fang al camp de refugiats d'Idomeni | Sergi Cámara
09 de març del 2016
Actualitzat a les 17:10h
Idomeni, a la frontera que separa Grècia de Macedònia, s'ha convertit en el punt més calent del drama dels refugiats. El tancament de la frontera –i del conjunt de la denominada ruta dels Balcans- ha atrapat unes 15.000 persones en un camp que estava planificat per només 1.500. Una xifra que, com és natural, no para de créixer cada dia. I és que, malgrat s'ha habilitat un bus pels que voluntàriament vulguin tornar a casa, no para d'arribar-hi gent.

“Al campament, a causa de la quantitat de gent, els problemes de salubritat i higiene comencen a notar-se ja des de fa dies, cosa que pot provocar malalties. Som a Europa i sembla increïble que no es pugui fer res millor per fer més digne l'estada d'aquesta gent”, afirma Sergi Cámara, fotoperiodista de NacióDigital, des del camp d'Idomeni. En aquest sentit el mal temps ha empitjorat les condicions d'aquests milers de persones –el 90% dels quals sirians, afganesos i iraquians-. Dos dies seguits plovent han omplert d'aigua i fang una gran superfície de tendes que no para de créixer.
 

Les condicions dels refugiats a Idomeni empitjoren cada dia que passa. Foto: Sergi Cámara


El soroll més escoltat aquests dies són els plors i el tossir dels nens petits ja que en aquestes condicions fan que molts es trobin malament. Robes molles i camins impracticables formen part de paisatge. Aquest dimecres milers de refugiats s'han despertat amb una imatge de bona part del campament ple de fang i aigua juntament amb una espessa boira.

Mentrestant, s'ha generat una certa economia a l'entorn del campament d'Idomeni, un “no lloc” a tocar de la frontera entre Grècia i Macedònia on els refugiats arriben caminant. I és que la policia hel·lena obliga als taxistes que els porten des de les ciutats dels país a deixar-los a uns set quilòmetres de la frontera. Moltes persones anònimes vénen a donar menjar i roba i, fins i tot, alguns ja han muntat un petit negoci com fer de perruquer o vendre tabac.
 

Refugiats a Idomeni entre la boira. Foto: Sergi Cámara

 

Protesta al camp de refugiats d'Idomeni. Foto: Sergi Cámara