Tot a punt per a una investidura fallida

Aquesta tarda, a partir de les 18.30, se celebrarà el debat i la segona votació del candidat Pedro Sánchez | El PSOE ha dedicat les darreres hores 48 hores a pressionar Podem | A Madrid ja tothom pensa en l'escenari que s'obrirà dilluns

Pedro Sánchez, dimecres al Congrés espanyol
Pedro Sánchez, dimecres al Congrés espanyol | Europa Press
04 de març del 2016
Aquesta tarda, el Congrés espanyol es tornarà a reunir per celebrar la segona votació de la investidura del candidat Pedro Sánchez, que va ser rebutjat per la cambra dimecres passat. Ara només li cal una majoria simple, és a dir, més vots favorables que no pas negatius. Però tot indica que el secretari general del PSOE toparà altre cop amb la realitat d’una majoria contrària. El debat –en aquest cas molt més ràpid- començarà a les 18.30 i està previst que al cap d'una hora aproximadament se celebri la votació pròpiament dita.

Ningú dóna per probable la investidura. I, en canvi, no es pot dir que no hagi passat res en aquestes 48 hores. La pressió sobre Podem ha estat constant. Les declaracions de l’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, dient que seria “bonic” un suport al candidat per a la investidura van generar hores de confusió, aprofitades per l’entorn socialista en favor de Sánchez, però que l’alcaldessa després va aclarir, dient que ella preferia un govern d’esquerres entre el PSOE i Podem. Carmena també s’havia mostrat en favor d’un to de no-confrontació, una manera suau de deslligar-se potser de l’estil Iglesias.

Va ser un episodi que va mostrar tot l’esforç que s’està fent des del PSOE per pressionar sobre Pablo Iglesias. O Sánchez o Rajoy. A aquesta disjuntiva, des de Podem han estat responent aquests dies amb una altra: o amb Podem o no hi ha govern de canvi. L’aritmètica és tossuda i des del cercle que envolta Sánchez s’ha insistit en què una majoria d’esquerres no és viable en l’actual correlació de forces. Una cosa discutible, ja que l’aliança formada per PSOE-C’s –comptant també el diputat de Nueva Canarias- només ha assolit fins ara 130 diputats, molts menys dels requerits.

El PSOE ha estat insistint en els seus contactes les darreres hores amb diverses forces polítiques, molt en especial amb Compromís, l’esquerra valenciana aliada a Podem que ha assenyalat la sortida de Rajoy com a gran línia vermella. Però l’escenificació i el contingut de l’acord del PSOE amb C's, de clar component centre dretà, ha impedit que Compromís pugui modular el seu "no".

Sense el PNB

Hi ha una possible majoria d’esquerres, però s’ha d’articular, i les relacions entre el PSOE i Podem no estan millorant. Les paraules d’Iglesias a la "calç viva" no han servit tampoc per facilitar el clima entre les dues formacions. En tot cas, una cosa està clara. Una majoria d’esquerres requereix algun tipus de suport del PNB i després alguna abstenció de les forces sobiranistes catalanes. Sense això, Sánchez no pot ser investit per l’esquerra.

El PNB, que era un possible aliat, ja ha anunciat que el seu vot tornarà a ser negatiu. Com també el dels sobiranistes, Democràcia i Llibertat, i Esquerra Republicana. Si no hi ha una sorpresa majúscula, aquesta nit Sánchez tornarà a dormir a casa seva. Però la setmana que ve s’obrirà un nou moment polític i totes les peces s’hauran de ressituar. A Madrid tothom pensa ja en el dilluns.

El debat i posterior votació es podrà seguir en directe per streaming a través de Youtube.


També es poden recuperar els vídeos de les sessions de dimarts i dimecres.