Malestar a la Comissió Jurídica Assessora per la gestió del seu president

El Govern s’ha arribat a plantejar la substitució d’Albert Lamarca per Enric Argullol

Carles Puigdemont amb la Comissió Jurídica Assessora
Carles Puigdemont amb la Comissió Jurídica Assessora | Govern
01 de març del 2016
Actualitzat el 03 de març a les 14:24h
Les aigües baixen procel·loses a la Comissió Jurídica Assessora (CJA) de la Generalitat, alt òrgan consultiu del Govern format per juristes de prestigi. Però des de fa temps, l’ambient està enrarit a la comissió i diverses fonts assenyalen el caràcter difícil del seu president, Albert Lamarca, doctor en Dret Civil, com a principal responsable.

Lamarca va arribar a la presidència fa dos anys, i segons ha pogut saber NacióDigital, des d’aleshores ha protagonitzat un seguit d’enfrontaments amb altres membres i amb personal de la institució. “Li manca finesa”, asseguren fonts de la CJA, “una cosa greu en un òrgan consultiu que té un paper delicat d’assessorament del Govern en un moment com aquest”.

El malestar s’ha fet arribar des de diverses vies a membres del Govern, que s’ha arribat a plantejar la seva substitució per Enric Argullol, catedràtic en Dret Administratiu, exrector de la UPF i persona per damunt de controvèrsies. Però al final això no es va materialitzar. Els crítics amb les maneres de fer del president Lamarca assenyalen “conducta erràtica, autoritarisme i escridassades” en aquests darrers temps

La comissió està formada per quinze membres, que ho són per un mandat de sis anys, renovable. Cada dos anys es renova per sorteig un terç dels seus integrants. Aquest febrer passat es va produir la darrera renovació, moment que es va considerar que podia ser propici pel canvi de president, que depèn del Departament de la Presidència.  

L'equivalent del Consell d'Estat espanyol

L’actual Comissió Jurídica Assessora és continuadora de la institució que amb el mateix nom es va crear durant els anys de la Generalitat republicana. És l’equivalent del Consell d’Estat espanyol. En l’acte de presa de possessió dels nous membres de la CJA, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va lloar el paper de l’òrgan consultiu, que va definir com una estructura d’estat. Puigdemont va apel·lar al lema de la Comissió, “seny i saber”, valors que sempre havien estat inherents a la institució.
Arxivat a