Richard Stallman: «Facebook no té usuaris sinó utilitzats»

El promotor del programari lliure participa en el primer Congrés de Sobirania Tecnològica organitzat a Barcelona com a alternativa al Mobile World Congress | Penjar fotografies a les xarxes socials és "maltractar els teus amics", assegura

Richard Stallman al Congrés de Sobirania Tecnològica
Richard Stallman al Congrés de Sobirania Tecnològica | Isaac Meler
20 de febrer del 2016
Actualitzat a les 21:07h
"Si em fas fotografies no les posis a Facebook, Instagram o Whatsapp, són d'una empresa que tafaneja els usuari". Aquestes són les paraules amb les que el principal promotor del programari lliure a nivell mundial i creador del sistema GNU, Richard Stallman, ha iniciat la seva conferència de cloenda del primer Congrés de Sobirania Tecnològica (SobTec), organitzat des de l'esquerra independentista amb el suport d'altres col·lectius com els Iaioflautes o la plataforma Stop Pujades.

Aquest ha estat el plat fort d'unes jornades planificades en el marc de la campanya "Plantem Cara al Mobile World Congress" que s'allargaran fins al proper 24 de febrer. Després d'agafar cadira a l'escenari de la sala d'actes de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona, i de servir-se un got de Pepsi, l'activista i informàtic ha seguit alertant dels perills de la xarxa social de Mark Zukerberg: "Reconeix les cares del dret i del revés i penjar fotografies de persones a Facebook és ajudar a l'empresa a seguir-les". "Això és maltractar als teus amics", ha reblat, per acabar sentenciant: "Facebook no té usuaris, sinó utilitzats".
 

Públic al Congrés de Sobirania Tecnològica Foto: Isaac Meler


Després d'aquestes crítiques a la xarxa social, Stallman ha passat a explicar les bases del seu moviment, les quatre llibertats del programari lliure: capacitat d'accedir al codi font i estudiar com funciona un programa, canviar-lo perquè faci el que l'usuari vulgui, distribuir còpies del programa i distribuir còpies de les versions modificades del programa. Sense aquestes llibertats, "és possible" que els usuaris pensin que l'ordinador els obeeix però "en realitat pot estar obeint a un altre persona".

Això és possible gràcies als "grillons digitals" i les "portes del darrera" presents en el programari privatiu, segons ha explicat Stallman. "Una porta del darrera accepta comandaments d'algú per fer coses sense el consentiment de l'usuari, i normalment són coses dolentes", ha alertat tot i reconèixer que té coneixement d'aquestes pràctiques per "observació". "El Kindle Swindle d'Amazon va esborrar milers de còpies d'un llibre en un acte orwelià, el llibre era 1984", ha exemplificat.

Gairebé 300 persones s'han acostat en aquesta tarda de dissabte a escoltar la lliçó del mestre del programari lliure que inesperadament ha acabat en acte religiós. "Sóc sant GNUci", ha proclamat Stallman disfressat amb una toga negra i una aureola metàl·lica feta amb un antic disc dur. "Si voleu seguir la meva fe pronuncieu que no hi ha un altre sistema que GNU i Linux no és cap altra cosa que un dels seus nuclis".
 

Richard Stallman disfressat al Congrés de Sobirania Tecnològica. Foto: Isaac Meler