L'Any Llull reivindica el valor d'una figura «rabiosament moderna»

Les activitats de commemoració destaquen l'autor "com a element de connexió i diàleg entre diverses cultures" | "Tenim l'obligació de posar en valor el nostre patrimoni i, al mateix temps, posar-lo al servei de la gent", afirma Santi Vila

Santi Vila presentant les activitats de l'Any Llull
Santi Vila presentant les activitats de l'Any Llull | Cultura
19 de febrer del 2016
Actualitzat a les 18:01h

El conseller Santi Vila i Joan Santanach, comissari de l'Any Llull, durant la presentació de les activitats de l'Any Llull Foto: Cultura


Ramon Llull és un dels escriptors i pensadors més destacats de l'Edat Mitjana a nivell internacional. Un nom que supera l'abast català i que és patrimoni de la humanitat, sense cap mena de discussió possible. Però, per a Catalunya, l'autor és una figura inqüestionable que transcendeix el fet simplement literari. Així ho ha explicat aquest migdia el conseller de Cultura, Santi Vila, durant la presentació de les activitats de l'Any Llull, tot subratllant com, des del punt de vista de la política, "el mallorquí és una figura rabiosament moderna".
 
"Llull fa de l'ètica del dubte i de la vocació de diàleg un principi molt actual, no compartit per tothom, encara avui en dia", ha dit Vila, en clara al·lusió a conflictes de l'activitat política catalana més recent. Potser aquesta qüestió, entre moltes altres, converteix l'Any Llull en un motiu central del curs cultural del país al llarg de tot el 2016, sense oblidar que Catalunya també commemora el centenari del naixement d'Alfons Fontseré, centenari de la mort d'Enric Granados o el cinquantenari de Caterina Albert.

300 activitats, 160 de les quals a Catalunya

"Des de la conselleria tenim l'obligació de posar en valor la importància del nostre patrimoni i, al mateix temps, posar-lo al servei de la gent". Malgrat que l'esdeveniment parteix "d'un pressupost molt ajustat" –tal com ha explicat Vila–, la commemoració constarà d'unes tres-centes activitats, cent seixanta de les quals a Catalunya. "La resta es celebraran a fora del país, fet que remarca la transcendència de l'obra i del personatge", ha afirmat Vila.

En aquest sentit, l'Any Llull vol "tornar a projectar al món l'univers lul·lià, en el sentit global, i també la cultura catalana en general". El que volem aconseguir és que els lectors naturals de Llull sàpiguen que tenen una figura tan precursora i de tant de pes intel·lectual com aquesta", ha manifestat el comissari de l'esdeveniment, Joan Santanach. Una figura tan gran "que fins ara no se n'havien adonat".
 
Llull com a element de connexió i diàleg entre cultures

Entre les moltes activitats que estan previstes, i que ja van tenir el seu inicia a Palma el darrer novembre, hi ha conferències a diverses ciutats de l'estat espanyol; concerts a ciutats com París, Nova York, Alger i Tunis; unes píndoles televisives breus que estan en procés d'acabar-se; lectures del Llibre d'amic e amat per ràdio, on ara ja s'emet "Folls per Llull", un espai dedicat a obres diverses de l'autor; un projecte de documental en webdoc; així com el concert especial de Jordi Savall, un espectacle de Carles Magraner, o la cantata que prepara Salvador Brotons.
 
Entre tots aquestes projectes i activitats, no es pot oblidar totes les accions que es viuran a les Illes, on destaca la preparació d'una sèrie d'animació sobre Ramon Llull en set capítols. De la mateixa manera que també s'ha posar de relleu un projecte social de teatre al Raval, que servirà per exemplificar "Llull com a element de connexió i diàleg entre diverses cultures". Tot plegat clourà el proper novembre a Barcelona, tancant el cercle iniciat el novembre de 2015 a Palma. Un any per reviure, a totes, 700 anys d'immortalitat i vigència.