Puigdemont defensa la força internacional de Catalunya

El president assegura que en acollida als refugiats, Catalunya mostrarà el millor rostre d’Europa

Carles Puigdemont, aquest dimecres al Parlament
Carles Puigdemont, aquest dimecres al Parlament | EFE
17 de febrer del 2016
Actualitzat a la 13:10h
En la sessió de control d'aquest dimecres, Carles Puigdemont ha fet una defensa encesa de la força internacional de Catalunya i de l’actuació del departament d’Afers Exteriors i del seu conseller, Raül Romeva. També ha assegurat, en resposta a preguntes de l’oposició, que la Generalitat continuarà mantenint una relació intensa amb el cos consular. Xavier Garcia Albiol l’havia censurat per les seves paraules davant del cos diplomàtic al Palau de la Generalitat.  

El president ha recordat que Barcelona és una de les capitals que no són capital d’estat que tenen més seus diplomàtiques al món, un vincle que no és d’ara sinó que ve de quasi dos-cents anys. El fet que la catalana sigui una d les capitals més cobejades pel cos consular és ja un senyal que contradiu les acusacions de suposat aïllament de Catalunya en aquests moments.

El drama dels refugiats també ha estat present en la sessió de control. Puigdemont ha assegurat que, en aquest cas, “Catalunya mostrarà el millor rostre d’Europa, en un tema en què el continent ha ensenyat la seva pitjor cara”. Tot seguit, ha definit com a “vergonya” la resposta d’alguns Estats a un drama tan sagnant, que inclou la desaparició de milers d’infants.

Ho ha assegurat en la seva resposta a una pregunta de Gabriela Serra (CUP) sobre l’esforç que pensa fer la Generalitat per protegir i acollir els refugiats. El president ha reconegut que fins ara les partides destinades a l’acollida de persones que fugen són insuficients, però que el Govern pensa fer un esforç seriós, mirant cap als pressupostos.

El president també ha respost a diverses preguntes sobre la continuïtat de Josep Antoni Rosell, alt càrrec de la Generalitat a Infraestructures.cat que continua en el seu lloc tot i haver estat imputat pel cas Petrum. Tant Lluís Rabell (Catalunya Sí que es Pot) com Miquel Iceta, pel PSC, han esmentat aquest cas. Puigdemont ha al·ludit a la presumpció d’innocència i ha assegurat que si en algun moment hi ha motius que facin pensar que el senyor Rosell no ha de rebre encàrrecs del Govern, prendran les decisions que calgui, però que de moment no ho veuen així.  

La Muriel uneix independentistes i unionistes

La sessió del matí ha estat marcada pel record a la Muriel Casals. Les referències a ella han estat constants i han fet que el mateix president de la Generalitat hagi agraït a totes les forces polítiques les seves expressions sinceres de condol. Ha aprofitat el moment per fer una crida al respecte entre tots més enllà de les diferències ideològiques, per profundes que siguin. Per un instant, sense que serveixi de precedent, un clima de cohesió s’ha apoderat de l’hemicicle, des dels esglaons del Govern fins al darrer rengle de l’oposició unionista. Avui, la Muriel ha unit, ni que fos per un instant, sobiranistes i unionistes. Tot seguit, la política ha tornat.