La consulta sobre BCN World: l'últim sospir d'un projecte agonitzant

Qui i què queda del projecte, quatre anys més tard de la seva presentació al Palau de la Generalitat | Els partits de l'oposició es queixen que no se'ls ha tingut informats de l'evolució de pla | La proposta del Govern d'organitzar una consulta perquè la ciutadania decideixi desperta reaccions contràries i escèptiques

Presentació l'any 2012 al Palau de la Generalitat del projecte de BCN World
Presentació l'any 2012 al Palau de la Generalitat del projecte de BCN World | ACN
Josep M. Llauradó/delCamp.cat
11 de febrer del 2016
Actualitzat el 13 de febrer a les 14:20h
El setembre de 2012 i després d'un estiu ple d'especulacions sobre el projecte d'oci i joc Eurovegas, el Govern amb Mas-Colell com a conseller d'Economia va presentar una proposta alternativa. Consistia en un canvi de nom –BCN World- i d'ubicació, del Baix Llobregat a Salou i Vila-seca. Això passava dos mesos abans de les eleccions que farien canviar de soci de govern a CiU, del PSC a ERC, però a temps encara d'aconseguir el suport dels socialistes per tirar endavant un projecte qüestionat des de l'inici.

No era vist amb bons ulls per alguns sectors pel model turístic que oferia –centrat en el joc i en la construcció d'habitatges i hotels- i  per l'oferta laboral que es promovia -de baixa qualificació-. A més, el perill de destrucció del territori -els terrenys engloben la Sèquia Major de Vila-seca- i el nom adoptat, també eren motius de crítica. 
 

El conseller Mas-Colell, conversant amb l'empresari Enrique Bañuelos el passat 30 de maig del 2013. Foto: ACN


Tenint en compte el nou panorama polític –els governs municipals del territori completament a favor del projecte però ERC, ICV-EUiA, la CUP i la plataforma Aturem BCN World, en contra del pla inicial-, el projecte s'ha anat modificant amb els anys. El que havia de ser un macro-complex que pretenia disposar d'una legislació més laxa pel que fa a impostos i taxes ha anat perdent certs detalls que van provocar la marxa del seu inversor inicial: Veremonte, de l'empresari valencià Enrique Bañuelos.

I si pel cantó empresarial hi ha hagut baixes, també n'hi ha hagut al sindical. UGT, que s'havia posat del costat de la patronal i de les institucions quan es va donar a conèixer, va rebutjar-ho ara farà un any. La darrera proposta és fer una consulta per tal que siguin els ciutadans els qui decideixin el seu futur.
 

Terreny on s'ha d'ubicar BCN World. Foto: Oriol Montesó.


La minoria convergent al govern i la "mort" del projecte

Si les eleccions del 2012 van comportar un canvi de tarannà en la manera d'afrontar aquest projecte, provant de buscar consensos amb Esquerra Republicana, els comicis del passat 27 de setembre ho van destarotar tot. Sigui per trobar-se en situació d'igualtat amb els republicans dins de la mateixa candidatura i del govern, o també per la proposta d'acord feta a la CUP en el marc de les negociacions de la investidura del president de la Generalitat.

Una proposta que no va ser assumida per la formació de l'esquerra independentista però sí per Junts pel Sí, i que conté la suspensió de l'aprovació del Pla director urbanístic (PDU) que ha de regir aquest projecte. Amb totes aquestes casuístiques, en més d'una ocasió des dels partits polítics s'ha fet servir l'adjectiu "mort" per definir el projecte, un adjectiu que ha estat desmentit pel mateix president Carles Puigdemont.

Una proposta plantejada amb secretisme i sense arribar a l'àmbit concret

Una de les queixes més importants dels partits de l'oposició i del territori és que no se'ls ha tingut informats de l'evolució ni del contingut d'aquest projecte dins del Complex Recreatiu i Turístic (CRT) de Salou i Vila-seca. És per aquest motiu que les dades de quantitat de llocs de treball, nombre d'hotels i habitatges nous, i fins i tot de nous casinos i modificació de legislació varia substancialment al llarg d'aquests anys.

L'únic que se sap del cert, ara per ara, és que la Generalitat a través de l'Incasòl va assumir uns terrenys de 825 hectàrees de La Caixa esperant que Veremonte executés l'opció de compra, però l'empresa inversora finalment se'n va desentendre. També, que el juliol de 2015 el nou PDU va passar per la Comissió d'Urbanisme, un pla que ara mateix té la tramitació suspesa. La resta, tot són promeses d'inversió, com la darrera feta per Hard Rock.
 

Imatge virtual dels complexos turístics integrats. Foto: TarragonaDiari.cat


Consulta a tot Catalunya, a tota la demarcació o només al Camp de Tarragona?

La darrera proposta del Govern de la Generalitat d'organitzar una consulta perquè la ciutadania decidís ha despertat tota mena de reaccions contràries i escèptiques. Els punts més rellevants són per què ara –quan sembla que la incertesa en els inversors sigui més pronunciada- i quin és el subjecte amb dret a decidir: tot Catalunya, tota la demarcació –Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre- o només el Camp de Tarragona?

Aquest darrer debat ha posat sobre la taula que no és una proposta fixa i consensuada dins del mateix govern, ni tampoc dins dels mateixos partits, amb una Convergència al territori -els dos alcaldes de Salou i Vila-seca són del partit del president Puigdemont- més que escèptica al voltant d'aquesta proposta. Mentrestant, els opositors l'han qualificat de "burla" i asseguren que "arriba tard". Una valoració en què tots plegats -tret del govern- es posen d'acord. El mateix Pere Granados, alcalde de Salou, i el PSC, han acusat la Generalitat de voler "passar la pilota" als ciutadans perquè siguin ells els qui prenguin la decisió final.

Cal recordar que el passat maig de 2014 es va convocar una jornada de multi-referèndum aprofitant les eleccions europees. Aquesta convocatòria va patir la prohibició de la Junta Electoral i els Mossos d'Esquadra van retirar urnes en diversos municipis. Malgrat això, la consulta es va poder fer en alguns punts i al Camp de Tarragona incloïa una pregunta sobre BCN World, en què hi van votar 2.192 persones. D'elles, un total de 446 s'hi van posicionar a favor (20,4%), 1.617 van dir "no" al projecte (73,9%) i 126 van decidir fer-ho en blanc (5,8%). Tot i que el vot era obert a tota la ciutadania censada, la major part de votants eren propers a la CUP, ERC o ICV-EUiA, per la qual cosa els resultats mostren una escletxa d'indecisió també en l'àmbit públicament contrari al projecte.
 

Mossos d'Esquadra davant de la Taverna Despertaferro, avisant de la il·legalitat del Multi-referèndum. Foto: ReusDiari.cat


Si es fa la consulta, es coneixeran els detalls definitius del projecte?

Amb aquesta proposta encara flotant a l'aire, la pregunta pertinent és com poden decidir els ciutadans sobre un projecte que és canviant i que des del primer moment ha estat denunciada de manera reiterada la seva manca de transparència. Òscar Peris, nou delegat del Govern al Camp de Tarragona, va assegurar aquest dimecres a la premsa que si es fes la consulta es facilitaria "tota la informació possible" als ciutadans.

Tanmateix, ara per ara el debat no ha transcendit més enllà ni s'han fet efectius aquests compromisos. Precisament sobre aquesta qüestió es pronunciava la plataforma Aturem BCN World, coorganitzadora del Multi-referèndum, però que manifestava la necessitat de facilitar més informació, ja sigui sobre la quantitat exacta de llocs de treball que s'oferiran, els canvis en la legislació o la inexistència d'un document tècnic que n'avali la viabilitat. Tampoc no hi ha per ara una previsió clara pel que fa a la mobilitat dels vehicles o a l'increment de demanda de recursos energètics i aqüífers, uns aspectes reflectits en un estudi d'impacte ambiental en mans del govern però encara sense resposta.
Arxivat a