L'Ajuntament afegeix «la destrucció per causa política» al projecte del Born

Pisarello assegura que el centre mantindrà el seu contingut sobre el 1714, enriquit amb una línia sobre memòria del passat | Es convocarà un concurs públic per la plaça de director | L’enfocament no està en contradicció amb el que demanava ERC

El Born, en una imatge d'arxiu
El Born, en una imatge d'arxiu | ACN
11 de febrer del 2016
Actualitzat a les 14:10h
El tinent d’alcalde Gerardo Pisarello ha presentat avui les línies estratègiques del comissionat de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona. Hi havia expectació sobre el que pogués dir sobre el projecte del Born, sotmès a un debat intens les darreres setmanes i un possible escull per un acord entre les forces d’esquerres del consistori. En el document presentat avui, s’assegura que l’espai, que passarà a dir-se El Born-Centre de Cultura i Memòria, “prossegueix la seva línia de recerca natural relativa als vestigis del seu subsòl, en particular els del segle XVIII abans i després de 1717” i la difusió dels coneixements que pugui generar.

Però el projecte es vol reforçar amb una línia nova de recerca i programació sobre “memòria del passat, els processos socials en els quals es crea aquesta memòria, la seva gestió i els seus efectes. El Born expressa “la destrucció per causa política”, un fet present en la memòria catalana i europea, “i el posterior ressorgiment”.
 
En la programació avançada, està prevista l’exposició temporal La plaça, el Born i la ciutat (desembre 2016-juny 2017), la mostra temporal Instal·lació memòries de la ruïna (2017) i un seguit d’exposicions de petit format acompanyades de programació específica, com una sobre la tortura. Es vol que el Born s’integri plenament en el circuit internacional de temàtica memorial, com les que programa la Unió Europea.

Concurs públic pel director

En el document presentat, s’explicita la decisió de convocar un concurs públic per ocupar la plaça de director del centre. Aquesta és una reclamació feta per ERC en el consistori. La proposta feta pública avui pel tinent d’alcalde Pisarello no està en contradicció, en principi, amb les propostes defensades per Esquerra quant a memòria històrica. Fonts d’ERC han assenyalat aquest matí a NacióDigital que “el canvi de nom no és un problema, ho seria el canvi del Born”. Recentment, també es va publicar un manifest d'historiadors i intel·lectuals en defensa de l'equipament històric.
 
Arxivat a