La mesa del Parlament accepta crear la ponència conjunta de les lleis del procés

L’aprovació definitiva resta pendent d’un informe jurídic | Els quatre grups de l’oposició rebutgen participar en la ponència

Reunió de la mesa del Parlament
Reunió de la mesa del Parlament | @parlament_cat
09 de febrer del 2016
Actualitzat a les 16:19h
La mesa del Parlament ha admès avui per majoria l’admissió a tràmit de la sol·licitud de creació de la ponència conjunta que ha d’elaborar les tres grans lleis de desconnexió, que Junts pel Sí i la CUP van presentar al registre de la cambra fa uns dies. La tramitació definitiva, però, ha ensopegat amb l’oposició frontal dels quatre grups de l’oposició, que es neguen a participar en la ponència. La mesa ha demanat un informe, no vinculant, als serveis jurídics del Parlament abans de prendre la decisió definitiva.  

Les tres lleis són la d’hisenda, la de seguretat social i la de règim jurídic català. El camí triat per la majoria sobiranista és legislar a través d’una ponència conjunta, que ofereix una imatge institucional més potent. L’altre camí possible és el d’una proposició de llei. José María Espejo-Saavedra, vicepresident segon i representant de Ciutadans a la mesa, ha declarat en acabar la reunió que “la simple admissió a tràmit pot vulnerar la resolució del Tribunal Constitucional d’anul·lar la declaració de ruptura del 9 de novembre”.

Per la seva banda, Enric Millo, pel PP, ha acusat el bloc sobiranista d’adoptar “una actitud antidemocràtica” perquè pretén “forçar la voluntat de quatre dels sis grups de la cambra a participar en una ponència conjunta on no hi volem ser”. Millo ha acusat la majoria “d’una utilització perversa del reglament”.  

Marta Rovira, per Junts pel Sí, ha defensat el mecanisme d’una ponència conjunta: “Entenem que la millor manera de fer un debat al Parlament és obrint el debat, convidant totes les forces polítiques a participar-hi”. Sobre l’oposició dels quatre grups opositors, Rovira ha dit que “volem saber si vindran o no. Nosaltres volem una ponència conjunta més que un text articulat perquè no volem predeterminar el contingut dels textos”.

Anna Gabriel, de la CUP, ha dit que “les tres lleis que volem treballar en ponència van molt més enllà de la declaració del 9 de novembre” i ha dit que si finalment, la resta de forces no hi participen, “aleshores la ponència serà tan sols de Junts pel Sí i la CUP”.