Clinton mostra les seves mancances i Ted Cruz s'endú Iowa entre els republicans

El candidat progressista Sanders obté un magnífic resultat, empatant amb Clinton, i Trump és aturat | Marco Rubio s'imposa entre els candidats "presentables" dels republicans

Ted Cruz, en un acte de campanya a Iowa aquest diumenge
Ted Cruz, en un acte de campanya a Iowa aquest diumenge | TrusTED in Iowa/Earchiel Johnson
02 de febrer del 2016
Actualitzat el 03 de febrer a les 15:43h
L'estat d'Iowa gaudeix dient la seva en els inicis del procés electoral als Estats Units. I aquest cop ho ha tornat a fer. Hillary i Trump s’enduen Iowa, però la notícia no són ells. En el bloc de candidats demòcrates, amb el 99% escrutat, l’exsecretària d'Estat empata, de fet, amb el veterà progressista de Vermont, Bernie Sanders, amb el 49,8 i el 49,6% respectivament. Encara es podria donar un gir al final del recompte.

Els caucus d’Iowa emeten un veredicte que mai és definitiu i seria erroni avançar pronòstics de cara al futur immediat. La campanya de Hillary Clinton no ha de patir excessivament i el seu avantatge en delegats per a la convenció s’anirà probablement eixamplant a mesura que se succeeixin les primàries. Però el resultat de Sanders és oxigen i moral per a la seva candidatura. Vol dir que hi ha un sector a l’esquerra que desconfia de Hillary, i corrobora una cosa potser més preocupant per a la candidata: continua tenint problemes per connectar amb franges electorals, que la veuen com a massa insider" com un producte de l'stablishment i una figura distant i a qui li manca autenticitat.

En el costat republicà, tot és més fragmentat, però hi ha elements clars. Ted Cruz ha obtingut, amb el 27% dels vots i 8 delegats, una gran victòria. Cruz és un maldecap per al seu partit. És un senador de Texas situat en l’ala d’extrema dreta dels republicans. Els líders del Congrés el detesten. La seva nominació seria un malson. Però aquesta nit a Iowa ha fet un gran favor a les forces que controlen el partit: ha aturat l’altre malson de la maquinària republicana: Donald Trump (24%, 7 delegats). Un indici de desinflament del multimilionari amic dels exabruptes? Si més no, un senyal que el fenomen Trump no és imbatible.

Encara més significatiu és el bon resultat de Marco Rubio, el senador de Florida que lluita per ser l’home dels republicans en la cursa a la Casa Blanca. Avui, els seus rivals no eren ni Trump ni Cruz. Sap que els seus enemics es diuen Jeb Bush, John Kasich, Chris Christie… Els alters exponents del mainstream, el bloc conservador que va del centre dreta a la dreta dura que ell encarna. Aquesta nit els ha derrotat, amb un bon tercer lloc (23%, 7 delegats). La resta han anat a la cua, patint molt. Ben Carson obté el quart lloc amb un 9%, el llibertari populista Rand Paul es queda amb el 4,5% (1 delegat). Jeb Bush perd la seva primària personal amb Rubio amb menys del 3% i 1 delegat. Un altre dels aspirants, Mike Huckabee, ja ha anunciat que atura la campanya. No serà l’únic. La lluita serà ferotge entre el bloc de candidats "respectables" del partit. 
Arxivat a