El Parlament comença a treballar

La primera comissió a constituir-se ha estat la de Governació, que presideix Joan Garriga | Carme Forcadell ha de presidir l'arrencada de totes les comissions

El Parlament ha engegat les comissions
El Parlament ha engegat les comissions | @parlament_cat
28 de gener del 2016
Actualitzat a les 10:45h

Una mica després de dos quarts de deu del matí s’ha constituït al Parlament la primera comissió legislativa, la de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, que presideix Joan Garriga, “Nana”, veterà activista de l’esquerra independentista, un dels diputats nous de la CUP que han entrat després de la renúncia de quatre parlamentaris del grup. L’elecció de la mesa de la comissió (president, vicepresident i secretari) s’ha fet per assentiment. Que la primera comissió formada sigui presidida per un parlamentari de la CUP és com un símbol dels nous aires que porta aquesta legislatura.

Com en totes les constitucions de comissions que es faran, ha estat la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, la que presideix les sessions a l’inici, assistida pel secretari general de la cambra i un lletrat, i dóna pas a la mesa elegida. Les següents comissions formades han estat la d’Afers Institucionals (presidida per Joan Castel, de Ciutadans), d’Economia i Hisenda (que presideix Antoni Castellà) i Acció Exterior i Cooperació, Relacions Institucionals i Transparència (amb Marta Pascal).

El clima és de cordialitat pels passadissos de la cambra, després que finalment totes les forces polítiques arribessin a un acord en la constitució de les comissions i les adscripcions de les presidències. La setmana passada, com comentaven aquest matí alguns diputats, hi va haver dies de tensió entre els grups i va ser necessària molta diplomàcia política i personal per culminar uns pactes acceptats per tots.

Les primeres comissions formades seran les legislatives, les que tramiten totes les iniciatives parlamentàries i dictaminen sobre els projectes o proposicions de llei. Se’n formaran quinze. Després es constituiran les de seguiment: Igualtat de les persones (al final del matí) i Polítiques de joventut, Infància i Seguretat viària, ja a la tarda. Tot seguit, quedaran constituïdes les d’estudi: Lluita contra la corrupció, Polítiques industrials en el sector de l’automoció i la de procés constituent, que presideix Muriel Casals. Finalment, es constituiran les cinc creades per llei: les del Síndic de Greuges, Sindicatura de Comptes, Control de la Corporació de Mitjans Audiovisuals, peticions i Matèries secretes o reservades.