Puigdemont exigeix al nou Govern explicar bé la feina, fer-la bé i no renunciar a res

El nou president delega en el vicepresident Oriol Junqueras la coordinació entre els diversos departaments | L'executiu té 13 departaments ocupats per vuit homes i cinc dones | Hi ha quatre consellers del darrer govern Mas: Neus Munté, Jordi Jané, Meritxell Borràs i Santi Vila

Els consellers del primer govern Carles Puigdemont
Els consellers del primer govern Carles Puigdemont | Adrià Costa
14 de gener del 2016
Actualitzat el 03 de febrer a les 7:32h
"Prometeu complir, fidelment, d’acord amb la llei, les obligacions del càrrec que assumiu, al servei de Catalunya i amb lleialtat al president de la Generalitat de Catalunya?" Tretze respostes iguals: "Sí, ho prometo". Després, el president Carles Puigdemont conscients de l’encàrrec que "us ha fet el poble de Catalunya” ha demanat als consellers que s’impliquin al màxim, que es moguin responent als valors del respecte institucional, la lleialtat i l’exigència. En unes breus paraules, els ha dit que cal “explicar bé el que es fa i fer-ho el màxim de bé sense renunciar a res”. Puigdemont ha agraït a Artur Mas i a tots els membres de l’anterior Govern la feina feta: “Heu aguantat el tipus en unes circumstàncies que a altres els hagués tombat d’esquena”, ha dit. 

El nou Govern de Catalunya ja ha entrat en funcions. Ha estat en una cerimònia ràpida i senzilla al Palau de la Generalitat en què els integrants de l’executiu han promès el seu càrrec. Tot seguit, els tretze consellers (vuit homes i cinc dones) s’han fet la foto oficial a la galeria gòtica del Palau, abans de començar la primera reunió del nou executiu sota la presidència de Carles Puigdemont.
 

Carles Puigdemont i Oriol Junqueras Foto: Adrià Costa


Un cop acabi la reunió, hi haurà el traspàs de les carteres en cada departament. Al mateix Palau, la vicepresidenta sortint Neus Munté donarà el relleu a Oriol Junqueras. El nou Govern, el de la transició cap a la República Catalana, es posa a caminar per un camí ple d’esculls i esperances. Ahir, el president va signar una resolució delegant en el vicepresident l’exercici de les atribucions de coordinació entre els departaments  per a l’aplicació de l’acció de govern.  

A l’acte de presa de possessió no hi ha assistit cap representant de l’Estat. Però tampoc se l’esperava perquè no és habitual. L’Estat envia els seus representants per a la presa de possessió del president.
 

Els consellers del primer govern Carles Puigdemont. Foto: Adrià Costa



 
El primer executiu de Carles Puigdemont
President: Carles Puigdemont (@KRLS). Exalcalde de Girona i expresident de l'Associació de Municipis per la Independència. Perfil complet.

Vicepresident, conseller d'Economia i Hisenda i responsable de l’àrea econòmica: Oriol Junqueras. President d’ERC, exalcalde de Sant Vicenç dels Horts i exeurodiputat.

Àrea econòmica

Empresa i Coneixement: Jordi Baiget, fins ara secretari de Govern en funcions. Substituirà Felip Puig.
Territori i Sostenibilitat: Josep Rull (@joseprull), coordinador general de CDC i home fort de l’organització del partit. Anys enrere ja havia sonat per ocupar aquesta cartera. Perfil complet.
Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació: Meritxell Serret (@MeritxellSerret), fins ara coordinadora d'incidència de política de l'ANC i coordinadora d'organització interna de la Fundació de Món Rural. Proposada per ERC, havia estat regidora de Vallfogona de Balaguer. Perfil complet.

Portaveu del Govern, consellera de Presidènciai responsable de l’àrea social: Neus Munté (@neusmunte), actual vicepresidenta i dirigent de CDC. Perfil complet.

Àrea social

Salut: Toni Comín (@toni_comin), diputat, provinent del PSC i Ciutadans pel Canvi. Proposat per ERC.
Ensenyament: Meritxell Ruiz (@ruizisern), exdiputada de CiU i actualment era directora general d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa.
Cultura: Santi Vila (@santivila), actual conseller de Territori i Sostenibilitat, figura important del sector moderat de CDC, exalcalde de Figueres.
Treball, Afers Socials i Famílies: Dolors Bassa (@dolorsbassac), exdirigent del sindicat UGT a Girona, proposada per ERC. Va ser regidora de Torroella de Montgrí pels republicans. Perfil complet.

Responsable de l’àrea institucional i conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència: Raül Romeva (@raulromeva), diputat i exeurodiputat. Perfil complet.

Àrea institucional

Governació: Meritxell Borràs (@txellborras), que continuarà en el càrrec. Exregidora de l'Hospitalet de Llobregat per CDC.
Interior: Jordi Jané, que continuarà en el càrrec. Exdiputat de CDC al Congrés. Perfil complet.
Justícia: Carles Mundó (@carlesmundo), advocat, fundador de l’entitat Drets.cat i exsecretari de Mitjans de Comunicació de la Generalitat.