El domini .barcelona, un valor afegit per a webs relacionats amb la ciutat

Des d'aquest dimarts es poden reservar adreces amb aquesta extensió, que estaran operatives a partir del 20 de març | La gestió corre a càrrec de la Fundació puntCAT

J.P.
12 de gener del 2016
Actualitzat a les 14:22h
El domini .barcelona per a adreces d'internet ja és una realitat, i des d'aquest dimarts, 12 de gener, ja es poden sol·licitar urls amb aquesta extensió. Es tracta d'una vella reivindicació de l'Ajuntament de la capital catalana per relacionar webs i correus electrònics amb el nom de la ciutat. L'ICANN va aprovar el domini l'any 2014, però no s'ha implementat fins ara. L'inici de peticions comença amb un primer període de reserva obert a empreses, entitats i particulars.

La sol·licitud s'ha de fer per mitjà de les empreses registradores de dominis que ofereixin l’extensió .barcelona, com ara Cdmon i DonDominio, entre d'altres. En cas que la petició sigui aprovada es podrà utilitzar a partir del dia 20 de març, la data fixada per llançar el domini a la xarxa.

El registre és lliure, però l'Ajuntament de Barcelona s'ha reservat diversos noms geogràfics, genèrics i de serveis públics barcelonins, amb l'objectiu de convertir el .barcelona en el domini de referència per als barcelonins. Per això s'ha establert el requisit que els continguts d'un lloc web amb aquesta extensió estiguin lligats a Barcelona o la seva àrea d’influència, amb la intenció d'atorgar un valor afegit a les adreces que utilitzin l'extensió de la ciutat.

Aquest nexe amb la comunitat barcelonina pot aplicar-se a múltiples activitats de diversos sectors, com el cultural, el turístic, el comercial o l’educatiu. La gestió del .barcelona ha estat adjudicada per concurs públic de l’Ajuntament a la Fundació puntCAT. Aquesta entitat sense ànim de lucre, que gestiona el domini .cat des de fa deu anys, s’encarregarà de vetllar pel compliment dels requisits que han de complir els demandants que vulguin registrar un .barcelona.

Així mateix, la Fundació puntCAT també treballarà directament amb les empreses registradores que ofereixin aquest nou domini. La quota de llançament del .barcelona serà d’aproximadament uns 100 euros anuals per al període inicial (del 12 de gener al 20 de març), mentre que a partir del 21 de març el preu es reduirà a uns 40 euros per any. La previsió és que la renovació anual del .barcelona sigui d’uns 40 euros, amb l'objectiu de tenir uns 20.000 dominis operatius amb aquesta extensió en el termini de tres anys.
Arxivat a