​La sala de plens de l'Ajuntament de Barcelona seguirà sense bust del rei

S'aprova per majoria qualificada una modificació del reglament per a que siguin els regidors els que decideixin la simbologia | També es preveu la possibilitat de realitzar plens municipals fora del Saló de Sessions

El bust del rei Joan Carles va ser retirat al juliol
El bust del rei Joan Carles va ser retirat al juliol | Ajuntament de Barcelona
29 de desembre del 2016
Actualitzat a les 12:24h
El bust del rei espanyol, sigui Joan Carles o sigui Felip VI, seguirà sense aparèixer per la sala de plens de l'Ajuntament de Barcelona, un cop el ple municipal ha aprovat, per majoria qualificada de dos terços, una modificació del Reglament orgànic municipal per permetre que siguin els mateixos regidors els que decideixin els símbols que han de presidir el Saló de Sessions. La modificació del reglament també preveu la possibilitat de celebrar plens municipals fora d'aquest saló.

La raó de fons de la modificació es precisament la possibilitat de sortejar les lleis i reglaments que obliguen els ajuntaments a exhibir una efígie del monarca, més enllà de la voluntat dels regidors i, per extensió dels ciutadans. Per això, després de la retirada del bust de Joan Carles en els primers dies de govern d'Ada Colau, posteriorment es va anunciar la necessitat de forçar un canvi normatiu, que ha estat aprovat aquest dimarts amb els vots a favor de BComú, CiU, ERC, PSC i CUP i l'oposició de C's i PP.

No a les imposicions de la delegada del govern espanyol

El tinent d'alcalde Gerardo Pisarello ha defensat la necessitat que el consistori "tingui la potestat per decidir els símbols que ens representen", rebutjant que qui ho faci sigui "la delegada del govern", i preferint que ho faci "una àmplia majoria dels barcelonins". En aquest sentit s'ha expressat igualment Joaquim Forn, regidor de CiU, que ha afirmat que el seu grup tampoc no vol "imposicions de la delegada del govern" -que ha imposat recurs contra el consistori-, però recordant que la retirada del bust s'hauria d'haver fet després d'aprovar el canvi normatiu, i no abans. Per la seva banda, Carina Mejias, regidora de Ciutadans ha emplaçat "ha complir la llei", tot recordant que malgrat "la ideologia republicana" de BComú i altres formacions, "Espanya és una monarquia parlamentària".  

El nou redactat de l'article 75 del Reglament proposa que "la representació d'elements simbòlics i institucionals presnets amb caràcter permanent en el Saló de Sessions ha de respondre a la singularitat històrica i de capitalitat de Barcelona, i als principis democràtics, de neutralitat religiosa i de catalanitat", i han de ser aprovat per majoria de 2/3. Així mateix, s'inclou la possibilitat de celebrar sessions fora de la sala de plens en "causes de força major", en aquest cas es desplaçaria a "un altre equipament municipal".
Arxivat a