La CUP votarà entre dues propostes a favor d'investir Mas i dues en contra

L'assemblea nacional del 27 a Esparreguera torna a plantejar a la militància quatre escenaris | El sistema de votació, força complex, anirà eliminant successivament les propostes menys votades | També es puntuarà els quatre capítols de la negociació amb Junts pel Sí

17 de desembre del 2015
Actualitzat a les 17:56h
El debat nacional de Manresa de la CUP
El debat nacional de Manresa de la CUP | Adrià Costa
La CUP celebrarà el proper 27 de desembre una assemblea nacional decisiva a Esparreguera de Llobregat. La militància de l'esquerra independentista tornarà a poder escollir entre quatre opcions, segons ha pogut saber NacióDigital. Dues de les propostes suposen acceptar la investidura d'Artur Mas mentre dues més assumeixen unes eleccions anticipades al març. El sistema de votació, força complex, anirà eliminant successivament els escenaris menys votats. Per altra banda, també es votarà de manera individual els quatre capítols de la negociació amb Junts pel Sí.

La CUP ja prepara l'assemblea que ha decidir si acaba acceptant un acord amb Junts pel Sí o força unes noves eleccions el mes de març. En la documentació enviada a la militància fa poques hores, els òrgans executius de l'esquerra independentista han detallat el sistema de votació que, com va passar al debat nacional de Manresa de fa unes setmanes, tindrà fins a quatre propostes que reproduïm a continuació.
 
Les quatre opcions a votació a l'assemblea nacional de la CUP
Opció A. “Acceptar la proposta d'acord polític amb l'objectiu d'avançar cap a la creació d'una República Catalana a partir d'un full de ruta de desconnexió institucional i de ruptura democràtica, un pla de xoc d'emergència social i un procés constituent popular i democràtic que permeti eixamplar la base del procés. I en conseqüència, acceptar el Consell de presidència encapçalat per Artur Mas”.

Opció B. “Rebutjar el Consell de presidència encapçalat per Artur Mas i, per tant la proposta d'acord polític. Esgotar el termini de negociació per una presidència de consens amb pla de xoc, full de ruta per a la ruptura i procés constituent amb l'objectiu d'eixamplar la base del procés creació d'una República Catalana. Assumir anar a unes noves eleccions en el cas que Junts pel Sí no presenti una alternativa a la presidència”.

Opció C. “Rebutjar la proposta d’acord polític de pla de xoc, procés constituent, full de ruta per la ruptura així com el Consell de presidència. Afavorir la investidura d'Artur Mas amb l'objectiu d'evitar unes noves eleccions, desbloquejar la situació actual i continuar treballant per eixamplar la base del procés i per la creació d'una República Catalana”.

Opció D. “Rebutjar el Consell de presidència encapçalat per Artur Mas i, per tant la proposta d'acord polític. Traslladar a Junts pel Sí la responsabilitat de buscar suports més enllà del grup parlamentari de la CUP-CC a través de la nostra abstenció en el Ple d'Investidura. En cas que Junts pel Sí no obtingués més suports assumir anar a unes noves a eleccions”.
  
El sistema de votació sobre “l'acord global i la investidura” consistirà en un “sistema de votacions eliminatòries successives de les quals cada vegada s'eliminarà l'opció menys votada fins que només en quedi una o fins que una de les opcions obtingui més del 50% dels vots, quantificant-se a tal efecte els vots en blanc però no així els vots nuls”. El reglament assenyala que “en cas d'arribar a una darrera votació on només romanguessin dues opcions, resultarà guanyadora la més votada d'entre les dues opcions finals, sense tenir en compte els vots en blanc o nuls”.

Tanmateix, no més hi haurà una urna per a la decisió final sinó quatre més per tal de puntuar els quatre capítols amb els quals s'han dividit les negociacions amb Junts pel Sí: pla de xoc, procés constituent, full de ruta per la desconnexió institucional i la ruptura democràtica amb l'estat espanyol i estabilitat. En aquest cas cada participant podrà introduir la seva valoració, en una escala del 0 al 5. Es pretén, segons els òrgans de la CUP, “aportar elements el més objectius possibles de valoració de la proposta política sorgida, i facilitar als òrgans polítics de la CUP-CC guies per a l'acció política”.

La CUP ha aclarit que el document és "viu" i que encara està subjecte a esmenes per part del secretariat nacional i el consell polític previ a l'assemblea.

Una assemblea oberta també a simpatitzants

A l'assemblea nacional de la CUP no només hi podran participar els militants de l'organització de l'esquerra independentista sinó també els “militants, col·laboradors i simpatitzants” de la resta de grups que van donar suport a la candidatura el 27 de setembre. Això sí, només hi podran participar els que s'hagin inscrit abans del proper dimarts 22 de desembre. D'aquesta manera, es confirma en el format d'"assemblea oberta" com havia avançat NacióDigital fa setmanes.