Ús de cookies
Nació Solsona utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència d'usuari, mostrar publicitat adaptada als vostres interessos i recollir dades amb l'objectiu d'analitzar l'audiència amb eines genèriques. Si continueu navegant pel web, entendrem que accepteu la nostra política de cookies. Accepto

Morts sense identitat

«No hi havia catalans entre les víctimes? En un vol que va de la capital de Catalunya a una destinació europea, no hi volava ningú del país d’on es va enlairar l’avió?»

| Actualitzat el 02/04/2015 a les 00:02h
El conjunt de morts i assassinats produïts en terres llunyanes afecten la nostra consciència d’éssers humans, quan en veiem les imatges. Les atrocitats d’Estat Islàmic o de Boko Haram, la brutalitat de l’acció, la irracionalitat de la seva motivació, l'utilització d’infants o menors d’edat per a fer alguns degollaments, remouen tot el nostre bagatge de sentiments i conviccions. Però, malgrat tot, se’ns fan inimaginables a les nostres latituds. Sembla com si la manca de respecte per la vida humana no sigui cosa dels europeus i sí de països més remots en el nostre univers de referències. I pensem això tot i que l’Holocaust va produir-se aquí, a Europa, com abans Turquia havia promogut el genocidi d’Armènia o l’antiga Iugoslàvia es dessagnava als nostres ulls, amb prou feines a un parell d’hores de vol de casa. Però quan l’expressió de la bestialitat humana s’expressa més a prop, com en el cas de Charlie Hebdo a París, tots quedem commocionats, com si no ens ho acabéssim de creure. Així i tot, és París i les víctimes no són d’aquí, circumstàncies que no disminueixen la nostra ira davant l’absurd, però sí que n’esmorteeixen una mica el dolor.

Però el cas del vol Barcelona-Dusseldorf ja és tota una altra cosa. Parlem d’una tragèdia que surt d’aquí, que arrenca de la capital del país en el seu viatge irreversible cap a la mort, en un vol que podria haver agafat molta gent entre la que s’ha assabentat del drama. I no són pocs els que coneixen algú, que coneix algú, amb alguna mena de vinculació amb algun dels desafortunats passatgers. Tot és, doncs, molt més immediat, més de casa i, per això, l’impacte de la notícia ha estat tan gran, tan atuïdor.  Una barreja de curiositat, interès i temença de trobar-hi algun nom proper ens ha mogut a tots a cercar el nom de les persones que volaven en el maleït vol i la indignació ha anat creixent a mesura que es coneixien detalls de la catàstrofe que ha provocat la mort violenta de 150 innocents. Llegint la premsa, hi ha víctimes de molts països: alemanys, francesos, espanyols, britànics, argentins, nord-americans, mexicans, japonesos, turcs, belgues, danesos... I catalans? No hi havia catalans entre les víctimes? En un vol que va de la capital de Catalunya a una destinació europea, no hi volava ningú del país d’on es va enlairar l’avió?

Doncs, no. Des del punt de vista polític, no. Perquè el país en qüestió, políticament, no existeix. No és cap estat, no surt en cap mapa. Les seves autoritats no arriben al lloc del sinistre amb un avió de les forces aèries nacionals, sinó com a passatgers convidats d’un altre exèrcit. Les banderes del país inexistent no onegen al vent, en senyal de dol, ni queden ertes per la intensitat de la gelor ambiental, simplement perquè no hi ha cap estat al món amb aquesta bandera. I en el monument que s’alça en terra occitana, la inscripció que fa memòria del gran trasbals és escrita en francès, alemany, espanyol i anglès, però no en català. Perquè no hi ha cap estat de la Unió Europea que tingui aquesta llengua com a oficial. Els nostres morts no existeixen, només són vius en el nostre record. Ni existeix la seva bandera, ni la seva llengua, ni la seva identitat nacional. Els catalans, fins i tot per a morir, necessitem estat per a existir, per a continuar vius a la memòria d’algú. Un dia, quan existim de debò, ens permetrem el luxe de sufragar un nou monument que no margini, sinó que incorpori, la llengua de desenes de víctimes d’aquesta tragèdia, víctimes que, finalment, hauran recuperat la identitat.

COMENTARIS

No us penseu
Anònim, 02/04/2015 a les 10:37
a Barcelona mateix tampoc no en tenim gaire d' identitat....Ja que si parlem en català cada cop més correm el risc de no ser entesos...
Cada cop pitjor....
Anònim, 02/04/2015 a les 10:48
Avui he anat a l'estació de Sants per acompanyar un familiar i cap personal d' AVE-Renfe m'ha parlat en català, jo evidentment em dirigia a ells en català però les seves respostes eren en castellà...Sense comentaris....
No. No tenim identitat.
Anònim, 02/04/2015 a les 11:56
Prou de lamentar-se, si us plau. Ningú parlarà dels catalans, ni morts, ni vius, perque la identitat nacional és quelcom que ens hem de guanyar i fins cuatre dies ningú savia on era CAT al mapa. Li hem de possar collons. Un país no es fa només amb paraules. Si volem, però, el 27S podem fer-ho.
Lamentable...
Anònim, 02/04/2015 a les 12:19
Molt lamentable aquest article...
La placa és a l'estat francès
Anònim, 02/04/2015 a les 13:23
I a Perpinyà la identitat lingüística catalana està gairebé extingida amb totes les absoltes republicanes.
No teniu vergonya?
Anònim, 02/04/2015 a les 13:50
Fer política d'una tragèdia com aquesta? Acaba de perdre la poca dignitat que li quedava, Sr Carod Rovira
Impressionant
Jaume Martorell, 02/04/2015 a les 14:46
Supongo que los familiares de las víctimas catalanas están TODOS indignados y manifestándose porque no hay nada en catalán. Es de las típicas cosas que te preocupan cuando pierdes a un hijo,.. sip. 100% cierto.
Fets concrets a resoldre pels desllenguats
Marcià (Sants), 02/04/2015 a les 14:55
A Sants encara pots trobar a algú que t'entengui quan parlis en català i fins i tot es pot comunicar amb tu en català. No consta si saben altres llengües europees. No és el cas .
Responsables d'aquesta situación són evidentment els responsables d'ADIF , Renfe , AVE i TMB .
Indirectament els usuaris i consumidors catalans per no alçar la seva veu i actuar conseqüentment .

I el record emocionat per a totes les víctimes del vol.
Lamentable
Anònim, 02/04/2015 a les 15:14
Me parece lamentable que se utilicen las víctimas de una tragedia para hacer política.
Sort en tenim de la catalanofòbia!
Jordi M, 02/04/2015 a les 16:14
Llegiu els comentaris a la notícia que Libertad Digital n'ha tret d'aquest article. Feu-ho, i si us plau que corrin.
Hi ha molt franquista per aquí
Anònim, 02/04/2015 a les 16:21
Per ells la llengua catalana mai és la cosa important. Ara, l'ejpanió és molt i molt important. Mentres ens importi el que diu aquesta xusma no anirem bé. Perlem en català i si no ens entenen (més aviat ho fan veure) que es fotin.
Vergonya
Anònim, 02/04/2015 a les 17:01
Quin article més esperpèndic. Utilitzar una tràgedia com aquesta per fer política és menyspreable.
Lamentable hasta donde llega el fanatismo
Anònim, 02/04/2015 a les 17:04
Es lamentable todo el articulo en sí. Absurdo hasta lo ridículo. Pero este hombre quien se cree que es para hablar en nombre de ningún muerto? Quien se cree que es para meter a todos los catalanes (españoles) que viajaban en el avión en el saco de los indepes???


Morts catalans? No, morts
Ivan-Anònim, 02/04/2015 a les 17:30
No us doneu compteu que cada cop us sembleu més al nacionalisme espanyol que tant detestem? Morts catalans? NO. Són morts. Sense distinció. Que més dona que siguin catalans, espanyols o alemanys, són persones que han vist truncada la seva vida, i amb les quals 150 famílies, qué es diu molt ràpid, han quedat destrossades. I aquí, vosté, senyor Carod Rovira, demanant que al mort li fiquen la bandera catalana. Per favor...
Madre mia
Antoni v, 02/04/2015 a les 17:35
Ridículo es poco, seguir atizando la candela con los muertos, intentando hacer ciertas mentiras a base de repetirlas... Lamentable este señor
IDENTIFICATE O ESTÁS MUERTO
REPULSA, 02/04/2015 a les 18:27
Cuando hay muerte,

cuando hay barbarie,

cuando se vulneran los derechos propios de la vida,

La identidad geográfica, as lenguas Y POR SUPUESTO LA POLÍTICA están de MÁS.....


Repugnante artículo
es lo que hay
Anònim, 02/04/2015 a les 18:32
habia catalanes igual que habia murcianos , gallegos , etc, es decir , españoles.
es lo que hay
Anònim, 02/04/2015 a les 18:36
¿me lo parece a mi o los separratas en este su DIGITAL , estan en minoria?, no solo el souffle separatista se desinfla , sino que los unionistas catalanes estan saliendo de la sombra y dando la cara..
Estulto
Anònim, 02/04/2015 a les 19:07
Parece mentira que, en momentos, así preocupe que no se hable de víctimas catalanas... anda qué... que sea esto lo que preocupe. vergonzoso, Sr. Rovira, vergonzoso. Usar la catástrofe y el dolor para hacer política barata. Hagaselo mirar.
molt encertat
Carles V, 02/04/2015 a les 19:11
Resulra que dir que eren catalans és ser localista, egoïsta i provincià, reclamar la llengua pròpia és fer política, no fer-ho és no fer política. Està tot dit. És clar que davant una tragèdia així els familiars no pensaran en la llengua en què s'ha escrit el monument a la seva memòria, però mentrestant els espanyols ja ens l'heu endinyat. Sense fer política és clar, sols és en senyal de respecte a les víctimes escopir-los a la tomba en la llengua de l'invasor.
Filtre a ND, fora els espanyols
Anònim, 02/04/2015 a les 19:52
No entenc com ND publica comentaris d'espanyolistes (i en castellá) Cada cop fa més fàstic llegir comentaris. Si no posseu filtre, això se'n va en norris...Salut i bona feina
Per què hi ha gent a una web catalana que hi penja comentaris en castellà ?
Anònim, 02/04/2015 a les 20:02
I per què els catalans els llegeixen i a més a més els contesten i enceten debats absurds amb uns paios i paies que ens insulten i provoquen no només pels continguts que escriuen sinó encara més important per la llengua que utilitzen.

És com si un francès o un italià que resideix a Catalunya es posa a penjar comentaris en francès o en italià. Absurd, oi ?

Com ND deixa publicar els comentaris espanyols - El Punt Avui fa anys que els va filtrar perquè l'espanyolada en penjava tots els que podia - si més no els lectors catalans no els els llegiu i si sou rucs de mena i us voleu torturar i fer mal a vosaltres mateixos, llegiu-los però si us plau no els contesteu res: ignoreu-los.

No fer-ho, no ignorar la gentalla espanyola, és disparar-se un tret al peu. És profundament estúpid.

Som estúpids els catalans acceptant de facto la legitimitat i normalitat de la llengua que els ocupants espanyols ens han obligat a entendre, parlar i escriure per llur violència des de fa 300 anys ?
Tan inoportú com procedent
L'hereu de Can Rovira, 02/04/2015 a les 20:42
Algú més ho havia de recordar i no tan sols callar amb tanta hipocresia lacrimògena pètria .
I ara sí , silenci.
Estais realmente mal de la cabeza
Catalán no catalanista, 02/04/2015 a les 21:20
Que deis la tabarra durante 30 años ya como que te acostumbras pero querer vender la misma mierda victimista aprovechando un accidente de avión tiene delito.

No respetais ni a los muertos.
----------------------------------------
Anònim, 02/04/2015 a les 21:43
S'ha interessat Carod de quants bavaresos, texans, californians, anglesos,escocesos,saxons,turingis,renanis,etc han mort? o és que Carod només es mira el melic?
Al Anónimo de las 20:02
Anònim, 02/04/2015 a les 22:41
Creo que te equivocas del todo. el problema no es la lengua. Te podría traer aquí comentarios escritos en catalán, vomitando odio hacia todo lo que les huela a soberanismo que harían sonrojar al mismísimo Boadella o al Vidal Quadras.

Escribo aquí en castellano y me jugaría la vida contigo y no la pierdo que no eres mas catalanista ni mas independentista que yo y que no has luchado por las libertades y los derechos de Catalunya mas que yo. A duras penas empatarías conmigo y con muchos de los que aquí escriben en castellano te aseguro -sin conocerte- que perderías de calle.

No juzgues a las gente, ni por su apellido ni por la lengua en que se expresa. Hablar o escribir en catalán no es garantía de nada. El Rivera , la Camacho el Iceta, la Chacón.. también utilizan el catalán y ya ves tú..

Con respecto a la cantidad de mensajes en contra del artículo ni me preocupa, ni pido filtros ni creo que sea necesario ninguna medida de control, Si hacemos eso, entonces no nos diferenciariamos en nada del ABC, del Libertad Digital, del Confidencial, etc, etc.

Se que hay consignas de partidos españolistas y antisoberanistas a sus militantes para que entren en medios digitales independentistas o pro-soberanistas para que escriban y voten en función de sus intereses, de manera que incluso la misma persona puede subir varios comentarios en el mismo artículo variando ligeramente la partitura y el resto, a votar a favor y como ya se demostró en una ocasión, los comentarios salían desde la IP de una comisaria de polícia.

Estoy de acuerdo con Carod Rovira y si yo fuera familiar de alguna de las víctimas ya le estaría pidiendo a las autoridades francesas que incluyeran el catalán en la placa y que de no hacerlo consideraría que el estado francés desprecia a las víctimas catalanas y le pediría permiso para poner una placa a varios metros en las que las víctimas catalanas se sintieran representadas. Por supuesto, si las otras familias estuvieran de acuerdo.
Un de Sabadell
El Vicenç, 02/04/2015 a les 23:49
Doncs mira Josep Maria, fins avui i per pura casualitat, no he sabut que entre les 150 víctimes del avio accidentat voluntàriament pel copilot, i anava una persona de la meva ciutat, Sabadell. Cap mitjà de comunicació n'ha parlat. I suposo que deu ser perquè només era una persona. Si de Sabadell n'haguessin mort uns quants més, després potser sí que hagués estat noticia reflectida a tots els mitjans de comunicació. Sempre passa igual. Als mitjans de comunicació, (potser no tots),fan servir molt la morbositat a algunes notícies, a més de donar, en un 98% dels casos notícies luctuoses. Sí, perquè les noticies luctuoses i amb morbositat, vénen diaris i fan pujar les audiències a ràdios i cadenes de televisió. I en canvi una noticia blanca, no ven diaris ni fa augmentar les audiències a ràdios i teles.
es molt fàcil
Anònim, 03/04/2015 a les 00:02
No entenc perquè hi han tants comentaris en contra. El que demana en Carod es simplement un record en Català pels nostres germans morts i jo hi estic completament d'acord.
Tan greu és ?
PER A ALGUNS ELS MORTS NO TENEN IDENTITAT
Anònim, 03/04/2015 a les 01:18
I per altres ni els vius! Si no son espanyols.
Fora els Espanyols de ND, de tots els webs catalans i dels PPCC
Jordi (Català i Suís - Brasil), 03/04/2015 a les 03:52
Impossible de comprendre que ND i altres webs catalans no filtrin els espanyols i llurs comentaris.

Bé, potser si que ho puc comprendre: 300 anys sota el jou espanyol i sense desfer-nos d'ells implica que o bé ens hem ja assimilat o bé som idiotes profunds.

El procés d'assimilació fou encetat el jorn que vàrem començar a parlar, contestar i escriure en espanyol "voluntàriament" sense que ens hi obliguessin.

Fa molts anys que participo als webs catalans i MAI no llegeixo cap comentari dels Espanyols. Fer-ho és acceptar llur Ocupació, Colonització i llur llengua imposada pel Crim, la Tortura i la Violència de massa.

Per als naïfs: l'Enemic no és pas una entitat abstracta "Espanya". L'Enemic són els Espanyols. I això implica llur llengua. Ens foten el package complet.

Els Catalans no existim legalment i ho comprovem quan ens morim o fins i tot abans quan ens posen a una residència d'avis on l'empleada et bateja novament amb el nom espanyol. Truques i demanes pel teu parent. La persona no entén el nom: "Quééééé?". I quan li ho repeteixes amb nom i cognoms se sent al telèfon que l'empleada crida la persona amb el nom espanyol.

L'alliberament dels Espanyols comença al nostre mental i als webs catalans. Erradiquem definitivament tota presència espanyola a tots els nivells de la vida i de la nostra ment: copsarem que pugem de nivell humà ràpidament.
Què algú faci quelcom
Anònim, 03/04/2015 a les 11:08
Perquè és necessari que aquest home torni a la normalitat, sis plau, què algú que pugui faci el que sigui per tornar-li el bon judici, si és que algun cop l'ha tingut
Anònim, 02/04/2015 a les 20:02 - Problemes mentals per veure escrits en castellà.
Anònim, 03/04/2015 a les 11:26
Perquè, és la pregunta que jo em faig, hi ha qui es pren tantes molèsties a criticar els qui escriuen en castellà en aquesta web catalana? Serà problema de falta d'identitat? De seguretat en ell mateix? D'odi profund mal canalitzat? Digues; quin és el problema que et causa turment i et fa menar com zombi insatisfet?
Josep-Lluís a la Xina (Tret biográfic de l'autor)
Anònim, 03/04/2015 a les 11:55
Ho sento Sr. Carod, però a la Xina el seu nom, i el meu, és:
何塞普·圣路易斯
Hé sāi pǔ·shènglùyìsī.
De la mateixa manera que Xina en xinés és:
中国
Zhōngguó.
(Extret del traductor de Google (que, és clar, no és català).
Per a possibles reclamacions, adreçar-se a GOOGLE
Nacionalitat
Anònim, 03/04/2015 a les 12:04
Hi ha comentaris dels que es queixen de que no parlen de morts catalans, que són morts i foris.
Emperò m'he afartat de sentir i llegir que hi havia 50 (o 51 segons altres) morts espanyols. Ah, els morts poden ser espanyols però no catalans ? M'ho sospitava.
Jordi (Català i Suís - Brasil), 03/04/2015 a les 03:52
Anònim, 03/04/2015 a les 12:11
Jordi: Si encara hi vius al Brasil, no tornis, sis plau. I mira d'apuntar-te'n als blogs d'aquell país i deixar-nos tranquils. No tenim cap necessitat d'aigualir-nos la festa amb personatges com tu, que no ens donen altra cosa millor que mals de cap i desprestigi davant el món de les persones assenyades.
Jordi (Català i Suís - Brasil), 03/04/2015 a les 03:52
Anònim, 03/04/2015 a les 12:16
Jordi: Si encara hi vius al Brasil, no tornis, sis plau. I mira d'apuntar-te'n als blogs d'aquell país i deixar-nos tranquils. No tenim cap necessitat d'aigualir-nos la festa amb personatges com tu, que no ens donen altra cosa millor que mals de cap i desprestigi davant el món de les persones assenyades.
Filtre a ND, fora els espanyols Anònim, 02/04/2015
Anònim, 03/04/2015 a les 12:46
Tens vergonya? T'explico: "CASTELLÁ" -amb accent obert: Castellà- "POSSEU" -present d'indicatiu del verb posar: poseu- NORRIS (parles d'en Chuck Norris o volies dir: "Anar-se'n en orris")
El que jo no entenc és com ND publica comentaris d'aquesta classe. Tot i que ja no entro el la sintaxi del text
Mutatis mutandis
Anònim, 03/04/2015 a les 14:54
Què hauria passat si el monòlit hagués estat només en francès i alemany, llengües importants de veritat a Europa?

Què hauria trigat el Gargallo a presentar les seves queixes diplomàtiques?
L'antiespanyolisme és ara i aquí l'única via per tal d'alliberar-nos dels Espanyols
Anònim, 03/04/2015 a les 16:28
Voler conviure amb l'espanyolada al sud dels PPCC és com voler conviure amb una Nació de bàrbars, vulgars i cafres.
Ésser espanyol és sinònim de violència, tortura, barbàrie, arrogància, robatori, mandra i tota una sèrie de defectes que curiosament el seu poeta preferit, en Machado, va descriure perfectament.

Els Catalans, si volen esdevenir Catalans - ara són simplement Espanyols del Nordest com ho hem comprovat amb la catàstrofe aèria als Alps - han de desempallegar-se, desinfectar-se, de tota resta espanyola començant per la més important: la llengua dels Espanyols.

Teràpia per als Catalans: deixar de parlar Espanyol, de llegir en Espanyol, d'escoltar ràdios i de veure tvs en espanyol. No contestar quan els parlen en Espanyol, exigir tot en català.

Si els Catalans apliquen només un 60% aquests medicaments, l'Espanyolada esclatarà de ràbia continguda i encara veurem més com de salvatges i rabiosos són.

Per a la Colònia Espanyola al sud dels PPCC: són ells els qui han d'integrar-se parlant català. I punt.
Nació Digital: objectiu dels Espanyols
Anònim, 03/04/2015 a les 22:54
És evident que els Espanyols han copsat la reixida de ND i com a part de la guerra total que ens lliuren als Catalans, boicotejar els articles i els comentaris dels Patriotes Catalans és un objectiu més.

ND ha d'impedir la publicació de qualsevol comentari en espanyol.

D'altra banda, és evident que als Espanyols la crida al boicot de la llengua espanyola i tot el que és espanyol ELS POSA malalts i bavosos de ràbia. I aquí incloc tota la botiflerada catalana que encara són pitjor.

El boicot a la seva llengua és un punt que els torna bojos i això vol dir que és l'eina per tal d'enfortir la nostra autoestima i dignitat i assolir l'únic objectiu realment important: L'EXPULSIÓ DELS OCUPANTS ESPANYOLS del sud dels PPCC.

Cap més bandera espanyola als edificis públics, cap més Guàrdia Civil ni Policia Nacional Espanyols, cap més jutge espanyol, cap més funcionari espanyol, cap més militar espanyol embrutant la nostra terra, etc.

SPANIARDS GO HOME ! I fora els Sipais amb ells !

Boicot als Espanyols: no parleu la seva llengua, no els compreu productes, no vegeu la seva tv ni escolteu la ràdio d'ells, no llegiu res d'ells....

FEU EL VOSTRE COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Josep-Lluís Carod-Rovira
Cambrils, 1952. Llicenciat en Filologia Catalana, director de la Càtedra sobre Diversitat Social de la Universitat Pompeu Fabra. Ha estat conseller en cap i vicepresident del govern de Catalunya, diputat al Parlament i diputat electe al Congrés de Diputats d'Espanya. Autor d'una quinzena de llibres, els darrers títols són: La passió italiana, 2014, Les religions a Catalunya i Història del protestantisme als Països Catalans. Membre de la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona i de l'Agència Catalana de l'Arengada (ACA), li agrada la mar, llegir, escriure, l'allioli de la Fonda dels Àngels, la salsa de calçots de la Montserrat Coll, la ironia i l llibertat. És pare de dos fills i una filla i avi de dos nét i una néta.
Predicció Solsona
dijous
7°C  16°C
divendres
8°C  21°C
dissabte
7°C  21°C
Jordi Cuixart: «La garantia del dret a l'autodeterminació passa per una vaga que aturi el país»
Jordi Cuixart, president d'Òmnium/Adrià Costa

Jordi Cuixart: «La garantia del dret a l'autodeterminació passa per una vaga que aturi el país»

El president d'Òmnium fa una crida a preservar "els drets bàsics" de la ciutadania amb una aturada que "enviï un missatge clar a la Unió Europea" | "Estem convençuts que tots els sindicats faran tot allò que sigui possible perquè aquesta vaga es produeixi i tingui un resultat històric", afirma Cuixart

Grup Nació Digital
Des de maig de 1996
Editorial: SCG Aquitània SL
Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Amb la col·laboració de: