Ús de cookies
Nació Solsona utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència d'usuari, mostrar publicitat adaptada als vostres interessos i recollir dades amb l'objectiu d'analitzar l'audiència amb eines genèriques. Si continueu navegant pel web, entendrem que accepteu la nostra política de cookies. Accepto
Notícia en PDF
Notícia en PDF

Menges de Carnaval

| Actualitzat el 09/02/2015 a les 09:36h

El Carnaval o Carnestoltes és el període de divertiments públics que precedeix l’època d’austeritat i de penitència de la Quaresma.
Pel carnaval es manifesten, d’una manera barrejada i confusa, costums i festes molt antics, molt heterogenis i diversos, propis de diferents estadis de la civilització, alguns dels quals, havent estat bandejats pel cristianisme, trobaren en aquest període de l’any possibilitats de manifestar-se. En són una mostra els diferents balls, comparseries i mascarades, l’ús de la màscara que oculta el rostre, l’encesa de fogueres, la llicència sexual (probablement relacionada amb algun ritu de la fecunditat de la terra), l’enterrament del carnestoltes, etc. Hom pot considerar el carnaval com a successor de les saturnals romanes i, d’una manera més general, de totes les celebracions de l’adveniment de la primavera.
El dijous anterior al Dimecres de Cendra, és el Dijous Llarder o Dijous Gras, el primer dia de Carnaval, que aquest any és el 12 de febrer.
Les menges tracionals d’aquest dia combinen els ous amb la carn de porc. La botifarra d’ou, les coques de llardons i la truita de botifarra són alguns dels exemples que veurem en els àpats de Dijous Gras, una reminiscència dels greixosos plats que es feien quan l’abstinència de Quaresma era obligada per a tothom.
Els tres darrers dijous abans de la Quaresma són coneguts com els tres dijous gormands: el dels Compares,  el de les Comares i el Dijous Llarder. Actualment els dos primers no s’associen a cap festa tot i que antigament durant aquests dies els padrins i les padrines es convidaven, respectivament a suculents àpats. El Dijous Gras o Llarder està en aquesta mateixa línia de convit i celebració gastronòmica. 

Pel que fa l’ambit pròpiament nutricional us faré quatre comentaris. Els àpats de Dijous Gras són plats molt rics en proteïnes i greixos per aquest motiu us recomano que també hi barregeu una mica de pa per tal de fer-los una mica més equilibrats i aportar la dosi d’hidrats de carboni necessària. 
Per altra banda aquelles persones que teniu el colesterol alt, triglicèrids o esteu fent una dieta baixa en greixos cal que us modereu en el consum d’aquest tipus de menjar i així mateix intenteu compensar-ne l’aportació calòrica en els àpats següents.
A nivell pràctic, després d’un bon àpat de Dijous Gras, us recomano prendre un te vermell o pu-erh. El te vermell ajuda a la digestió dels greixos ja que afavoreix la producció d’àcids biliars per part del fetge. Per altra banda, el consum habitual de te vermell redueix els nivells de colesterol LDL (el colesterol dolent) i els triglicèrids.

Bon Carnaval a tots !

*Fonts: Enciclopèdia Catalana, www.festes.org i www.mitjans.es/


 
Notícia en PDF
Notícia en PDF

COMENTARIS

grácies
Anònim, 09/02/2015 a les 18:23
Grácies Anna, interessant article
aprendre !!
Anònim Rosa , 16/02/2015 a les 17:03
amb els teus consells tant saludables anem aprenent!

FEU EL VOSTRE COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Predicció Solsona
divendres
8°C  21°C
dissabte
7°C  21°C
diumenge
4°C  17°C
Jordi Cuixart: «La garantia del dret a l'autodeterminació passa per una vaga que aturi el país»
Jordi Cuixart, president d'Òmnium/Adrià Costa

Jordi Cuixart: «La garantia del dret a l'autodeterminació passa per una vaga que aturi el país»

El president d'Òmnium fa una crida a preservar "els drets bàsics" de la ciutadania amb una aturada que "enviï un missatge clar a la Unió Europea" | "Estem convençuts que tots els sindicats faran tot allò que sigui possible perquè aquesta vaga es produeixi i tingui un resultat històric", afirma Cuixart

Grup Nació Digital
Des de maig de 1996
Editorial: SCG Aquitània SL
Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Amb la col·laboració de: