La Constitució és contrària a la independència de Catalunya?

«Quan una llei imposa, no educa, és una llei asocial i contrària a la solidaritat humana»

| 30/01/2017 a les 10:57h
Hem de partir de la base que les lleis són garantia de llibertat de les persones. I la Constitució no és cap excepció. El preàmbul, que recorda els principis bàsics en que es fonamenta, expressa que desitja “establir una societat democràtica avançada”. Què és una societat democràtica avançada? Aquella que és progressiva en l’assoliment d’un ordre social de convivència. Les persones se senten més respectades i integrades, en qualitat individual i col·lectiva. El progrés sempre ha de ser solidari. Deixa de ser-ho quan el domina la manipulació. En “una societat democràtica avançada” l’eix organitzatiu gira sempre al voltant de la llibertat.

La llibertat és aquella qualitat humana que defineix les diferències. I són precisament  les diferències la raó d’una filosofia de relacions humanes que estudiarà el model de societat més adient, creïble i just. La salvaguarda d’aquest model exigeix unes normes de comportament individual i social, que seran les lleis. L’article 10-1 de la Constitució ho expressa així:”La dignitat de la persona, els drets inviolables que li són inherents, el lliure desenvolupament de la personalitat, el respecte a la llei i el drets dels altres són fonament de l’ordre social i de la pau social”. La dignitat de la persona. Quan una persona és veritablement digna? Quan és ella en tota la seva integritat. I la integritat exigeix el dret a les seves capacitats físiques i psíquiques perquè el seu exercici esdevé la seva imatge. La imatge té uns drets socials que li permeten un desenvolupament peculiar i aquests drets socials els adquireix en el seu espai natural d’origen.

Una de les característiques de l’espai social d’origen és l’idioma. El respecte a l’idioma propi és fonamental per les relacions amb altres persones d’orígens diferents amb idiomes diferents. Restringir la llengua d’origen és una manera de manipular la personalitat amb imposicions forçades que creen sentiments contraris i marquen distàncies i absències. Aquests sentiments contraris, aquestes distàncies i absències desapareixen quan l’individu per voluntat pròpia i solidaritat vol relacionar-se amb l’exterior i la millor forma és coneixent els idiomes dels altres. Aleshores es produeix un enriquiment cultural per ambdues parts i una convivència desitjada, no imposada.

Quan una llei imposa, no educa, és una llei asocial i contrària a la solidaritat humana. I en l’article 44-1 si llegeix:”Els poders públics promouran i tutelaran l’accés a la cultura, a la qual tothom té dret”. Només una interpretació personal: la cultura és una capacitat integradora del ser humà, és culte per naixement. Allò que cal és promoure i tutelar el desenvolupament d’aquesta capacitat i una de les formes és l’adquisició de coneixements. No és promou la cultura no respectant la llengua d’origen, s’hi actua en contra. I la Constitució confessa que la promourà. Si és veritat, ha de respectar les diferències i reconèixer el model de societat en el que té dret a viure. Negar la llibertat de decidir és anar contra la llei, no només la natural, sinó també contra la Constitució espanyola de l’any 1978.

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Llibertat i Independència
Anònim, 30/01/2017 a les 18:35
+2
-1
Vull la nació catalana
lliure de tanta opressió,
i al ministre, Fernández Díaz,
si hi ha justícia, a la presó!

No vull veure més misèria
a les llars dels catalans,
volem els 15.000 milions
què ens roben, cada any!

Ens tracten amb menyspreu,
només ens donen engrunes,
i ens volen empresonar
per treure al carrer les urnes!

Catalans, ja en tenim prou!
Catalans... per Catalunya!!!!!!!
Catalunya independent
Joan Sala Vila, 01/02/2017 a les 12:30
+0
-0
Amic Anònim respecto les tevés armes en la mateixa lluita, unes i altres són necessàries, però n'hi ha una de capdal, el respecte a la persona humana. Estic d'acord que el Ministre rebi la sanció que es mereix per què són molt greus les seves paraules i el seu acte. No defallir per una Catalun ya independent.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Joan Sala Vila
Escriptor, poeta i divulgador (Hostalets de Balenyà, 31 de maig de 1929), és un dels introductors de l'hoquei gel a Puigcerdà. Ha escrit els llibres BM Granollers, esport i civisme i Sí, a les seleccions catalanes; també és l'autor del llibre de poemes Els quatre daus de la vida. És expresident de les Aules d'Extensió Universitària per a la gent gran del Vallès Oriental (AGEVO) i ha estat promotor de la Festa de les Lletres Catalanes del Vallès Oriental.
Un moment de la ballada d'aquest diumenge | @m_oliveres
01/01/1970
Un centenar de balladors del Ball de Gitanes omple la Plaça de la Porxada
Logotip del centenari
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, durant la visita a Dara Pharma a Granollers amb el president del Consell Comarcal, David Ricart, i l'alcalde de Granollers, Josep Mayoral | @KRLS
01/01/1970
El president de la Generalitat visita l’empresa Dara Pharma | Puigdemont també ha estat a Canovelles, on ha visitat l’ajuntament i la firma Defca