medi ambient

La Taula per a la qualitat de l'aire proposa 10 mesures per incorporar al Protocol de contaminació atmosfèrica

La Taula també ha demanat més punts de mesurament de les partícules per tal de disposar d’uns indicadors fiables, actualment només n’hi ha un d’automatitzat que es troba a Granollers

| 19/05/2017 a les 20:50h
Arxivat a: Societat, aire, contaminació atmosfèrica, Taula intermunicipal per a la qualitat de l’aire del Vallès Oriental
Segon plenari de la Taula intermunicipal per a la millora de la qualitat de l'aire, celebrada aquest divendres 19 de maig, a Granollers | Toni Torrillas
El segon Plenari de la Taula intermunicipal de la qualitat de l'aire a la ZQA2 del Vallès Oriental, liderada per Granollers i formada per 17 municipis, ha acordat aquest divendres presentar 10 mesures per reduir la contaminació atmosfèrica perquè s’incloguin al Protocol d’actuació per episodis de contaminació atmosfèrica que està elaborant la Generalitat de Catalunya i és previst que es presenti el mes de juliol.

Els municipis vallesans es comprometen a col·laborar amb la Generalitat de Catalunya per avançar de forma consensuada i coordinada en l’abordatge de les causes que afecten la qualitat de l’aire atmosfèric al conjunt del territori i a cadascun dels municipis. El regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Granollers, Albert Camps, ha explicat que les 10 mesures que des de la Taula es proposen “han d’estar assumides per tothom.” 

Les 10 mesures

Mesura 1: Reducció de la velocitat de circulació dels vehicles per a les vies d’alta capacitat dins l’àmbit de Zona de Qualitat de l’Aire 2

Atès que el trànsit en base a motors de combustió de combustibles fòssils es considera el principal causant de la contaminació per PM-10 i diòxid de nitrogen, la mesura més efectiva seria reduir la velocitat a 80 km/h. Per això, per exemple, caldrà senyalització amb panells a les entrades de la zona 2 de la C-17 i de l’AP-7, així com en aquelles altres vies amb limitació de velocitat de circulació superior a 80 km/h. En tota la Zona 2 no es podrà superar els 80 km/h en cas d’episodi.

Mesura 2: Limitar la circulació dels vehicles més contaminants

Aplica la mesura Ajuntament i Generalitat: 

A les carreteres d’alta capacitat a les que són de titularitat de la Generalitat o de l’Estat, quan entri en vigor la restricció. A la xarxa de vies urbanes quan entri en vigor la restricció.

Mesura 3: Control de les activitats industrials potencialment contaminadores

Creació d’una relació d’activitats per municipi, comunicació del protocol i dels avisos fets al municipi.

Mesura 4: Control de les obres públiques

El servei municipal responsable de les obres públiques haurà de vetllar pel control de les activitats que generin pols. En el manteniment dels camins de terra, que són transitats per vehicles, procurar l’ús de materials reciclats que no generin molta pols. Intentar evitar fer les operacions de reasfaltat de carrers en els dies en què la qualitat de l’aire empitjora. En el cas que alguna altra administració estigui duent alguna obra pública en l’àmbit de la zona 2 es vetllarà per l’esmentat control des de l’administració actuant.

Mesura 5: Control de les obres privades que generin pols

El servei municipal responsable del control d’obres particulars haurà de vetllar pel control de les activitats que generin pols. En el cas que alguna altra administració estigui duent alguna obra d’edificació dins l’àmbit de la zona 2 es vetllarà per l’esmentat control des de l’administració actuant.

Mesura 6: Reg dels vials més transitats dins el perímetre urbà

Cada municipi, en funció de les seves possibilitats, determinarà quins carrers s’hauran de regar, tenint com a referència aquells que siguin més transitats. L’hora preferent de reg serà entre les 2 i les 4 de la matinada.

En el cas que alguna d’aquestes vies urbanes sigui de titularitat d’una altra administració (Generalitat, Diputació...), aquesta serà la responsable del reg tot i que es podrà conveniar qui ho duu a terme.

Mesura 7: Limitar l’ús de bufadors en la neteja de carrers i espais verds

Evitar que els operaris municipals i el de les concessions de neteja viària i de manteniment dels espais verds utilitzin bufadors en cas d’episodi.

Mesura 8: Evitar la crema de biomassa

Es produeix una certa contradicció entre el període de l’any en què s’autoritza la crema de rostolls, els mesos d’hivern, amb l’època en què se sol superar més vegades els límits de partícules. A l’hora de donar permisos s’haurà de tenir present l’estat de la qualitat de l’aire.

Mesura 9: Evitar llaurar i adobar els camps de conreu

Els treballs agrícoles d’adob i de llaurat són fonts generadores de partícules. Caldria avançar en l’adopció d’altres sistemes d’adobar la terra, com la infiltració. 

Mesura 10: Informació a la població i especialment als grups poblacionals més vulnerables

Dissenyar un pla de comunicació al conjunt de la població en el cas de declarar-se per part de la Generalitat una situació d’episodi de contaminació atmosfèrica. I un protocol de comunicació més específic per a aquells col·lectius més sensibles (infants, gent gran, població afectada de malalties respiratòries...).

Punts de mesurament de les partícules d’aire

Actualment el Vallès Oriental té quatre punts de mesurament, però només n’hi ha un d’automatitzat que es troba a Granollers i que calcula l’ozó, el diòxid de nitrogen i les partícules. La Taula ha reivindicat almenys un centre de mesurament més. Aquests mesuradors són necessaris per tenir dades fiables del nivell de contaminació.

Pla d’actuació municipal per avisos preventius i episodis de contaminació ambiental

La Taula intermunicipal per a la qualitat de l’aire del Vallès Oriental proposa més accions per reduir la contaminació atmosfèrica i també preveu desenvolupar el pla d’actuació municipal per avisos preventius i episodis de contaminació ambiental. Un pla que s’adaptaria a les necessitats i realitats de cada municipi i que s’activaria en cas d’episodi de contaminació seguint el model dels plans de Protecció Civil. 

Assistents a la Taula

Han assistit al segon plenari de la Taula intermunicipal per a la qualitat de l’aire els alcaldes i regidors dels ajuntaments de Granollers, Montmeló, Montornès, Vilanova del Vallès, Mollet del Vallès, Parets, Lliçà d’Amunt, Martorelles, La Roca, La Garriga (que s’ha incorporat darrerament), Caldes de Montbui, Canovelles, Les Franqueses, Lliçà de Vall. També participen del plenari representants del Consell Comarcal del Vallès Oriental, la Generalitat de Catalunya i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC).

 

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Ens poden avisar als ciutadans de Granollers?
Anònim, 28/05/2017 a les 13:19
+0
-0
Si us plau ens poden dir quan es sobrepassen els límits de contaminació?

Hem de tancar finestres i finestrals quan es sobrepassen?

Quines poden ser les conseqüències d'una exposició prolongada per part de gent gran o d'infants?

Les bones intencions estan molt bé, però els granollerins volem respostes.

Gràcies.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Aspecte que oferia la Porxada aquest dimecres al vespre | @en_joan
01/01/1970
Milers de persones omplen la Porxada en una jornada històrica
Josep Maria Jové, al ser detingut | Captura VOTV
Concentració en contra de les accions de la Guàrdia Civil contra el referèndum | Adrià Costa
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb l'1 d'octubre
 23:39 Més de 10.000 persones es concentren a Girona contra l'operatiu «de les clavegueres de l'Estat» i per l'1-O.
 23:37 VÍDEO Alguns dels guàrdies civils podrien intentar sortir pel Cinema Coliseum.
 23:20 Mossos d'Esquadra vestits de paisà surten d'Economia. Davant en llançament d'algun paper, la multitud crida: "Guanyarem sense violència".
 23:19 Cuixart crida a la mobilització, demà a les 12 del migdia, davant del Tribunal Superior de Justícia.
 23:19 Crits de "Llibertat, llibertat" en referència als setze detinguts per l'operatiu del referèndum.
 23:16 Cuixart agraeix a la ciutadania que s'hagi mobilitzat. "Votarem!", esclaten els manifestants, que porten hores fent costat als càrrecs sobiranistes detinguts o investigats.
 23:16 "Avui hem tornat a guanyar", assegura Jordi Cuixart, de nou a l'escenari situat a Rambla Catalunya amb Gran Via.
 23:11 CONTRACRÒNICA «Els carrers seran sempre nostres»; per Sara González. 
 23:06 "Així ha quedat el despatx del número dos de Junqueras després de 14 hores d'escorcoll". 
 23:02 FOTOS Les mobilitzacions a Vic per defensar el referèndum, en 10 imatges i vídeos; per Carles Fiter. 
 23:00 Crits de "Votarem" davant la sortida dels agents de la Guàrdia Civil, que es preveu imminent. Algun manifestant ha llançat objectes (lleugers) i les entitats demanen calma.
 22:59  Jordi Cuixart també parla amb agents de la Guàrdia Civil dins la seu d'Economia. Personal del departament, dirigents de les entitats i policies conviuen a la planta baixa.
 22:58 VÍDEOS «L'estaca» també ressona a la Puerta del Sol de Madrid.
 22:57 VÍDEO Més de 10.000 persones rebutgen el setge de l'Estat per l'1-O a Tarragona; per Jonathan Oca. 
 22:55 Clam a Ripoll en rebuig a l'operació de l'Estat contra el referèndum. Entre 800 i 1.000 persones han omplert la plaça de l'Ajuntament de Ripoll, vingudes d'arreu de la comarca. Informa Xevi Pujol. 
 22:46 Diputats de Junts pel Sí i de la CUP parlen amb Jordi Sànchez i Jordi Cuixart al vestíbul de la seu d'Economia. Els manifestants reclamen no fer "cap pas enrere".
 22:39 Jordi Sànchez dialoga amb la Guàrdia Civil al vestíbul de la seu del departament d'Economia mentre el dispositiu per fer sortir l'institut armat es prepara.
 22:38 Voluntaris de les entitats formen un cordó a la seu d'Economia en el qual no participen agents dels Mossos d'Esquadra.
 22:37 10.000 veus clamen a Manresa pel referèndum. La capital del Bages es desborda en la manifestació més multitudinària de la seva història.
 22:34 Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, presidents de l'ANC i Òmnium, entren a la seu del departament d'Economia.
 22:33 Crits de "no mereixeu la senyera que porteu" als Mossos d'Esquadra, acompanyats de proclames independentistes.
 22:32 GALERIA DE FOTOS Concentració de rebuig a la macrooperació de la Guàrdia Civil contra el referèndum a Sabadell.
 22:26 Forts xiulets als agents de la Guàrdia Civil quan tornen a aparèixer a les portes d'Economia. Crits de "fora, fora" i "votarem".
 22:25 El major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, demana als agents ser "especialment curós amb l'us de la força" en el manteniment de l'ordre públic durant les concentracions en defensa del referèndum.
 22:20 Crits de "avui comença la nostra independència" dels manifestants, que insisteixen als guàrdies civils que aquesta nit "la passaran aquí".
 22:18 Els pallaresos mostren en massa el seu suport als alcaldes citats per la Fiscalia; per Jordi Ubach i Darío Albert.
 22:16 Els manifestants canten el Virolai i després entonen el "on estan les paperetes, les paperetes on estan". Quan acaben, és el torn del Cant de la Senyera.
 22:14 VÍDEOS Cassolada massiva a favor del referèndum. Tornen els repics d'atuells en contra de l'operació de la Guàrdia Civil.
 22:12 Mossos vestit de paisà ja es dirigeixen cap a la conselleria d'Economia a l'espera que la Guàrdia Civil intenti sortir de les dependències del departament.
 22:12 VÍDEO Gran seguiment de la cassolada en defensa de les institucions catalanes a Sabadell.
 22:11 Eulàlia Reguant i Mireia Boya, diputades de la CUP, demanen "tranquil·litat i civisme" a través d'un megàfon just davant de la seu d'Economia pel moment en què apareguin els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil. "No som un poble violent", diu Boya.
 22:07 CRÒNICA «No ens arronsarem»; alcaldes i ciutadania d'Osona surten al carrer per defensar les llibertats; per Carles Fiter. 
 22:07 Els Mossos estan bloquejats a tocar d'una oficina bancària. Els manifestants fan dringar les claus.
 22:01 FOTOS El Berguedà respon amb democràcia a l'operació de l'estat espanyol contra el referèndum; per Aida Morales. 
 22:00 Els manifestants entonen Els Segadors i "els carrers seran sempre nostres" a l'espera que els guàrdies civils intentin sortir.
 21:51  Els Mossos antidisturbis estan preparats per si han de fer passadis per la Guàrdia Civil.
 

Els Mossos, preparats Foto: Adrià Costa

 21:48 La Guàrdia Civil pretén endur-se documentació del despatx del secretari general de la Vicepresidència, Josep Maria Jové, l'ordinador de la directora de serveis del Departament, Natàlia Garriga, i el disc dur de la responsable de projectes territorials de Vicepresidència, Mercè Martínez. Aquestes tres persones estan entre la quinzena de detinguts pel cos policial.
 21:45 "Aquesta nit la passareu aquí", criden els manifestants a la Guàrdia Civil que encara hi ha a la seu del departament d'Economia.
 21:42 Té temps encara el Govern per complir els terminis per celebrar l'1-O?; ho explica Roger Tugas.
 21:42 Marta Rovira, secretària general d'ERC, demana un aplaudiment per les famílies que avui "s'han llevat amb un policia a casa seva, regirant les seves coses". "Estan seguint procediments judicials estranys", lamenta.
 21:42 Marta Pascal, coordinadora general del PDECat, assegura que l'1-O es votarà "bé, somrient", i reclama que no es perdi la calma en la recta final cap al referèndum.
 21:34 ÚLTIMA HORA Acaba l'escorcoll al Departament de Vicepresidència i la Guàrdia Civil té intenció d'endur-se documents. 
 21:32 UN SENYOR DE BARCELONA «20-S, la ciutat inflamada»; la crònica de Toni Vall. 
 21:32 Mireia Boya, diputada de la CUP, insisteix que "els carrers, la conselleria i la seu de la CUP són nostres". "No passaran", exclama la representant anticapitalista, que defensa: "Avui neix la República".
 21:31 La Fundació puntCAT manifesta la "màxima repulsa" a les detencions de la Guàrdia Civil a l'entorn de l'1-O.
 21:31 La Guàrdia Civil acaba l'escorcoll al Departament d'Economia però els agents segueixen al seu interior.
 21:28 Milers de persones denuncien l'actitud «feixista» de l'Estat, en un clam unitari per l'1-O a Berga.
 21:27 VÍDEO El setge a l'1-O provoca la concentració més massiva de la història recent a Sabadell.
 21:25 Tensió momentània a Rambla Catalunya: l'organització demana silenci després d'uns crits de "Visca Terra Lliure" per part d'un sector dels manifestants.
 21:24 Missatge de Rajoy al Govern: «Aquest referèndum ja no es pot celebrar, és una quimera impossible»; per Joan Serra Carné.
Entrades anteriors »