Aparcar i gaudir de Vic o Manresa

«Per molta gent del Moianès –bé, potser pels de Calders no!-, el fet de poder aparcar lliurement i sense límit de temps prop del centre de Vic ens anima a anar-hi més»

| 16/06/2017 a les 10:10h
Moià està a la mateixa distància de Manresa que de Vic i es triga si fa o no fa el mateix, uns vint-i-cinc minuts, en arribar-hi per la N-141-C, l'antiga carretera Manresa-Vic, que passa per Sant Fruitós, Calders i Collsuspina. Des de Moià no surt a compte anar a agafar l'Eix Transversal a Santa Maria d'Oló, tot i que potser sí, segons on vagis o d'on vinguis de Manresa pot sortir a compte fer el tram de l'Eix des de o fins Artés. 

Quan vaig a Manresa des de Moià en cotxe –si vas en autobús per una gestió pots haver-te de passar-hi tot el dia esperant el de tornada- acostumo a aparcar, si hi trobo lloc, a l'aparcament de sota el pont de ferro del Ferrocarrils Catalans a la Carretera de Vic. Molts dies allà està ple i després de donar voltes acabo a l'àrea blava pagant. Hi ha qui em pregunta per què he aparcat allà al pont tant lluny del centre, i la resposta és que prefereixo caminar vint minuts, que deixar-lo a la zona blava i estar patint tota l'estona de què se'm passi l'hora del tiquet i em multin. Una zona blava que ha estat motiu de polèmica aquestes últimes setmanes pel seu preu i per la nova ampliació de zones de pagament. Pagament que facilita la rotació dels cotxes que hi aparquen o pot donar seguretat de trobar-hi lloc a qui va a fer una gestió breu, però impedeix que els que volem o necessitem ser a aquest barris de Manresa més estona, tinguem de vegades el temps necessari, forçant-nos a optar, bé per aparcar lluny del centre, bé per l'aparcament privat de pagament sense límit horari.

Això fa que molta gent del Moianès, a no ser que anem a les zones comercials de les afores de Manresa o a l'hospital, acabem anant molt més sovint a Vic on podem deixar el cotxe ben a prop del centre amb la llibertat de decidir sobre la marxa si ens hi quedem dues o set hores. A Vic gràcies a l'aposta estratègica que va fer l'any 2000 l'alcalde Jacint Codina, coincidint amb el soterrament d'un tram de la via del tren i la construcció de la nova estació, es van destinar sobre les vies dos amplis terrenys per aparcament lliure sense limitació horària, i un tercer solar, molt més gran al costat de l'antiga fàbrica del Sucre, ara seu de diversos organismes i empreses. Així doncs, si vas a Vic, pots aparcar sense limitació d'horari ni haver de pagar a només deu minuts del centre. I això comporta que pots passejar, decidir sobre la marxa si et quedes o no a dinar a un bar o restaurant, anar després a fer un cafè o un gelat a la Plaça i acabar entrant, sense cap mena de pressa a una sabateria o una botiga de llibres. Quelcom que no podries improvisar a Manresa perquè has de tornar al cotxe a pagar dues hores més o moure'l cinc cents metres, buscar àrea blava, i tornar a pagar. És cert que alguns dies a Vic a l'hora que comencen les classes a la Universitat o alguns dissabtes de mercat aquests solars poden estar plens i has d'aparcar, també de franc, una mica més lluny, però lloc sempre en trobes.

Aquesta és la paradoxa, per molta gent del Moianès –bé, potser pels de Calders no!-, el fet de poder aparcar lliurement i sense límit de temps prop del centre de Vic ens anima a anar-hi més, oblidar-nos completament del cotxe i poder passejar, caminar, gaudir, entretenir-nos, comprar, quedar-nos a dinar, anar al cinema a peu o passar-nos una hora a la Plaça. Facilitar l'aparcament lliure permet gaudir, fer ciutat. Restringir-lo obliga als que venim de fora, un cop hem fet la gestió o la compra concreta escopetejats, agafar el cotxe i marxar.

COMENTARIS

A Vilafranca del Penedès també
Anònim, 16/06/2017 a les 10:53
+14
-2
A Vilafranca del Penedès han fet el mateix, hi ha molt de parking aprop del centre. A Manresa això no es pot fer perquè el primer són els interessos de les empreses de la zona blava i dels parkings soterranis de pagament ubicats al centre.
El defensor del moianès
Anònim, 17/06/2017 a les 00:39
+6
-6
Quina pena...
Jo pensava (ignorant de mi) que aquest senyor articulista estimava el seu poble..i va i anima a la gent a anar a comprar a la gran ciutat...el petit comerç que el bombin Sr.Rius?
Vosté vol un poble vuit i sense vida...ens anima a visitar ciutats, a emigrar dels nostres pobles i deixar'hi la setmanada en parkings (barats o no..),per visitar centres comercials...
Bravo xavier..el petit comerç del Moianès segur que agrairà una estocada mes..DEP al comerç local
no val la pena
Anònim, 18/06/2017 a les 10:30
+5
-7
Es que anar i viure a Manresa et requereix un esforç que sincerament no compensa.
L'únic de bó que té es el catxo Hospital, per lo demes res de res.

Al que escriu "defensor del Moianès". S'ha llegit l'article? No va mai al cinema? No li agrada passejar?
Anònim, 18/06/2017 a les 18:54
+6
-5
Crec que el del comentari titolat "Defensor del Moianès" no es deu haver llegit l'article. Només comenta la realitat que per anar a passejar, comprar, prendre algo, etc.. i no fer-ho a una zona comercial de les afores, Vic és molt millor que Manresa donat que com bé diu, s'hi pot aparcar sense haver de patir.
Ah! potser serà algun del moianesos que no saben que és passejar, perdre's en el bon sentit per una ciutat, gaudir, i decidir sobre la marxa que és fa, perquè com molta gent de Moià agafen el cotxe per a tot, fins i tot per anar a comprar tabac a l'estanc el diumenge que han d'entrar fent 60 metres contradirecció o marxa enrere.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Xavier Rius Sant
Xavier Rius Sant, Barcelona 1959, resident a Moià, és periodista i escriptor especialitzat en temàtiques de seguretat, pau, drets humans, conflictes internacionals, immigració i ultradreta. Els seus últims llibre són Xenofòbia a Catalunya, que tracta el creixement dels grups ultres a casa nostra i la novel·la Amor a la carta.
Santpedor tornarà a acollir el Castra ad Aurum aquest cap de setmana | Xavier Sucarrats
01/01/1970
Del divendres 20 al diumenge 22 d'octubre
01/01/1970
Relació de serveis funeraris al Bages per al dia 22
VÍDEO Els Bombers de Manresa protesten contra el 155 | @montsecorrero
Amb el mes de novembre arriba la Producció Nacional de Dansa a Manresa | Promocional
01/01/1970
Al Kursaal, el sivendres 3 de novembre