Les millores en mobilitat centren el Consell d'Alcaldes del Bages

Redacció
24 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 9:51h
El secretari d'Infraestructures i Mobilitat, Ricard Font, i el director general d'Infraestructures de Mobilitat Terrestre, Xavier Flores, van presentar el passat dijous 18 d'octubre al Consell d'Alcaldes del Bages el nou model de gestió de la xarxa viària catalana basat en el model de la vinyeta, una tarifa plana que permetrà aixecar totes les barreres de peatge a Catalunya previsiblement a partir de gener de 2019, incloses les del Bages. Amb aquest model s'alliberaran més de 300 milions d'euros a l'any de recursos pressupostaris que es podran invertir en la millora del transport públic, la xarxa viària i a la renovació del parc de vehicles. D'aquesta manera, els representants locals van poder conèixer amb més detalls aquesta iniciativa de la Generalitat que permetrà disposar d'un model homologat a la UE, gestionar de manera eficient i cobrir els costos del sistema i alliberar recursos per garantir una mobilitat més eficient, sostenible i segura.

Durant el Consell d'Alcaldes, reunit en sessió extraordinària a la seu del Consell Comarcal, també es va analitzar l'ampliació de les bonificacions a la C-16, una proposta que dóna resposta a una reivindicació del territori. Un total de 3.240 vehicles per dia s'han beneficiat enguany d'aquest sistema de descomptes, que es va posar en marxa el 2016. 

Els alcaldes del Bages van rebre més informació sobre l'estat de les obres i projectes futurs entorn de la C-55, així com també de l'estudi de mobilitat dels nous enllaços a la C-16, com són l'actuació de millora a la carretera de Viladordis -que reforça la connexió i la mobilitat entre la ronda de Manresa (C-55) i l'autopista C-16-; la implementació d'un tercer carril a la C-55 a l'altura de Collbató; les obres de seguretat viària a la C-55 i la C-58 entre Collbató i Castellbell i el Vilar; la millora de la seguretat viària a la travessera de Castellgalí; la millora en la incorporació a la C-55 des del polígon Bufalvent a Manresa amb el perllongament del carril d'acceleració; i la instal·lació de Panells de Missatge Variable (PMV) a partir del desembre de 2017. La inversió prevista és d'un global d'11 milions d'euros.

El president del Consell d'Alcaldes del Bages, Ferran Estruch, fa una valoració positiva de la presentació per part del Departament de Territori i Sostenibilitat i destaca que "la millora en la mobilitat i les telecomunicacions al Bages ocupen, des del primer dia, una posició central entre les nostres demandes i és en aquest sentit que no aturarem les nostres reivindicacions fins que posem punt final al dèficit històric que patim".

Per últim, els alcaldes del Bages també van mostrar el seu suport als presidents d'Òmnium Cultural i l'Assemblea Nacional Catalana, Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, empresonats injustament i de manera desproporcionada per ser organitzadors de manifestacions pacífiques i cíviques.