Sant Vicenç manté les ordenances fiscals congelades per novè any consecutiu

ERC hi vota en contra perquè entén que no s'apliquen amb ànim redistributiu

Redacció
23 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 14:50h
L'Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet ha aprovat les ordenances fiscals de l'any vinent que es mantenen congelades per novè any consecutiu. L'equip de Govern de CiU (PDeCAT) manté una política fiscal moderada i ha aprovat els tributs per a 2018 amb el suport del PSC i els vots en contra d'ERC i ICV. D'aquesta manera, l'Impost de Béns i Immobles, l'Impost d'Activitats Econòmiques i l'Impost de Vehicles de Tracció Mecànica es mantenen igual que aquest 2017. Pel que fa a l'IBI, la recaptació global de l'Ajuntament serà la mateixa, tot i que hi haurà alguns rebuts que tindran una lleugera modificació, tant a l'alça com a la baixa. En paral·lel, la Direcció General del Cadastre s'actualitza, des de principis d'any, els valors cadastrals dels immobles del municipi que poden variar en cas que hi hagi hagut modificacions substancials (rehabilitacions, ampliacions, etc).

Més bonificacions

L'Ajuntament amplia les bonificacions de l'impost de circulació per als vehicles elèctrics i híbrids que fins ara eren del 10%. A partir de l'any vinent, els vehicles elèctrics tindran una bonificació del 50%, mentre que per als híbrids serà del 30%. Pel que fa a la taxa d'escombraries, es proposa passar del 15% de bonificació actual al 20% per a tots aquells veïns i veïnes que completin una segona targeta amb les aportacions a la deixalleria municipal o bé a la deixalleria mòbil. 

ERC critica la falta de tarifació social

ERC ha votat en contra de les ordenances fiscals, segons va exposar Adriana Delgado, perquè el govern segueix sense atendre les seves demandes d'altres anys. Es tracta de l'actualització dels valors cadastrals per al càlcul de l'IBI, l'estudi d'altres fonts impositives d'ingressos, així com la implementació de la renda com a base per a taxes (no s'aplica encara la tarificació social) i bonificacions, ja que no es reconeix la capacitat econòmica de les famílies en els beneficis fiscals, i la possibilitat d'augmentar la bonificació en les anomenades plusvàlues en casos de viudetat.

Pel que fa a l'IBI, Esquerra demana l'inici de la revisió cadastral (l'última data del 2008) perquê es parteixi dels valors actuals i es repensin noves fonts d'ingressos. ERC proposa una taxa per a pisos desocupats propietat de bancs que no estan en el mercat de lloguer, o fer pagar l'IBI a l'església per aquelles propietats que no estiguin destinades a culte. 

Entre altres peticions, ERC va demanar, de nou, que les bonificacions de les plusvàlues en cas de viudetat sigui del 100% (com amb les dissolucions de condomini), ja que no hi ha una operació de compra-venda amb un benefici per a una de les parts. Delgado ho va demanar per justícia i humanitat, perquè és molt injust haver de pagar per una propietat a la qual ja hi tens accés i que et suposi un dany econòmic, quan ja s'és propietari igualment, a més, per motiu de pèrdua de la parella. I això és una decisió política, que ni tan sols s'ha plantejat l'equip de govern, segons va explicar Esquerra.

Per últim, Delgado va demanar que es realitzés l'estudi sobre els dèficits entre els ingressos i els costos previstos, que comporten una dificultat per assolir l'equilibri econòmic-financer, que ja indicava l'informe d'Intervenció del 2017.