Els detinguts durant la manifestació de l'1 de maig diuen que el seu arrest va ser «a l'atzar»

Erik Montero i Lluís Salsamora han declarat acusats d'un delicte d'atemptat contra l'autoritat

Erik Montero i Lluís Salsamora, davant dels jutjats de Manresa, aquest dilluns
Erik Montero i Lluís Salsamora, davant dels jutjats de Manresa, aquest dilluns | Pere Fontanals
Estefania Escolà
23 d'octubre del 2017
Actualitzat a la 13:05h
La manifestació anticapitalista del Primer de Maig a Manresa es va saldar amb dues persones detingudes acusades d'atemptat a l'autoritat, i una desena de manifestants ferits. Aquest dilluns, els dos acusats han estat citats als Jutjats de Manresa per una vista prèvia al judici i, abans d'entrar, una vintena de persones s'han concentrat fora de l'edifici per donar-los suport. Segons ha denunciat un dels acusats, Erik Montero, la detenció de tots dos es va fer "completament a l'atzar" i més enllà de negar els fets, ha assegurat que va ser víctima de maltractament per part de la policia. Durant la citació, els dos detinguts han respost a les preguntes del jutge i la seva defensa, però s'han negat a respondre les qüestions de la fiscalia i l'acusació. De moment, cap dels ferits durant la manifestació ha presentat denúncia contra els Mossos d'Esquadra, però no descarten fer-ho en funció de com es desenvolupin els fets.

La manifestació del Primer de Maig a Manresa va acabar amb dos detinguts, Erik Montero i Lluís Salsamora, de 23 i 46 anys, per atemptat contra l'autoritat. La marxa va començar sense incidents fins que va arribar al carrer del Born, una via molt estreta, on va tenir lloc un forcejament entre manifestants i Mossos d'Esquadra. Arran dels fets, van resultar ferits cinc mossos i una desena de manifestants. 

Montero i Salsamora estan acusats d'un atemptat a l'autoritat per haver agredit cinc mossos. Uns fets que ells neguen rotundament, ja que, segons ha denunciat Montero, "la nostra detenció va ser totalment arbitrària i feta a l'atzar". "Em van agafar quan estava posant una mica de pau i, quan estava parlant amb un mosso, en va venir un altre i em va agafar pel darrera, em va agafar pel coll i em va estampar contra el terra i, seguidament, en van venir quatre més i es van posar sobre meu fins que va venir el cotxe patrulla i em van portar a comissaria detingut", ha relatat. 

Mentre que els Mossos van assegurar que els fets es van originar arran d'un manifestant que hauria clavat un cop al cap a un dels agents dels ARRO aprofitant que no duia el casc posat, el col·lectiu que va convocar la marxa va assegurar que "des d'un inici es va produir una actuació policial d'encapsulament amb una clara intenció de criminalització de les persones que formàvem part de la manifestació". En aquest sentit, van denunciar que hi va haver un "desplegament intimidatori" envers els manifestants.

Durant la declaració d'aquest matí, els dos acusats han decidit només respondre a les preguntes del jutge i del seu advocat, però no a les de la fiscalia i l'advocat de l'acusació. 

Per altra banda, de moment, cap dels manifestants ferits ha presentat denúncia contra la policia, tot i que, segons han explicat, tenen un termini d'un any per poder fer-ho i, per tant, no ho descarten en funció de com es desenvolupin els fets.