«Som milions, som les nostres institucions»

Unes 450.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, planten cara a la repressió de l'Estat i exigeixen l'alliberament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart | Carles Puigdemont, Carme Forcadell i el Govern en ple han encapçalat la massiva marxa al passeig de Gràcia | El Bages i el Moianès hi envien una vintena d'autobusos, però molta gent baixa a Barcelona amb el vehicle privat

Joan Serra Carné / Jordi Bes
21 d'octubre del 2017
Actualitzat el 22 d'octubre a les 22:40h
El passeig de Gràcia ple per denunciar el 155
El passeig de Gràcia ple per denunciar el 155 | Adrià Costa
Havia de ser una manifestació per exigir l'alliberament de Jordi Sànchez (ANC) i Jordi Cuixart (Òmnium) -empresonats a Soto del Real des de dilluns a la nit-, però ha esdevingut molt més que això. El sobiranisme ha omplert el centre de Barcelona aquest dissabte a la tarda per rebutjar la supressió de l'autogovern després que el govern espanyol hagi aprovat l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, amb mesures que inclouen la destitució del president de la Generalitat i el seu Govern, la retirada de les competències del Parlament i la convocatòria d'eleccions a Catalunya. "Som milions, som les nostres institucions": aquest ha estat el lema de la manifestació, que ha reunit unes 450.000 persones, segons la Guàrdia Urbana. Des del Bages i el Moianès, segons ha informat l'ANC, s'hi han desplaçat una vintena d'autobusos, però també molts vehicles privats.
 

Un dels autobusos que sortia de Manresa, mentre s'omplia. Foto: Bernat Bozzo


El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, la resta de l'executiu i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, han encapçalat amb partits i entitats sobiranistes la concentració al passeig de Gràcia i que s'ha convertit en la primera rèplica a la validació de les mesures coercitives del 155, traslladades al Senat. En paral·lel, el Govern i les formacions polítiques que li donen suport ja treballen en una resposta consensuada, que podria passar per la convocatòria d'un ple al Parlament a principis de la setmana que ve destinat a declarar la independència.
 
Defensa de l'autogovern: "No passaran"

Puigdemont i els membres del Govern han escoltat des de la primera fila els parlaments de l'Assemblea Nacional Catalana i d'Òmnium. Les entitats sobiranistes han deixat ben clara la defensa de l'autogovern, cosa que s'ha evidenciat amb el clam del portaveu d'Òmnium, Marcel Mauri. "No passaran", ha assegurat, un crit que llavors han reiterat els manifestants. També han cridat "independència", "llibertat" i "no tenim por". Els discursos també s'han centrat en la petició d'alliberar Sànchez i Cuixart.

El vicepresident de ANC, Agustí Alcoberro, i Mauri han defensat que Sànchez i Cuixart són dos "presos polítics", i el portaveu d'Òmnium ha concretat que ho són perquè "no els perdonen haver defensat la independència des del carrer". Alcoberro ha advertit que "a la presó hi ha dos homes plens de raó", però ha assegurat que l'Estat no aconseguirà que es facin enrere, que les entitats deixin la lluita ni "escapçar" el moviment.

Mauri considera que, després del consell de ministres per activar l'article 155, el govern espanyol "s'ha carregat la democràcia". Ha defensat que les institucions d'aquest país són la gent, i que això "ningú" ho podrà prendre. "Amb repressió i violència no podreu aconseguir res. Som un poble de pau", ha reivindicat, i ha agregat: "Ja n'hi ha prou". En opinió d'Alcoberro, "es volen carregar el sistema d'autogovern i liquidar Catalunya com a nació", però s'ha mostrat convençut que "això no passarà". "Ho impedirem", ha sentenciat.