Ciutadans: «ens sentim tristos» pel que ha passat l'1-O i per l'empresonament dels «jordis»

El ple de l'Ajuntament de Manresa demana la dimissió i declara persones "non grates" Mariano Rajoy, Juan Ignacio Zoido, Enric Millo i Emilio Ablanedo, i exigeix el cessament immediat del responsable directe de l'operatiu de l'1-O, Diego Pérez de los Cobos

Andrés Rojo i Miguel Cerezo, de Ciutadans, en una imatge d'arxiu del Ple de Manresa
Andrés Rojo i Miguel Cerezo, de Ciutadans, en una imatge d'arxiu del Ple de Manresa | Pere Fontanals
19 d'octubre del 2017
Actualitzat el 20 d'octubre a les 12:58h
"Entre l'últim ple i aquest han canviat les circumstàncies de la situació actual a Catalunya i a la resta de l'Estat". Així responia el president del grup municipal de Ciutadans, Andrés Rojo, a l'envit del de la CUP, Jordi Masdeu, que criticava el seu canvi d'actitut respecte del plenari de l'Ajuntament de Manresa de setembre, "on hi tenia apuntador", en referència al dimissionari Antonio Espinosa, actualment diputat en el Parlament, i que llavors era en el ple. Amb un to greu, Rojo ha explicat que "em sento trist de veure l'alcalde del meu poble -ell és de Callús- per terra", en referència a que l'1-O els cossos de l'estat van fer caure Joan Badia quan intentava parlar amb ells.

També el president del grup municipal del PSC, Felip González, ha semblat no sentir-se còmode davant de la situació que viu el país. Gonzàlez ha condemnat sense paliatuis l'actuació dels cossos estatals l'1 d'octubre i empresonament de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. Malgrat això, ha hagut de demanar-li a la cupaire Gemma Tomàs si anava per la seva formació algun dels molts "feixistes" que havia pronunciat en el seu parlament anterior. Tomàs ha fet que "no" amb el cap.

Tot i que des d'ERC i la CUP han recordat a González la campanya que està portant a terme Pedro Sánchez per Europa, González s'ha ofès amb l'equiparació que els independentistes han fet del PSOE respecte del PP i Cs. "És com si els digués que el PDeCAT i ERC i la CUP son el mateix perquè ara, accidentalment, prioritzin algun punt per anar tots a una", ha etzibat. Finalment, visiblement molest, González ha posat de manifest que assenyalant "feixistes" al final qualsevol podria arribar a ser assenyalat. "Amb aquest discurs mai no podran eixamplar la base independentista que tan diuen voler que sigui hegemònica", ha clos.

Duresa de la CUP

Abans, la cuipaire Gemma Tomàs, havia estat molt vehement assenyalant com a feixistes el PP i Ciutadans, i com a "crossa" del feixisme, el PSOE. "Vàrem haver d'aguantar la burla dels feixistes dient que no votaríem, i hem votat", ha afirmat. "Portem molt temps aguantant burles dels feixistes". Per això, ha seguit Tomàs, "ara cal aplicar el resultat de les urnes". "Hem ofert diàleg i l'Estat no ha volgut dialogar", i en contra del "discurs oficial", Tomàs ha repassat una "llarga llista" de pressos polítics de l'Estat, "fins i tot algunes manresanes".

Finalment, el ple ha aprovat la moció amb els vots favorables d'ERC, CDC, CUP i DM, l'abstenció de PSC i els vots en contra de Ciutadans. La moció inclou demanar la dimissió i declarar persones non grates Mariano Rajoy, Juan Ignacio Zoido, Enric Millo i Emilio Ablanedo, i exigir el cessament immediat del responsable directe de l'operatiu, Diego Pérez de los Cobos

La moció

"Manresa condemna de manera alta i clara la violència generada per l'estat espanyol, emparat pel seu govern, contra veïns i veïnes dels nostres pobles i ciutats durant el referèndum de l'1 d'octubre". I "exigeix la llibertat immediata dels presidents de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, i d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart". Són dos dels acords de la proposició dels grups municipals d'ERC, CDC, la CUP i DM, que ha estat aprovada aquest vespre al Ple Municipal de l'Ajuntament de Manresa amb 20 vots favorables (CDC, ERC, CUP, DM i regidor Miquel Davins), 2 en contra (C's) i 3 abstencions (PSC).

El text de la proposició també demana la dimissió i cessament dels màxims responsables polítics de l'operatiu desplegat pels cossos policies de l'estat, Mariano Rajoy, Juan Ignacio Zoido, Enric Millo i Emilio Ablanedo, i el cessament immediat del responsable directe de l'operatiu, Diego Pérez de los Cobos, i declarar-los a tots ells persones non grates al municipi.

Igualment, a la proposició es condemnen les paraules del rei Felip VI, pronunciades el dimarts 2 d'octubre després d'una jornada d'aturada i mobilització general, en què no condemnava la repressió estatal ni mostrava la seva solidaritat amb els que la van patir. És per això que l'Ajuntament no participarà de cap acte que hi hagi la seva presència ni el convidarà a cap acte organitzat pel consistori.

Igualment, la proposició declara "la vulneració de les llibertats de les persones, recollides i protegides en tots els tractats internacionals". Igualment, mostra "la solidaritat de l'Ajuntament amb els municipis afectats pels danys provocats per la violència policial i amb les persones ferides com a resultat de la brutalitat en l'actuació desproporcionada dels cossos de seguretat de l'estat". ambé exigeix al ministeri d'Interior el rescabalament pels danys materials causats pels cossos de seguretat de l'estat "en la seva actuació desmesurada a Catalunya"; reconeix l'actitud i compromís de la resistència popular no violenta de les més de 2 milions de persones que l'1 d'octubre van defensar els col·legis electorals; i exigeix la retirada de tots els efectius policies de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil enviats "per impedir l'exercici democràtic de votar en un referèndum, reprimint amb violència les llibertats i drets fonamentals de la ciutadania, i que segueixen al nostre país.