El Documental del Mes projecta dijous a Manresa «La Promesa»

Fotograma del film «La Promesa»
Fotograma del film «La Promesa» | Promocional
Redacció
17 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 17:38h
Dins del marc del cicle El Documental del Mes, coordinat per MEES i CineClub, es podrà veure aquest dijous, 19 d'octubre, a les 8 del vespre a l'espai Plana de l'Om de Manresa, La Promesa de Karin Steinberger i Marcus Vetter, una història que et transporta al espectador a les interioritats d'un cas brutal d'assassinat amb tots els ingredients del millor thriller judicial de ficció. Una història d'amor, una tragèdia, un misteriós assassinat, un judici ple de llacunes. Un documental en forma de thriller amb veu en off de Daniel Brühl sobre el despietat sistema judicial americà i sobre les conseqüències irreversibles d'un amor adolescent desenfrenat.

Elizabeth Haysom, era una jove intel·ligent i atractiva de classe alta, amb un passat fosc de fugides, abusos i addiccions. Ell, en Jens Soering, un jove innocent, superdotat, pàl·lid i amb ulleres gruixudes, fill d'un diplomàtic alemany que vivia als EUA. El 1984 es van conèixer a la Universitat de Virgínia i es van enamorar bojament. Ella era la noia dels seus somnis i l'havia escollit a ell.

El 30 de març del 1985, els pares de l'Elizabeth van aparèixer brutalment assassinats a casa seva. Quan la investigació es va concentrar en la jove parella, l'Elizabeth i en Jens van decidir fugir del país. Un any més tard eren arrestats a Londres. Bojament enamorat i segur de que el càrrec del seu pare li proporcionaria immunitat diplomàtica, Jens Soering confessava en aquell moment haver estat l'autor dels brutals crims.

En Jens tenia llavors 19 anys. Ara en té 50. Ha passat més de la meitat de la seva vida a la presó. L'última vegada que va veure l'Elisabeth va ser a la sala del jutjat, davant les càmeres que retransmetien en directe el judici més mediàtic de la dècada. Era el 1990 i Jens Soering havia canviat la seva versió inicial: es declarava innocent i afirmava haver fet una falsa confessió per salvar l'Elizabeth de la cadira elèctrica. Ja era massa tard.

Marcus Vetter i Karin Stenberg, els directors del documental, recuperen els centenars d'hores de gravació d'aquell judici i entren al Brunswick Correctional Center de Virgínia a entrevistar el Jens d'avui, un home prim, fred i inquietant, que segueix insistint en la seva innocència. El motiu: el 2009 van aparèixer noves proves i testimonis que afegien elements insospitats a l'escena del crim, mai aflorats al judici del 1990. 

Combinant imatges d'arxiu i entrevistes a totes les parts implicades en el cas (excepte Elizabeth Haysom, que va refusar la sol·licitud d'entrevista dels directors), La promesa transporta al espectador a les interioritats d'un cas brutal d'assassinat amb tots els ingredients del millor thriller judicial de ficció. sistema judicial americà i sobre les conseqüències irreversibles d'un amor adolescent desenfrenat.