Santpedor reparteix 10.500 cubells i 75.000 bosses per al porta a porta

Fa gairebé 13 anys que Santpedor va implementar aquest sistema de recollida selectiva amb molt bons resultats i ara fa un pas més enllà amb una campanya per millorar el servei

Lliurament de cubells i posses d'escombraries a Santpedor
Lliurament de cubells i posses d'escombraries a Santpedor | AjStp
Redacció
12 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 16:11h
Santpedor ha posat en marxa la campanya Millorem el porta a porta, una iniciativa que canviarà tots els cubells que estan fent servint els veïns del poble per uns de nous que incorporen un sistema de lectura i a la vegada són més nets en la separació de la fracció orgànica a casa. A més, aquesta campanya serveix com a recordatori de com cal reciclar en un afany de millora d'un servei que es va implementar a Santpedor fa gairebé 13 anys, convertint-se en un dels pobles pioners en la recollida porta a porta a Catalunya.

L'alcalde de Santpedor, Xavier Codina, assegura que el sistema porta a porta que vam implementar al desembre del 2012 "ens ha ajudat a tenir els carrers més nets i sense contenidors, de manera que hem aconseguit reduir pudors i millorar també la sostenibilitat". Els bons resultats ara fan que el sistema s'implementi a altres municipis de la comarca. El regidor de Medi Ambient, Josep Illa, afegeix que passat aquest temps és el moment de recordar "què podem fer millor i incorporar noves tecnologies al servei de recollida. Per això hem engegat aquest projecte de millora".

S'estan repartint des de l'edifici municipal de La Nau de Cal LLovet un total de 10.500 cubells. En concret se'n distribueixen entre els veïns 3.500 nous cubells de color marró per a treure la recollida orgànica a la porta de casa i 3.500 cubells de color gris per a treure la fracció resta. Aquests cubells incorporen un codi de barres que en permet la seva lectura. A més, els veïns reben de mans d'educadors mediambientals un tercer cubell de dimensions més reduïdes i reixat, el que se'n diuen cubells airejats. També són de color marró perquè serveixen per a separar l'orgànica a casa. El fet que siguin reixats permet que les bosses compostables idònies per a la separació de l'orgànica s'airegin i s'eviten males olors. Aquesta és precisament una de les novetats més destacades, promoure l'ús de bosses compostables que garanteixin que quan es treu l'orgànica es pugui aprofitar tot. Fins ara les bosses de plàstic normals que es feien servir per a treure l'orgànica dificultaven el reciclatge perquè ja hi havia un component que calia separar. "Ara, amb les bosses compostables fem un pas més enllà" diu Illa, i per això l'Ajuntament ho promou repartint un total de 75.000 bosses compostables que els veïns recullen amb els cubells.

3.500 calendaris, díptics i magnètics per a la nevera en la campanya de sensibilització

La campanya es completa amb material que recorda com cal reciclar: amb un díptic informatiu, cartells per tot el poble, un calendari amb consells per penjar a la paret i també un magnètic que recorda què cal treure cada dia. A més s'incideix en dos serveis més que hi ha a disposició dels veïns: la deixalleria on cal portar residus voluminosos i també residus tòxics, perillosos i altres d'especials i la recollida de mobles i trastos vells. Són serveis que ja existien però que se'n torna a recordar la seva utilitat.

La campanya per recollir cubells, bosses i material informatiu es du a terme des de fa deu dies. Els horaris són de dilluns a divendres de 10 a 14 i de 16:30 a 20:30h. 
Arxivat a