El sobiranisme manresà confia en l'estratègia de Puigdemont

Toni Bozzo, de l'ANC, confessa que al principi es va sentir "decebut", però tant ell com el president d'Òmnium, Jordi Corrons, i l'alcalde Valentí Junyent, veuen la proposta del President com una oportunitat per mostrar al món la voluntat de diàleg

Carles Puigdemont signa la declaració de la independència
Carles Puigdemont signa la declaració de la independència | Adrià Costa
11 d'octubre del 2017
Actualitzat el 13 d'octubre a les 16:53h
La declaració d'independència del President de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la seva immediata suspensió per buscar camins a la mediació amb l'Estat Espanyol ha estat llegida en clau internacional a casa nostra. Si bé el president local de l'ANC, Toni Bozzo, admet que al principi es va sentir "decebut", tant ell com el president d'Òmnium, Jordi Corrons, i l'alcalde Valentí Junyent, veuen la proposta del President com una oportunitat per dialogar.

L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, considera que "el President no es va desviar del camí traçat", sinó que va "donar un marge per a la mediació i el diàleg", sense que això representi "fer cap pas enrere". Junyent, en nom del govern municipal, creu que el discurs anava "adreçat al món", i que va ser "molt pedagògic i inclusiu", deixant una clara "voluntat inequívoca" de fer el procés "des del diàleg, la convivència i el civisme".

Per al president comarcal d'Òmnium, Jordi Corrons, el discurs de Puigdemont "és un moviment estratègic", ja que "si hem rebut pressions perquè dialoguem", cal que "ens constituïm com a actor amb igualtat de condicions que l'Estat espanyol". Per això Corrons considera que "qui té la pilota sobre la teulada és l'Estat espanyol perquè es bellugui i digui: ens asseiem". Si no ho fa, "el responsable que les coses no vagin com tothom voldria, serà l'Estat espanyol, no nosaltres". El responsable d'Òmnium adverteix que amb aquest moviment "no hi hem perdut res", com a màxim "un període de temps d'espera perquè el govern espanyol s'assegui a la taula a negociar". "I si no ho fa -avisa- haurem de tirar endavant, però amb una càrrega de legitimitat molt més gran". 

Per a Bozzo, el discurs del President obeeix a "una estratègia molt ben definida, fruit de la pressió, crec, per part de la Unió Europea i d'altres associacions internacionals que volen mediar". El responsable de l'ANC també creu que "ara la pilota la té el govern de l'Estat" i pronostica que la seva resposta serà "la d'aplicar l'article 155", com així ha fet.