Alcaldessa i regidors del PSC a Castellbell voten per negociar «la creació de l'estat català»

El Ple municipal vota en quatre parts una moció de condemna a l'actuació policial durant la jornada del referèndum

06 d'octubre del 2017
Actualitzat el 07 d'octubre a les 12:16h
Imatge d'arxiu d'un ple de Castellbell i el Vilar
Imatge d'arxiu d'un ple de Castellbell i el Vilar | Pere Sánchez
Nou dels deu regidors del Ple de l'Ajuntament de Castellbell i el Vilar van votar favorablement dilluns un acord que demana al Govern de Catalunya que iniciï "a la major brevetat les negociacions amb l'estat espanyol amb la supervisió internacional per a la desconnexió i la creació de l'estat català". A l'esmena presentada in voice per ERC sobre la moció que s'havia de debatre hi van votar favorablement els republicans, el PDeCAT i cinc dels sis regidors del PSC, inclosa l'alcaldessa del municipi, Montserrat Badia. L'únic regidor que hi va votar en contra va ser el socialista Luís Martínez.

Arran de la violenta actuació de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional durant la jornada del referèndum de diumenge passat, l'alcaldessa Montserrat Badia va convocar un Ple extraordinari i urgent per a dilluns amb una moció de condemna a aquests fets.

Entremig, però, els grups de l'oposició municipal van adreçar esmenes al text fins que, finalment, es va decidir votar els acords originals, un a un, de manera que la moció va acabar requerint quatre votacions.

La primera votació instava les forces polítiques amb representació al Congrés espanyol a presentar una moció de censura contra Mariano Rajoy. La segona, condemnava explíticament l'actuació policial.

Quan es va anar per aprovar la tercera part que instava a obrir portes al diàleg entre els dos governs, ERC va presentar una esmena in voice que deixava l'acord amb el text següent: 
"Demanar al Govern de Catalunya que iniciï a la major brevetat les negociacions amb l'estat espanyol amb la supervisió internacional per a la desconnexió i la creació de l'estat català, basat en els principis de la democràcia i l'estat de dret". Després que els regidors socialistes ho consultessin entre ells, a la votació, cinc de sis, inclosa l'alcaldessa, Montserrat Badia, hi van votar a favor.

Finalment, però, l'últim apatat complementava el punt anterior instant a una modificació de la Constitució per fer possible un referèndum vinculant o una reforma federal de l'Estat. Aquest va ser votat favorablement pels regidors del PSC, i en contra pels del PDeCAT i els d'ERC.