Sant Joan marxa pacíficament en defensa de les llibertats del poble de Catalunya

Milers de persones vingudes d'arreu del territori es van concentrar en aquest poble del Bages, que durant el dia del referèndum va patir els atacs violents de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional

Redacció
04 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 14:53h
Milers de persones van marxar a Sant Joan en defensa de les llibertats de Catalunya
Milers de persones van marxar a Sant Joan en defensa de les llibertats de Catalunya | AjSJV
Sant Joan de Vilatorrada va viure dimarts 3 d'octubre una nova jornada històrica i per al record. Veïns i veïnes, persones vingudes d'arreu de la Catalunya central i alcaldes i regidors de municipis propers es van congregar a la vila per defensar unànimement els drets civils i les llibertats de tots els catalans i catalanes i per rebutjar de forma enèrgica l'actuació de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional i la vulneració dels drets fonamentals, en el marc de tot el que va passar durant la celebració del referèndum d'autodeterminació.

Milers de ciutadans van participar d'una marxa massiva i silenciosa -només interrompuda pels aplaudiments espontanis- que va recórrer els carrers de Sant Joan de Vilatorrada per dirigir-se a l'Escola Joncadella i l'Institut Quercus, els dos centres educatius i col·legis electorals del municipi que el dia 1 van ser víctimes de la violència i els atacs indiscriminats dels cossos de seguretat de l'Estat espanyol.

La concentració, duta a terme en el marc de l'aturada general de país convocada per la Taula per la Democràcia, va estar presidida en tot moment per un clima de respecte, tolerància i pacifisme i va cloure a l'Institut Quercus amb les intervencions de l'alcalde de Sant Joan de Vilatorrada, Gil Ariso, i de la regidora d'Ensenyament de l'Ajuntament, Mar Osete.

Osete, va fer lectura d'un comunicat conjunt elaborat per les escoles Ametllers, Collbaix i Joncadella; l'Institut Quercus; la SINS Cardener; el CFA Carme Karr; el Centre Municipal de Formació de Persones Adultes; l'Escola Municipal de Música; i les escoles bressol El Xiulet i Els Barrufets. El text recollia la voluntat dels centres educatius del municipi de "seguir treballant per resoldre els conflictes sense violència i amb diàleg" i el "rebuig rotund" als fets succeïts l'1 d'octubre. 

Mentrestant, Gil Ariso va agrair públicament la implicació dels veïns i veïnes, entitats i voluntaris, expressant que van ser una "peça vital i imprescindible per, amb el seu comportament i les seves accions, fer front a les coercions, amenaces i atacs directes de la Guàrdia Civil i aconseguir donar veu i vot a tothom, independentment de les ideologies i credos individuals; en una jornada per al record plena d'altruisme, respecte, tolerància i germanor per part de tots els santjoanencs".

En aquest sentit, el batlle va refermar que "la violència desmesurada i injustificable que vàrem patir a les nostres pròpies carns durant el diumenge, tant els santjoanencs com el cos de Mossos d'Esquadra, és una xacra i un comportament inadmissible en qualsevol societat que pretén ser democràtica". Unes actuacions, va dir, "que desemmascaren i deixen en evidència, als ulls d'Europa i del món sencer, a aquells qui pretenen oprimir i coartar amb porres i armes i nul discurs polític el legítim dret dels pobles a decidir lliurament el seu futur".

Ariso, finalment, va posar en valor l'actitud pacífica, democràtica i plural exhibida en tot moment pels veïns i veïnes de la vila, a qui els va animar a seguir encarant amb serenor i normalitat els propers esdeveniments.