L'alcalde de Manresa es nega a declarar pel seu suport a l'1-O i rep l'escalf de centenars de veïns

Els ciutadans han fet una primera concentració de suport al batlle davant del jutjat i després s'han desplaçat fins a la Plaça Major, on s'ha llegit un manifest

Mar Martí
02 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 21:01h
VÍDEO L'alcalde de Manresa és rebut per centenars de veïns després de no declarar als jutjats
VÍDEO L'alcalde de Manresa és rebut per centenars de veïns després de no declarar als jutjats | Pius X. Cisa

Vídeo: Pius X. Cisa

L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent (PDeCAT), s'ha negat a declarar aquest dilluns davant de la fiscalia d'àrea de la capital del Bages per haver donat suport al referèndum de l'1-O amb la signatura del decret de convocatòria. Junyent ha entrat als jutjats de la ciutat poc abans de les dotze del migdia i ha seguit la mateixa estratègia que la majoria de batlles que ja han estat citats. Unes 300 persones s'havien concentrat a les portes de l'edifici judicial per transmetre el seu suport a l'alcalde que s'ha mostrat visiblement emocionat. Un cop Junyent ha sortit del jutjat, totes les persones concentrades s'han desplaçat fins a la Plaça Major, on hi havia convocada una concentració de rebuig a la violència que es va viure aquest diumenge a diferents indrets del país. La plaça s'ha omplert amb més de 500 persones, entre les quals hi havia membres dels Agents Rurals, del SEM i del cos de Bombers amb uniforme.

Al voltant de tres quarts de dotze del migdia l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha arribat caminant als jutjats de la ciutat acompanyat per regidors de l'equip de govern (PDeCAT i ERC) i ha estat rebut amb forts aplaudiments per part de les més de 300 persones que s'han concentrat a les portes de l'edifici judicial. Junyent ha entrat amb pas ràpid al jutjat entremig d'un passadís que han fet els ciutadans mentre aplaudien el seu alcalde. Els veïns també han fet proclames d''Hem votat' o 'No tenim por'.

El batlle ha sortit al cap de pocs minuts de l'edifici i, en declaracions als mitjans de comunicació, ha explicat que s'ha acollit al seu dret a no declarar. L'alcalde sí que ha signat l'acta de compareixença. Junyent ha relatat que el fiscal li ha comunicat que ara hi ha un període de sis mesos per decidir si la causa continua la via judicial o bé s'arxiva.

Visiblement emocionat, l'alcalde de Manresa ha agraït el suport que ha rebut de centenars de veïns de la població ha afirmat que està "molt orgullós de la ciutat" i ha dit que la gent "ha estat a l'alçada" del moment. En aquest sentit i en referència als fets succeïts aquest diumenge en el marc del referèndum, Junyent ha manifestat que "això té difícil solució si no ens en anem aviat".

Les persones concentrades davant del jutjat, un cop ha sortit l'alcalde, s'han desplaçat fins a la Plaça Major on hi havia convocada a dos quarts d'una del migdia una concentració de rebuig a la violència que es va viure aquest diumenge a diferents punts de Catalunya. Més de 500 persones s'han aplegat davant de l'Ajuntament de la capital del Bages i l'alcalde ha llegit el manifest que ha redactat l'AMI i l'ACM. Els concentrats han repetit els crits d''Hem votat', 'Independència' i 'No tenim por'. També han estat fortament aplaudits els agents dels cossos d'emergències que han acudit a la concentració com els Bombers, el SEM i els Agents Rurals. 
 

La Plaça Major de Manresa ha registrat un ple total per refermar-se amb el referèndum. Foto: Pere Fontanals


Una delegació de càrrecs electes del municipi de Renteria (Guipúscoa, País Basc), encapçalada pel seu alcalde, Julen Mendoza, també han volgut acompanyar el batlle de Manresa tant al jutjat com a la concentració que s'ha fet a la Plaça Major. Mendoza ha explicat que més de cent electes del País Basc que van ser convidats per l'AMI es van repartir per diferents ciutats per seguir el referèndum i diu que van viure la jornada "amb molta intensitat i emoció". El batlle de Renteria considera que "el poble català ja ha guanyat la batalla de la legitimitat" i creu que Catalunya "ha desemmascarat la imatge del govern espanyol".

L'acte ha finalitzat amb el Cant dels Segadors, moment en què s'ha desplegat una gran estelada des d'un balcó de la plaça.