Ada Parellada: «La taula és l'altar on comencen les grans coses»

La cuinera va repassar, amb la periodista Neus Artigas, els seus orígens famíliars al voltant dels fogons en el marc del Pessics de Vida

Ada Parellada va ser dimecres al Pessics de Vida
Ada Parellada va ser dimecres al Pessics de Vida | Xavier Serrano
Redacció
28 de setembre del 2017
Actualitzat a les 16:23h
L'Ada Parellada és filla d'una família de fondistes de Granollers amb més de dos-cents anys d'ofici. Als nascuts entre fogons els hi poden passar dues coses, explica, "o que t'administrin el virus contra cuina o que t'inoculin el virus", com va ser el seu el seu cas. Un virus -diu- que no només afecta la cuina estrictament sinó la música de la coberteria, el moviment de plats, el dringar de les copes...

Parellada va participar dimecres al vespre, a Manresa, en el cicle Pessics de Vida, organitzat per la Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes i el Centre Cultural el Casino. La cuinera era la petita de vuit germans i va començar a estudiar Dret fins que va veure clar que la seva vocació era continuar la tradició familiar. Gràcies al suport econòmic del seu marit, el 1993 va obrir, a Barcelona, el restaurant Semproniana plena "d'ingenuïtat, il·lusió, inconsciència i inexperiència". Assegura que el fracàs s'albirava, però que la va salvar l'esforç i la tenacitat.

Durant l'entrevista, va parlar de la cuina, de la diversió, de l'escriptura -al febrer publicarà nou llibre-, de les dificultats de fer quadrar els balanços, de la importància dels productes locals, del seu compromís en la lluita contra el malbaratament alimentari, del fricandó -el seu plat preferit-, de la seva creuada personal per recuperar els xurros i, entre d'altres temes, dels tallers i xerrades que ofereix. Va assegurar que "la taula és l'altar és on comencen les grans coses" i va fer una recomanació a les famílies: que procurin sopar plegats, reunir-se al voltant d'una taula parada i conversar.