Investiguen una important mortaldat de bagres benjamines a la riera de Guardiola

Els Agents Rurals treballen amb la hipòtesi d'un possible abocament a clavegueram entre el divendres 15 de setembre i el dissabte 16, coincidint amb un episodi de pluges

Escuma visible en un gorg de la riera de Guardiola, darrere del polígon de Salelles
Escuma visible en un gorg de la riera de Guardiola, darrere del polígon de Salelles | Agents Rurals
27 de setembre del 2017
Actualitzat a les 15:25h
Els Agents Rurals i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) investiguen ina important mortaldat de peixos, principalment benjamins, en un tram de la riera de Guardiola al seu pas pel polígon de Salelles, que va tenir lloc entre el 15 i el 16 de setembre passat. En un tram de la riera de prop de 2 quilòmetres s'hi van detectar una important presència de peixos benjamins morts, majoritàriament bagres, que són autòctones, i també carpes, juntament amb una important quantitat d'escuma de color blanc.

Els Agents Rurals del Bages van rebre l'avís del 112 el dissabte 16 de setembre on s'informava de la presència d'una gran quantitat d'escuma, de color blanc i que podria haver algun peix mort. Els agents rurals van realitzar la corresponent inspecció a la zona i es va detectar que l'esmentada zona amb escuma i la mortaldat de peixos es produïa aigües avall a partir de més de 120 metres de la depuradora de Sant Salvador de Guardiola. Els fets es van posar en coneixement de l'ACA i es va fer una segona inspecció conjunta el dilluns, a la que també hi va assistir la regidora de Medi Ambient de Sant Salvador de Guardiola, Anna Estaun.
 

Punt en el mapa on s'ha detectat l'episodi de contaminació. Foto: NacióManresa


Els agents treballen amb la hipòtesi d'un possible abocament a clavegueram d'algun producte, encara pendent d'anàlisi, entre el divendres 15 de setembre i el dissabte 16, coincidint amb un episodi de pluges. La depuradora, amb motiu de les pluges, no va poder absorbir tot l'afluent i va sobreeixir directament a la riera. Tot i això, Aigües de Manresa, gestora de la depuradora, apunta a una indústria amb problemes del seu sistema de tractament.

Els Agents Rurals han recollit mostres de l'aigua per tal de poder determinar l'origen de l'abocament, que han estat trameses a l'ACA i a l'Institut de Toxicologia de Catalunya per a la seva anàlisi. La investigació continua oberta a l'espera dels resultats i els fets han estat comunicats a la Fiscalia de Medi Ambient del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per si hi ha indicis d'un possible delicte contra el medi ambient.

L'alcalde de Sant Salvador de Guardiola, Albert Miralda, ha recordat a NacióManresa que "cap empresa del polígon de Salelles no treballa amb agents químics", i que malgrat la preocupació per un possible abocament "des de l'ACA ens han tranquil·litzat assegurant-nos que la riera continua viva i que el fet que la majoria de peixos morts siguin benjamins indica que el grau de contaminació no ha estat fatal". Miralda es mostrava especialment alleugerit que entre els animals morts no s'hagin detectat tortugues, "la rira de Guardiola en aquest tram és rica en tortugues autòctones".