Arkaitz Rodriguez: «Us volem agrair la lliçó de dignitat que doneu a tots els pobles del món»

La CUP celebra el seu acte central de campanya omplint platea i llotja dels Carlins després que no es pogués celebrar a la plaça Major per la pluja | El secretari general de Sortu assegura que "quan s'ha perdut la por, només queda aconseguir la libertat"

El secretari general de Sortu durant l'acte central de la CUP
El secretari general de Sortu durant l'acte central de la CUP | Pere Fontanals
25 de setembre del 2017
Actualitzat el 26 de setembre a les 15:46h
"Quan em van convidar a assistir a diversos actes polítics a Catalunya, vaig témer que l'Estat ho aprofités per criminalitzar l'independentisme català, però quan he vist els caps d'Òmnium i ANC pujats a sobre d'un Patrol de la Guàrdia Civil, i el Major dels Mossos desobeint la Fiscalia de l'Estat, he vist que jo era el menys perillós", ha assegurat el recentment escollit secretari general del partit independentista basc Sortu, Arkaitz Rodriguez, en l'acte central de campanya que ha celebrat aquest dijous la CUP a Manresa.

L'acte, que s'ha hagut de traslladar als Carlins per culpa de la pluja que ha caigut a la plaça Major de Manresa, ha omplert platea i llotja de l'històric teatre. El líder de Sortu s'ha desfet en elogis cap al procés que porten a terme els catalans agraint com a esquerra abertzale, però també en nom del poble bacs "la lliçó de dignitat que doneu no només als pobles de l'Estat, sinó a tots els pobles del món". Rodriguez ha assenyalat els paral·lelismes del moviment català amb el de Gandhi, "aquí l'únic que aplica la violència és l'Estat espanyol", "esteu contribuint a que l'Estat mostri el seu veritable rostre", i ha encoratjat els assistents assegurant que "us ho han pres tot, fins i tot la por" i "quan s'ha perdut la por, només queda aconseguir la libertat".

És per això que ha emplaçat tothom a seguir amb la forma de fer pacífica com fins ara -"què més voldria l'Estat que una resposta violenta per part vostra-, i respondre amb un somriure, "perquè el somriure és una altra forma d'ensenyar les dents".
 

Els Tirallongues han aixecat un pilar de quatre a dalt l'escenari. Foto: Pere Fontanals


Immigració, Parlament i cultura popular

L'acte de campanya ha tingut altres protagonistes. Jo Jet i Maria Ribot i els Ebri Knight han posat el toc musical, les colles castelleres del Bages han aixecat un pilar de quatre des de l'escenari, Manrussia Van del Pal han picat adaptacions de peces populars i modernes, i les feministes han llegit poesia reivindicativa. Abans, al carrer encara humit per la pluja, Fot-li Foc han ofert un espectacle de foc sota mínims de camí de la plaça al teatre.
 

L'activista manresana, Gabriela Arzamendi. Foto: Pere Fontanals


L'activista manresana Gabriela Arzamendi ha reclamat el dret de vot de les persones immigrades. "Cal que els que treballem i assumim les normes de la comunitat, també tinguem dret a pertinença plena", ha demanat, i per això ha instat els assistents a votar: "els que podeu votar, no renuncieu a aquest dret de consciència".
 

El diputat al Parlament per la CUP-CC, Sergi Saladié, durant l'acte als Carlins. Foto: Pere Fontanals


Entremig, el diputat de la CUP-CC, Sergi Saladié, ha repassat la història recent del procés i dels camins que ha hagut d'emprendre la CUP des del Parlament. "Després de les eleccions no podíem declarar la independència, però tampoc no volíem seguir indefinidament amb el processisme", ha afirmat per explicar el referèndum. I s'ha refermat en que "el nou Estat no el decidiran dotze homes fumant puros" ja que "no podem deixar perdre tots els esforços que hi em emprat perquè al final decideixi una elit". És per això que cal votar perquè "si no ens en sortim, el nivell de repressió serà brutal".

Els crits de "Votarem!" i d'"Independència" han estat constants durant la vesprada conduïda per la Mireia Cirera.
 

El públic ha omplert platea i llotja del Teatre Els Carlins de Manresa. Foto: Pere Fontanals