La Fira Mediterrània oferirà una jornada castellera inèdita

El Moixiganguers d’Igualada s'incorporen a l'actuació castellera de Fira Mediterrània i actuaran al costat dels Tirallongues, els Castellers de la Vila de Gràcia i els Castellers de Berga

Redacció
25 de setembre del 2017
Actualitzat a les 14:57h
La Fira Mediterrània de Manresa celebrarà enguany la seva 20a edició del 5 al 8 d'octubre. Durant quatre dies Manresa tornarà a esdevenir epicentre de la cultura popular i les músiques del món. La Fira celebrarà el 20è aniversari llençant quatre missatges que han definit la filosofia d'aquest projecte al llarg dels anys: futur, patrimoni, innovació i Mediterrània. 

Els Moixiganguers d'Igualada participaran a la jornada castellera de la 20a Fira Mediterrània de Manresa, que tindrà lloc dissabte 7 d'octubre, a la Plana de l'Om, a partir de les 17.30 h. Amb aquesta darrera incorporació, l'actuació castellera de la Fira comptarà amb la participació de quatre colles: la colla castellera d'Igualada, els Tirallongues de Manresa, els Castellers de la Vila de Gràcia i els Castellers de Berga. És la primera vegada que totes aquestes colles, la majoria provinents de la zona d'influència de la Catalunya Central, actuaran a la mateixa plaça.

Els Moixiganguers d'Igualada van ser fundats l'any 1995 i des de llavors fins ara més de 600 persones han vestit la camisa morada que els caracteritza. La millor actuació que han fet fins al moment és la tripleta de vuit, amb la torre, el tres i el quatre de vuit. Les actuacions més destacades en el seu calendari anual són la Diada d'aniversari de la colla, a l'abril; la de la Festa Major d'Igualada, a l'agost; el Concurs de Castells de Tarragona, que se celebra cada dos any a l'octubre; i la Diada de la colla, també a l'octubre.

Les colles que comparteixen actuació amb els igualadins a Manresa són la dels amfitrions, la Colla castellera dels Tirallongues de Manresa, fundada fa 24 anys i amb un nivell casteller creixent, sobretot després d'haver descarregat en dues ocasions durant el mes d'agost el quatre de vuit; els Castellers de la Vila de Gràcia, una de les tres colles grans de Barcelona, amb castells de gamma de vuit, i que enguany celebra el vintè aniversari, i els Castellers de Berga, també amb el quatre de vuit com a màxim castell fins el moment.

20 anys de Fira Mediterrània

La Fira Mediterrània de Manresa va néixer fa vint anys en un context de certa reserva envers la cultura popular generada pel poc convenciment que aquest tipus de manifestació pogués posar-se al dia en quant a creativitat, contemporaneïtat i modernitat. Vint anys després, la Fira Mediterrània s'ha convertit en la capital de la cultura popular contribuint a la millora i creixement qualitatiu d'aquesta. Durant aquest temps la Fira ha esdevingut capdavantera a l'hora de generar projectes d'avantguarda amb segells de proximitat, participació, integració i de propostes de molta amplitud social. La Fira ha sabut generar activitat tradicional amb una visió i una perspectiva totalment contemporània. Al mateix temps, ha esdevingut una finestra de difusió que ha sabut mostrar la nostra cultura al món.