El públic del Ple estripa cartes de Rajoy davant una proposta de C's

Els espanyolistes s'han quedat sols en la defensa d'una moció contra el referèndum en la que els regidors dels partits sobiranistes han desplegat pancartes de l'ANC

21 de setembre del 2017
Actualitzat el 22 de setembre a les 12:34h
El públic estripant les instruccions del govern de Rajoy als alcaldes
El públic estripant les instruccions del govern de Rajoy als alcaldes | Pere Fontanals
Una trentena de persones del públic i els regidors de la CUP han estripat fotocòpies amb la carta que el govern espanyol va enviar als alcaldes instant-los a acatar la sentència del Tribunal Constitucional contra el referèndum durant el Ple de Manresa d'aquest dijous. L'estripada simbòlica ha tingut lloc durant la defensa, per part del president del grup municipal de Ciutadans d'una moció contra l'1 d'octubre disfressada en la "protecció dels funcionaris i treballadors municipals".

Però aquest no ha estat l'únic gest visual de la vesprada, ja que quan Rojo ha finalitzat la seva intervenció, els regidors del PDeCAT, ERC, la CUP i DM s'han aixecat de la cadira i han mostrat durant uns segons els domassos d'Òmnium de rostres amb la boca tapada i, els de la CUP, rètols amb la llegenda "Sense Por". Ningú d'aquestes formacions no l'ha rebatut.

Només el president del grup municipal del PSC, Felip González, s'ha dirigit a Rojo per explicar-li perquè li votaria en contra la proposició. "Compliment de la legalitat", "acatament de la suspensió del Tribunal Constitucional, "senyor Rojo, per aprovar això no fa falta cap moció, ja que se sobreentén", li ha explicat. "Tots ells van jurar o prometre lleialtat a la Constitució".
 

Els regidors sobiranistes amb pancartes de l'ANC després de la intervenció de Rojo. Foto: Pere Fontanals


La moció només ha comptat amb els vots de Ciutadans, que tenien l'exregidor i actualment diputat de la formació, Antonio Espinosa, entre el públic. La resta hi ha votat en contra.

Una prèvia en els donar compte de decrets

Fora de la part més gestual, la picabaralla dialèctica s'havia produït minuts abans en el debat del decret d'alcaldia de suport al referèndum i del recurs que sobre el decret que havia presentat Ciutadans.

Rojo, després d'una explicació basada en tòpics, ha advertit l'alcalde que hauria d'estar-li agraït "ja que amb aquest recurs li estic evitant conseqüències jurídiques contra vostè". "Li estic donant un flotador", ha afegit. Per la seva part, el president del PSC, Felip González, s'ha centrat a indicar que el decret que havia signat Junyent "en realitat no és un decret, ja que ni està signat ni està entrat en el registre de decrets". "Així que, senyor Rojo, no pateixi ja que el decret d'alcaldia no té conseqüències jurídiques".

Aquesta intervenció de Felip González ha molestat les formacions sobiranistes. Si més no la CUP i ERC li han mostrat el seu disgust al veure que el socialista no havia dedicat ni una paraula "al què va passar dimecres a Catalunya". "Digui’m innocent, però creia que els fets d'aquests darrers dies haurien merescut algun comentari per part seva, més enllà de voler desmerèixer el decret signat per l'alcalde, com ha fet avui", li ha etzibat el cupaire Jordi Masdeu. "El PSC-PSOE és tan responsable del que està passant com el PP" li ha comentat el republicà Marc Aloy. "O és al costat del govern de Catalunya en la defensa dels seus compromisos, o és al costat de les clavegueres de l'Estat", ha finalitzat.

La portaveu del PDeCAT, Àuria Caus, ha refermat el compromís dels independentistes en "mantenir-nos ferms en la democràcia", perquè "no és delinqüència, sinó democràcia", el que s'està fent.

En la intervenció final, l'alcalde Valentí Junyent, ha llegit una declaració sobre el decret que va signar. "El decret es va signar amb la voluntat de no perjudicarb els funcionaris i els treballadors municipals", "el decret és un document polític sense cap efecte jurídic".

Al ser un donar compte, aquest punt no requeria votació.