L'Escolania de Sant Miquel de Cardona festeja el seu 325è aniversari

La històrica Escolania organitzarà diversos actes durant la tardor

L'Escolania de Sant Miquel de Cardona, en una imatge de 2015
L'Escolania de Sant Miquel de Cardona, en una imatge de 2015 | Toni Lara
Redacció
21 de setembre del 2017
Actualitzat a les 17:37h
El programa de la Festa Major de Cardona d'enguany es feia ressò de l'aniversari centenari d'una de les formacions amb més tradició de la històrica vila: l'Escolania de Sant Miquel. Un cor de veus blanques que, amb els seus alts i baixos, s'ha mantingut viu fins a dia d'avui, esdevenint una de les entitats amb més antiguitat, no sols de Cardona, sinó d'arreu del Principat. En ella s'hi han succeït desenes de generacions d'infants cardonins que, amb la puresa dels seus cants, han solemnitzat els oficis de la parròquia i han amenitzat les principals festivitats del municipi. Una llarga tradició que, a més d'engruixir un important arxiu i un variat repertori, ha contribuït decisivament a enriquir l'imaginari col·lectiu cardoní. 

És per tot això que, aprofitant que enguany es compleixen els 325 anys del primera fundació documentada d'aquesta entitat, els seus responsables i diferents col·lectius del poble han volgut festejar aquest aniversari amb diferents activitats i actes, als quals s'ha convidat a tothom a participar-hi, i molt especialment, a tots aquells que en la seva infantesa o jovenesa van donar veu a la històrica escolania. Des del Cinema Amateur Cardoní s’està elaborant un reportatge documental sobre la formació, per la qual cosa s'està recavant tot tipus d'informació material, gràfica i documental, així com recollint el testimoniatge d'antics escolans. Al seu torn, s'han organitzat diferents actes, com ara la celebració d'un concert a l'església del Convent de les Caputxines de Manresa, conjuntament amb el Cor Infantil de les Escodines, així com també un Ofici Solemne en motiu de la Festivitat de Sant Miquel al temple parroquial de Cardona.

Actes de commemoració dels 325 anys

- Concert: Escolania de Sant Miquel i Coral Infantil Escodines. Església de les Caputxines de Manresa, dissabte 30 de setembre, a les 19.00h. Entrada lliure.

- Ofici Solemne: en honor a Sant Miquel, patró de la Parròquia de Cardona, cantat per l'Escolania de Sant Miquel. Diumenge 1 d'octubre, església de Sant Miquel de Cardona, a les 12.00h. 

- Projecció audiovisual : Recull d'imatges i actuacions de la darrera Escolania de St. Miquel sota la direcció d'Ovidi Cobacho Closa (2013-2017). Diumenge 1 d'octubre, Cripta dels Sants Màrtirs de Cardona, a les 13:00h. 

A més d'aquests actes imminents, estan previstes d'altres activitats abans d'acabar l'any, com la presentació del documental audiovisual a càrrec del director novell Albert Farré i un dinar de germanor d'antics escolans cantaires. Aquests actes de celebració significaran també el relleu d'Ovidi Cobacho al capdavant de la direcció musical d'aquesta formació, després de que entomés aquesta responsabilitat ara fa 5 anys en motiu de la defunció del darrer mestre de Capella cardoní, Mn. Josep M. Casafont. Des de la mateixa parròquia i diferents entitats de la vila, conscients de la necessitat d’adaptació i renovació que sempre exigeixen els nous temps, s'està procurant donar un impuls a aquesta entitat amb la creació d'una plataforma que en garanteixi la seva continuïtat. 

Notes històriques de l'Escolania de St. Miquel de Cardona

L'Escolania de Sant Miquel és una de les entitats cardonines que compta amb unes arrels més profundes. L'il·lustre historiador cardoní Mn. Joan Serra Vilaró ja va atribuir la fundació de l'Escolania parroquial de Cardona a l'any 1692 i, més recentment, el Dr. Andreu Galera també recull informació documental que, acredita que anteriorment a l'any 1661 el mestre de capella de la parròquia cardonina ja percebia una gratificació anual per tal d'ensenyar cant als minyons de la vila que feien d'escolans. 

Fos quan fos el seu naixement, l'Escolania de Sant Miquel, amb els seus alts i baixos, s'ha mantingut viva fins a dia d'avui i ha esdevingut una de les entitats amb més tradició i antiguitat, no sols de la vila ducal, sinó d'arreu del Principat. En ella s'hi han succeït desenes de generacions d'infants cardonins que, amb la puresa dels seus cants, han solemnitzat els oficis de la parròquia i han amenitzat les principals festivitats del municipi. Una llarga tradició que, a més d'engruixir un important arxiu i un variat repertori, ha contribuït decisivament a enriquir l'imaginari col·lectiu de la nostra vila. 

A mitjans del passat segle XX, l'arribada de Mn. Josep M. Casafont com a responsable musical de la parròquia cardonina va significar un revulsiu per l'entitat, que arribà a integrar una trentena de petits cantaires amb assaigs diaris i actuacions setmanals. A partir dels anys 70 el cor d'infants, fins ara exclusivament de sexe masculí, va obrir també les portes a la integració de les nenes. A banda dels oficis litúrgics, era habitual també la participació dels petits cantaires parroquials en d'altres actes culturals, com ara els concerts de Santa Cecília i les tradicionals cantades de caramelles. 

El musicòleg d'arrels cardonines Ovidi Cobacho Closa, qui va rebre la seva primera formació musical en aquesta mateixa entitat, va entomar-ne la direcció d'ençà del 2013. En aquesta nova etapa l'Escolania de St. Miquel ha emprés una nova revifada. Si bé ha reduït la seva activitat litúrgica a les festes solemnes més assenyalades, ha multiplicat les seves actuacions en concerts a diferents escenaris dins i fora de la vila. Anualment ha participat cada a la jornada Cardona Canta impulsada per la Coral Cardonina, així com també al Tradicional Concert - Memorial Josep M. Casafont i al Concert d'Any Nou de la Residència Sant Jaume. També, recentment, el petits cantors cardonins han cantat al Gran Teatre del Liceu (2015) i han participat a la XX Trobada de Pueri Cantores catalans celebrada a La Seu d'Urgell (2016). 

L'any 2016 l'Escolania de St. Miquel va estrenar un nou uniforme confeccionat per l'artista manresana Eva Soto i els darrers dos anys ha festejat el final de curs amb una actuació a la Sala de Concerts de l'emblemàtic Firabar de Cardona.
Arxivat a