Meandre titlla d'«aberració injustificada» el nou POUM de Sant Fruitós

L'entitat bagenca ha presentat una sèrie de suggeriments en els quals reclama, principalment, la preservació de l'espai natural i la identitat del paisatge

Meandre critica el nou POUM de Sant Fruitós
Meandre critica el nou POUM de Sant Fruitós | Wikicommons
18 de setembre del 2017
Actualitzat a les 10:56h
Des del juny d'aquest any que l'Ajuntament de Sant Fruitós ha donat a conèixer l'avanç del nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM), tant als ciutadans, als empresaris de la zona, així com també als municipis del voltant.

Aquest avanç serveix perquè tothom que vulgui fer suggeriments o proposar alternatives, tingui l'oportunitat d'expressar-se i de dir-hi la seva. Això és el que ha fet l'entitat bagenca Meandre que, analitzant les alternatives de creixement de sòl industrial que proposa el POUM, ha fet arribar els seus suggeriments al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, així com també a l'Ajuntament de Sant Fruitós.

Es tracta d'uns suggeriments, tal com el mateix col·lectiu explica, que "incideixen principalment en els aspectes que afecten l'espai obert i a l'entorn natural i agrícola", ja que, diuen "la seva preservació esdevé bàsica per a la identitat del paisatge, la salut de la ciutadania i el futur del sector primari del Bages". En aquesta mateixa línia, l'entitat es mostra preocupada perquè una de les propostes del nou pla és quadruplicar el sòl industrial existent. "Amb un 60 % de sòl industrial desocupat al Bages i un 40% de parcel·les i naus buides a Sant Fruitós, considerem aquesta proposta una aberració injustificada", exposen.
 
Segons ha pogut comprovar Meandre, els terrenys on l'avanç del POUM pretén construir i/o ampliar polígons industrials se situen en la llengua de connectivitat entre la conca del Cardener i la conca del Llobregat. "El poc espai obert que queda sense urbanitzar entre les dues conques representa, avui encara, un conjunt d'espais d'alt valor ecològic, biològic i paisatgístic", diuen, tot recordant que el Pla d'ordenació urbana del Pla de Bages posa especial atenció a la preservació dels terrenys agrícoles situats en aquesta plana.

Convençuts que aquest espai natural entre les dues conques representa la "separació de les zones urbanes de Manresa, Santpedor i Sant Fruitós i eviten que es creï una única conurbació", els membres de Meandre lamenten que les tres alternatives proposades per l'avanç del POUM contribueixin a "mantenir (o incrementar el paper disgregador d'aquestes infraestructures i polígons existents".

Prioritat: organitzar el sòl ja urbanitzat

"Donat l'excés de sòl industrial buit i l'absència de previsió de grans implantacions, el que considerem que ara cal és ordenar el territori ja urbanitzat i valorar el decreixement de polígons industrials com el del Grau, executats sense cap tipus de sentit i amb una finalitat purament especulativa", diuen des de l'entitat ecologista.

Havent analitzat les tres alternatives proposades per l'avanç del POUM, Meandre acaba concloent que cap d'elles resol el problema que ells plantegen.

Pel que fa a l'alternativa 0, que proposa mantenir el planejament vigent, els ecologistes expressen que "no és suficient" perquè, al seu entendre "caldria, a banda d'ordenar el que ja està urbanitzat, desclassificar part d'aquest sòl". En aquesta línia suggereixen que les actuacions del POUM dotin el sòl ja existent "de serveis i infraestructures que en facilitin l'ocupació".

En el context de polígons implantats en àrees sensibles com és el cas polígon del Grau proposen "desclassificar part del sòl industrial perquè passi a ser rústic i, així, promoure el reciclatge urbà" amb l'objectiu que la intervenció "sigui un model de corredor verd recuperat", exposen.

En l'alternativa 0, també afegeixen que caldria que es millorés la connectivitat de camins entre els diferents nuclis urbans de Sant Fruitós, i que s'apostés per la interconnexió mitjançant eixos cívics i de transport públic amb Manresa i els municipis i àrees urbanes del voltant.

L'alternativa 1, més realista que la 0

Segons els de Meandre "l'alternativa 1 parteix del mateix concepte erroni que la 0: no desclassifica sòl, encara que es mostra més respectuosa i argumentada".

Un aspecte que l'entitat troba positiu en aquest punt és que incorpora un espai de protecció entorn a la sèquia al nord de l'Agulla. "Aquesta protecció també s'hauria de preveure en el camí del Grau", afegeixen.

L'alternativa 2: "un despropòsit"

"Considerem que l'alternativa 2 és, literalment, un despropòsit", exclamen els de Meandre, tot detallant que el que s'aconseguiria si s'acabés implantant seria "convertir el Pla de Bages en una mosaic de grans polígons a banda i banda de l'eix transversal i a l'est de l'autopista C-16 sense cap tipus de justificació".

Lamentant que aquesta proposta suposaria "ocupar bona part del que queda del Pla de Bages", els ecologistes recorden que a Sant Fruitós hi ha 80 hectàrees de sòl industrial buit. "No entenem quina mena d'ordenament es proposa ocupar el poc espai agrari del Pla de Bages  sense tenir en compte el planejament vigent ni les possibilitats i necessitats de la comarca", reflexionen.

Davant d'aquest escenari el que proposen és que en cas de demanda de sòl industrial, "aquesta sigui encabida en el 60% de sòl buit de tota la comarca amb una visió supraminicipal". Així mateix, suggereixen que les condicions, normatives i controls ambientals en el moment de la demanda d'implantació a sòl industrial "siguin les mateixes a tot el país".

"El model que proposa l'Ajuntament de Sant Fruitós és fals i simplista"

Per acabar, en el seu full de suggeriments, Meandre reclama que l'Ajuntament de Sant Fruitós prengui exemple del "camí que estan fent molts municipis de Catalunya, que desclassifiquen sòl industrial sobrant a l'hora de renovar els seus POUMs".

Titllant de "falsa i simplista" la proposta fruitosenca, l'entitat considera que el nou model ha de reforçar "el potencial i el caràcter de poble dinàmic que té actualment Sant Fruitós". "Entenem que el POUM de Sant Fruitós de constatar les necessitats reals del municipi, tenint en compte les projeccions de població i les possibilitats de desenvolupament econòmic", conclouen.