«Les dones som un puntal de la societat que s'ha de reflectir en la nova república»

L'acte "La República de les dones" d'ERC aplega tres generacions a la plaça de Crist Rei

Acte d'ERC sobre la dona a la nova república catalana que s'ha celebrat a Crist Rei
Acte d'ERC sobre la dona a la nova república catalana que s'ha celebrat a Crist Rei | Pere Fontanals
16 de setembre del 2017
Actualitzat a les 19:22h
Entre les ponents, però també entre el públic assistent, l'acte d'ERC "La República de les dones" ha aplegat aquest dissabte a Crist Rei un bon grapat de gent de "les tres generacions -àvia, mare i filla-", tal i com ha indicat la moderadora Aina Font Torra a l'inici de l'acte, per instar tothom, però especialment les dones, a anar a votar en el referèndum del proper 1 d'octubre.

Alba Baltiérrez, Adriana Delgado i Maria Torras han estat les encarregades de transmetre les polítiques d'igualtat que es preparen i les que es volen amb la vista posada en el nou Estat que s'està bastint. Baltiérrez, que entre moltes altres activitats destaca per haver estat una de les creadores de l'escola cooperativa la Flama en la dècada dels 70, ha mostrat la seva estranyesa amb el fet que, segons les enquestes, "son les dones les que tenen més dubtes a l'hora d'anar a votar l'1-O". "Cal una república on la igualtat s'imposi", ha etzibat, i ha instat tothom a explicar a veïnes, conegudes, mares o amigues "que tenim la possibilitat de fer un país nou". "Les dones som un puntal de la societat", i això "s'ha de reflectir en la nova república".

La diputada Adriana Delgado, per la seva part, ha assenyalat que "l'Estat espanyol no treballa per garantir la igualtat, no hi posa esforç". I ha recordat la situació que va viure la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, o la portaveu de Junts pel Sí, Marta Rovira, en la darrera sessió plenària "amb comentaris i un tracte pejoratiu d'alguns diputats, pel fet de ser dones".

Finalment, Maria Torras, l'excel·lent estudiant que ha aconseguit aquest curs el Premi Extraordinari de Batxillerat i va treure la millor nota de Catalunya en la passada selectivitat, ha explicat que als estudis encara "hi ha molts tòpics" sobre quines són les carreres que han d'estudiar els nois i les noies. "Potser en les ciències teòriques ara ja no passa tant -ella ha començat a estudiar física-matemàtica amb 8 noies d'una classe de 20 alumnes-, però en les enginyeries sí que s'hi nota", ha raonat. "A vegades les joves no ens n'adonem de l'esforç que han fet altres dones en el passat per aconseguir el que nosaltres ara gaudim, però crec que encara ham de seguir lluitant", ha conclòs. Torras no podrà votar l'1 d'octubre perquè fa els 18 anys el 2 d'octubre.

Abans de totes elles, la regidora de Manresa, Àngels Santolària, ha donat la benvinguda i la directora general d'Igualtat de la Generalitat, Mireia Mota, ha dirigit unes paraules als assistents. El comiat ha anat a càrrec de la secretaria d'Igualtat d'ERC al Bages, Àdria Mazcuñan.