Manresa presenta el projecte Murs Alliberats i la nova edició de Murs Plàstics

El mur lateral dels Ferrocarrils Catalans, al carrer Aragó, és el primer que estarà a disposició dels artistes que vulguin plasmar les seves obres

Presentació dels Murs Alliberats i dels Murs Plàstics
Presentació dels Murs Alliberats i dels Murs Plàstics | AjM
Redacció
15 de setembre del 2017
Actualitzat a les 12:58h
L'any 2013, la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Manresa i el Cercle Artístic de Manresa van impulsar el projecte Murs Plàstics, una iniciativa cultural que s'emmarcava dins el programa municipal Vida el Centre Històric i amb l'objectiu d'embellir la imatge dels carrers del Centre Històric de la ciutat per mitjà d'intervencions artístiques als seus murs. 

Ara aquesta iniciativa continua i s'amplia a través del projecte Murs Alliberats, a través del qual les intervencions artístiques als espais cedits no necessitaran un permís especial ni cap comunicació prèvia per part dels artistes. Així, de la de la mà de la Taula de les Arts Visuals de la Catalunya Central (TAVCC) i l'Ajuntament de Manresa, s'han habilitat a la ciutat dos espais per a la realització de grafits i treballs artístics en l'espai urbà. Aquests espais són fruit de la col·laboració i mediació que s'ha fet des de l'Ajuntament i la TAVCC amb veïns i entitats, que els han cedit de manera temporal per al projecte.

Els detalls del nou projecte han estat presentats avui, al carrer Aragó, per la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Manresa, Anna Crespo; el vicepresident de TAVCC, Eduard de Pobes; l'artista Marc López – DKO; i Manel Acero, representant de Pintures Sagrada família, d'una de les empreses i entitats col·laboradores del projecte, entre les quals hi ha també Ferrocarrils de la Generalitat, MTN Montana Colors, Titan i l'Associació de Veïns de Passeig i Rodalies.

Anna Crespo i els representants dela TAVCC han mostrat la seva satisfacció per presentar una iniciativa que consisteix a posar a disposició "un espai de grans dimensions perquè els artistes hi puguin abocar la seva creactivitat, respectant unes mínimes normes per evitar problemes amb el veïnat i ser respectuós en el contingut dels treballs artístics". La regidora ha agraït el suport i predisposició de tothom per fer possible l'arrencada d'un projecte "que tenim la voluntat, si hi ha un bon funcionament, d'anar estenent-lo a d'altres espais de la ciutat".

El mur lateral dels FGC, al carrer Aragó, ja està a disposició dels artistes

L'arrencada d'aquest projecte serà al gran mur lateral dels Ferrocarrils Catalans, un espai d'uns 71 metres, molt llaminer i vistós, en el qual a partir d'avui mateix ja es pot utilitzar per plasmar intervencions artístiques en horari de 10 del matí a les 22 hores del vespre.

Aquesta iniciativa donarà sortida i cobertura a totes aquelles persones que necessiten un espai per a l'experimentació i la pràctica del grafit i podran fer-ho sense la necessitat d'obtenir cap permís explícit ni comunicació. Aquesta experiència que s'inicia al carrer Aragó s'hi afegirà ben aviat la paret del carrer Remei de Dalt, a partir del carrer de les Reparadores. En funció del bon funcionament d'aquesta experiència aquests dos espais es podrà exportar a altres llocs.

Per la gestió d'aquests espais, des de Murs Plàstics de la Taula de les Arts Visuals s'han fet unes bases de participació per facilitar-ne al màxim l'accés i conciliar aquesta experiència amb els veïns.

Bases de participació de Murs Alliberats:
  
- Poden intervenir aquestes parets totes les persones que ho desitgin, sense necessitat d'obtenir cap permís especial, ni fer cap comunicació prèvia.
 
- Els treballs es realitzaran rigorosament dins de l'horari de 10 del matí a 22 h de dilluns a diumenge
 
- Els treballs que es realitzen en aquestes parets no es discriminaran per temàtica, estil ni tècnica
 
- No s'admetran treballs que tinguin continguts polítics, irreverents, obscens, xenòfobs, sexistes, homòfobs o qualsevol altre que atempti contra la dignitat de les persones
 
- L'organització vetllarà pel bon funcionament i podrà arbitrar en conflictes que es puguin generar entre participants
 
- L'objecte a pintar o intervenir són les parets, cal respectar tant vianants, veïns, mobiliari urbà o vehicles aparcats, cal ser curós amb la neteja i el soroll, i no deixar escombraries al carrer
 
- L'organització no es fa responsable de la conservació dels treballs dels artistes continguts, en les parets, entenent que aquests es sobreposaran consecutivament

Murs Plàstics, un projecte que es va iniciar el 2013

Murs Plàstics és una iniciativa cultural que va arrencar l'any 2013 amb l'objectiu embellir la imatge dels carrers del Centre Històric de la ciutat per mitjà d'intervencions artístiques als seus murs amb unes bases que establien les normes per poder participar-hi tant a títol individual com col·lectiu. En aquests moments està en marxa la seva 3a edició.

Els projectes són de temàtica i disciplina lliure i s'han de realitzar sobre els murs proposats en un inventari d'espais lliures i autoritzats prèviament que es pot veure i descarregar des del blog www.mursplastics.wordpress.com. En aquest blog, a part dels espais proposats, també es mostraran les intervencions que es duguin a terme.

Les propostes s'hauaran de fer arribar per correu electrònic a mursplastics@gmail.com en format PDF o bé en formar físic a Taula de les Arts Visuals C.C. (passeig de Pere III, 27, baixos, 08242 Manresa). Juntament amb el PDF s'haurà de facilitar el títol de la proposta o projecte, El DNI, nom i cognom de l'autor o autors, telèfon i adreçat electrònica de contacte, imatge i breu descripció de la proposta, currículum vitae de l'artista i resum del material necessari.

Un jurat format per membres dela TAV-CC, representants dels patrocinadors i un tècnic de Cultura de l'Ajuntament confeccionaran un per a la realització dels projectes.

El jurat no admet treballs que tinguin continguts polítics, irreverents, obscens, xenòfobs, sexistes, homòfobs o qualsevol altre que atempti contra la dignitat de les persones.

Cada proposta seleccionada pel jurat inclou el material corresponent a la feina i un ajut econòmic de 200 euros en concepte de producció artística.